Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 25 /14:01

Seimas linksta sugriežtinti svaigalų prieinamumą: jokios reklamos, trumpesnis prekybos laikas, alkoholis – tik nuo 20 metų

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Nuspręsta, kad alkoholio įsigyti galės ne jaunesni nei 20 metų asmenys, bus draudžiama alkoholio reklama, trumpinamas alkoholio prekybos laikas. Kad pataisos būtų priimtos, Seimui balsuoti teks dar kartą.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Galutinis balsavimas dėl griežto alkoholio rinkos ribojimo Seime vyks birželio 1 dieną
  • Alkoholio įsigyti galės asmenys nuo 20 metų
  • Alkoholio reklama bus visiškai uždrausta
  • Prekybos alkoholiu laikas sutrumpinamas: pirmadieniais-šeštadieniais prekiaujama 10-20 val., sekmadieniais - 10-15 val.
  • Nemokamuose renginiuose alkoholis galės būti parduodamas tik atskirose zonose
  • Draudžiama neštis alkoholį matoma pakuote

Papildyta 14.01 val. Po svarstymo Seimas palaimino alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Už tai balsavo 75 parlamentarai, prieš – 6, susilaikė – 25 Seimo nariai.

Už alkoholio prekybos ribojimus pasisakė tiek kairieji, tiek dešinieji. Prieš balsavo tik keli parlamentarai – liberalai Eugenijus ir Simonas Gentvilai, Gintaras Vaičekauskas, konservatoriai Vytautas Kernagis, Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė.

Papildyta 13.51 val. Seimas linksta uždrausti alkoholio reklamą

Seimas nepritarė G.Landsbergio pasiūlymui leisti reklamą masiniuose kultūros ir sporto renginiuose. „Jeigu renginyje nevyksta prekyba, bet jis yra remiamas, tai logotipai galimi“, – aiškino jis, tačiau Sveikatos reikalų komitetas tam nepritarė.

„Nematome papildomų išimčių poreikio“, – sakė komiteto pirmininkė A.Širinskienė.

Tam tikros alkoholio reklamos išimtys yra numatomos – logotipai galės būti demonstruojami alkoholio pardavimo vietose, pavyzdžiui, ant peleninių, skėčių, padavėjų marškinėlių ir pan. Reklama bus nelaikomas alkoholio pakuotės ženklinimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tačiau reklamos radijuje, televizijoje, interneto portaluose ir kitur nuo 2020 metų turėtų nebelikti.

Pritarta ir alkoholio prekybos laiko ribojimui: pirmadieniais–šeštadieniais svaigalų bus galima įsigyti 10–20 val., sekmadieniais – 10–15 val.

Papildyta 13.05 val. Seimas taip pat balsavo dėl juos labai pralinksminusio pasiūlymo drausti parduoti alkoholį „valstiečiams“ antradieniais ir ketvirtadieniais. Tačiau toks siūlymas sulaukė tik 16 Seimo narių palaikymo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Linksmybės Seime: įregistruotas siūlymas drausti parduoti alkoholį „valstiečiams“ antradieniais ir ketvirtadieniais

Papildyta 12.58 val. „Vyno dienų“ organizatorė: amžiaus ribojimas problemų neišspręs

„Vyno dienų“ rengėja Rasa Starkuvienė, sekusi Seimo diskusijas dėl alkoholio griežtinimo, stebėjosi, kodėl nesiimama kontroliuoti naktinių taškų.

„Jie kalba apie prekybos laiką, jaunimą, tačiau kodėl niekas nekontroliuoja tų taškų, kur naktimis prekiaujama iš kiosko pasistačius kėdę ir pavadinus baru“, – piktinosi R.Starkuvienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Starkuvienė, Algirdas Barniškis-Blėka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Starkuvienė, Algirdas Barniškis-Blėka

Jos nuomone, amžiaus apribojimas, kai bus leista įsigyti alkoholio tik sulaukusiems 20 metų, problemų neišspręs, nes viskas prasideda nuo švietimo. „Mano pačios dukros užaugo tarp butelių (R.Starkuvienė – „Vyno klubo“ įkūrėja – aut.past.), ir dėl to nekilo jokių problemų. Tad ne amžiaus ribojimai čia yra esmė“, – sakė ji. R.Starkuvienė apgailestavo, kad naujomis pataisomis uždraudžiama ir bet kokia edukacija apie alkoholio vartojimą.

Papildyta 12.23 val. Alkoholis tik nuo 20 metų

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė iš Seimo tribūnos pristatinėja komiteto išvadas ir parlamentarų pasiūlymus. Pritarta renginių skirstymui į mokamus ir nemokamus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Tai yra savotiškas kompromisas, atsižvelgiant į daugybę diskusijų. Tai yra labai pasvertas sprendimas, kalbame apie blaivesnio laisvalaikio kultūros diegimą, – kalbėjo A.Veryga.

Mokamuose alkoholio prekyba leidžiama, tačiau nemokamuose, pavyzdžiui, mugėse, miesto šventėse, alkoholį galima pardavinėti tik tokiose zonose, į kurias būtų neįleidžiami asmenys iki 20 metų. Tokį kompromisinį variantą pasiūlė iš pradžių prekybą masiniuose renginiuose apskritai norėjęs drausti R.Karbauskis.

„Tai yra savotiškas kompromisas, atsižvelgiant į daugybę diskusijų. Tai yra labai pasvertas sprendimas, kalbame apie blaivesnio laisvalaikio kultūros diegimą. Tose šventėse kaip ir veikė, taip ir veiks barai ir kavinės. Tos vietos, kur žmonės galės pavartoti alkoholį, veiks“, – R.Karbauskio pasiūlymą palaikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Renginių skirstymas į mokamus ir nemokamus turėtų įsigalioti 2020 metais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Nuspręsta leisti pardavinėti alkoholį lauko kavinėse, tačiau drausti nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose, taip pat paviljonuose.

Keli Seimo nariai siūlė leisti alkoholį pardavinėti ne asmenims nuo 20 metų, bet palikti 18 metų ribą. Tokiam pasiūlymui Seimas nepritarė. Tiesa, šiuo klausimu Seimas pasidalijo perpus: už pasiūlymą balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 51, susilaikė 21 parlamentaras.

Iš tribūnos A.Veryga aiškino, kad JAV 21 metų amžiaus ribą taiko ne tik alkoholio, bet ir tabako vartojimui. Tačiau čia jo klaidą netrukus pastebėjo BNS žurnalistas Šarūnas Sabaitis.

Seimas taip pat nusprendė, kad gyventojai negalės neštis gėrimo matoma pakuote, tai reiškia, kad prekybos vietoje privalės įsidėti gėrimą į maišelį ar kitą nepermatomą pakuotę.

Papildyta 12.15 val. Kęstutis Glaveckas įstatymą palygino su dvesiančiu asilu

Liberalas Kęstutis Glaveckas negailėjo kritikos valdančiųjų stumiamam alkoholio kontrolės įstatymui.

„Pamiršom paprastą seną taisyklę – politikoj ir ekonomikoje ne visada laimi zuikiai, kartais laimi vėžliai. Tai turėtų būti palaipsnis įgyvendinimas. Kai mes viską sumetėme į vieną krūvą, tai rezultatas tikrai bus blogas“, – kalbėjo K.Glaveckas. Jo teigimu, reikėtų atsisakyti tokios staigios reformos idėjos ir imtis palaipsniškų pokyčių.

„Jeigu joji ant asilo ir pajauti, kad jis dvesia, tai reikia nuo to asilo nulipti“, – aiškino K.Glaveckas.

Kitas laisvos rinkos gynėjas, LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas taip pat skeptiškai įvertino „valstiečių“ iniciatyvą uždėti alkoholio rinkai apynasrį.

Papildyta 12.11 val. Algirdas Barniškis-Blėka: jie mus išgirdo

Seime diskusijas stebintis festivalių organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka sako, kad nežinia, kaip bus laikomasi reikalavimo išskirti zonas nemokamuose renginiuose. Pagal paskutinį siūlymą, alkoholio prekyba nemokamose šventėse turės būti išskirtos į tam tikras zonas.

„O tai ką daryti, jei atėjai su vaikais? Palikti juos už tos zonos ribų? Tai gal reikia dar vienos zonos, į kurią gali patekti tokie žmonės“, – ironizavo vienas judėjimo „Laisvė rekonrolui“ idėjininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka

Jis sutinka, kad „valstiečiai“ ėjo į kompromisą išbraukę siūlymą drausti prekiauti alkoholiu mokamuose renginiuose.

„Sutinku, kad jie mus išgirdo. Bet šįryt girdėjau, kad ir mokamuose festivaliuose nori kažkokias zonas išskirti. Tai kol kas dar nėra balsavimo, sunku pasakyti, koks bus galutinis variantas. Gal jie naujo ką nors sugalvos“, – 15min teigė Blėka.

Papildyta 11.56 val. Aušrinė Armonaitė: tai nepasitikėjimas žmonėmis

Liberalų sąjūdžio frakcijos narė A.Armonaitė piktinosi, kad ketinama leisti alkoholį pardavinėti žmonėms tik nuo 20 metų.

„Tai yra pataisėlių rinkinys, kuris rodo nepasitikėjimą žmonėmis, jaunais žmonėmis. Neįtikėtinai atrodo siekis pakeisti pilnamečio asmens Lietuvoje suvokimą. Aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai gali susituokti, ginti tėvynę, atsakyti už savo veiksmus, o tai yra bandymas tokius žmones paversti nesugebančiais tvarkytis su savo teisėmis ir pareigomis“, – kalbėjo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Jos teigimu, Lietuva „neturi priemonių, kurios padėtų žmonėms geriau jaustis, kad nesinorėtų vartoti“.

Papildyta 11.51 val. Konservatorius Mykolas Majauskas: reikia skatinti užimtumą

„Mes visi puikiai suprantame, kad alkoholis nėra gėris, o alkoholizmas lemia labai rimtas socialines ir ekonomines problemas – smurtą, smurtą prieš vaikus, savižudybes“, – kalbėjo TS-LKD frakcijos atstovas M.Majauskas.

Jo teigimu, žingsnis imtis priemonių mažinti alkoholizmą, alkoholio vartojimą šalyje yra teisingas. Tačiau draudimas – ne vienintelis būdas tą daryti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Pasaulio sveikatos organizacija aiškiai sako, kad reikia riboti prieinamumą, drausti reklamą. Bet lygiai taip pat PSO sako daug kitų dalykų, kuriuos padaryti yra sunkiau nei tiesiog paimti ir uždrausti. Kviečiu kalbėti apie švietimą alkoholio žalos klausimu, sveikatos apsaugos sistemą, ne tik apie prieinamą gydymą žmonėms, kurie serga priklausomybės ligomis, bet ir kalbėti apie psichologinių paslaugų prieinamumą. Žmonės vartoja alkoholį, nes nori paslėpti, nuplauti savo kasdienes problemas“, – M.Majauskas kalbėjo, kad reikia skatinti užimtumą, sportą, kultūrą.

Papildyta 11.36 val. S.Gentvilas: ribojimai – ir taip vieni griežčiausių

S.Gentvilo teigimu, problema yra ne alkoholio rinkos ribojimas, bet „troškulys, kuris mus skatina gerti“.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas Seime kalbėjo, kad Lietuva jau yra pritaikiusi griežčiausias alkoholio kontrolės sankcijas.

„Reguliuojame reklamą, pardavimo vietas“, – S.Gentvilas pridūrė, kad akcizai alkoholiui yra tokie dideli, kad alkoholis yra sunkiai įperkamas.

Jo teigimu, problema yra ne alkoholio rinkos ribojimas, bet „troškulys, kuris mus skatina gerti“.

„Lietuvoje problema yra kita – yra visuomenės dalis, 10–15 proc., kuri serga. Reikėtų kreipti dėmesį į ją“, – sakė S.Gentvilas.

Papildyta 11.25 val. R.Karbauskis Seimui priminė paskandintus vaikus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vardu kalbėjęs Ramūnas Karbauskis pabrėžė, kad dalis siūlymų dėl alkoholio prieinamumo ribojimų buvo pasiūlyti dar praėjusios kadencijos Seime. Be to, viešojoje erdvėje buvo daug diskutuota apie tokius draudimus, kuriems nepritarė nei Vyriausybė, nei Sveikatos reikalų komitetas.

„Kaip beskaičiuosime, esame daugiausia alkoholio išgerianti valstybė pasaulyje. Turime būti ryžtingi. Vakar buvo paskelbta ir vyskupų nuomonė, kad turime būti solidarūs visi, ir tie, kurie neturime problemų, kad sprendimai duotų tą efektą, kurio visi labai norime. Baigdamas palinkėsiu nekalbėti apie dalykus, kurie nėra esminiai. Svarstome labai svarbų įstatymą, kuris gali apsaugoti šimtus ir tūkstančių žmonių nuo žūčių keliuose, širdies ir kraujagyslių ligų, paskandintų vaikų“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Iš tribūnos kalbėjęs R.Karbauskis nepraleido progos priminti neseniai Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtos statistikos, pagal kurią lietuviai suvartoja daugiau alkoholio pasaulyje už bet kurią kitą tautą.

Papildyta 11.18 val. G.Landsbergis: kai kurios nesąmonės griauna reformą

Pirmasis dėl įstatymo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vardu kalbėjo Gabrielius Landsbergis.

„Kartais susidaro įspūdis, kad pataisų teikėjai nori, kad į juos būtų atkreiptas dėmesys, kad jie būtų pastebėti žiniasklaidos, kaip (…) riteriai ant žirgo. Numestas dokumentas ir pasakyta, kad privaloma balsuoti, nes būsit alkomafija, taip Seimas neveikia“, – kalbėjo konservatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Žemaitaitis

Pasak jo, valdantieji pasirinko taktiką „spjaudyti ir mėtyti akmenis į visus, kurie jais sudvejoja“.

„Sutarėme, kad darbo laikas turi būti ribojamas, reklama turi būti ribojama, galima diskutuoti dėl amžiaus ribojimo, bet sutarėme, kad kai kurios nesąmonės griauna pačią reformos idėją apskritai“, – aiškino G.Landsbergis.

Papildyta 11.03 val. Po pusvalandžio pertraukos Seimas grįžo prie alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymo.

Ketvirtadienį Seimas svarsto, ar trumpinti prekybos alkoholiu laiką, ar visiškai uždrausti alkoholio reklamą, leisti pardavinėti alkoholį žmonėms tik nuo 20 metų, drausti prekybą paviljonuose ir kitose nestacionariose prekybos ar maitinimo vietose.

Taip pat naujoji valdžia pasiryžo uždrausti alkoholį nemokamuose renginiuose, galimybę silpnu alkoholiu pasimėgauti paliekant tik izoliuotose mugių teritorijose, į kurias nebūtų įleidžiami asmenys iki 20 metų.

Į Seimą ketvirtadienį yra atvykę ir griežtų alkoholio ribojimų priešininkai. Posėdį stebi muzikos festivalių organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka, išsyk pasipiktinęs Seimo darbo tvarka.

A.Širinskienė pasinaudojo svetimomis kortelėmis

Ketvirtadienį į Seimo plenarinių posėdžių salę grįžo alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymai. Griežti rinkos ribojimai jau sulaukė Sveikatos reikalų komiteto palaiminimo. Jeigu po svarstymo parlamentas pataisoms pritars, teliks vienas balsavimas.

Posėdžio darbotvarkės tvirtinimas užtruko, mat paaiškėjo, kad „valstietė“ Agnė Širinskienė pati užregistravo plenarinių posėdžių salėje Ramūną Karbauskį ir Aurelijų Verygą su jų kortelėmis. Pirmiausia ją parlamentarams paskundė „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, kiek vėliau pasinaudojusi svetimomis kortelėmis prisipažino ir pati A.Širinskienė.

Dėl to Seimo posėdžiui pirmininkaujantis Viktoras Pranckietis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

LRT žurnalistė Rita Miliūtė dalijasi vaizdo įrašu, kuriame A.Širinskienė prisipažįsta, kad pasinaudojo svetimomis parlamentarų kortelėmis.

Šis vaizdo įrašas jau plinta socialiniuose tinkluose ir kelia pasipiktinimą. „Lietuvos Respublikai prisiekusi Seimo narė sukčiauja. Kaip suprantu, su dar dviejų prisiekusių žinia. Linas Karalius buvo atstatydintas už tokį patį precendentą“, – rašo žurnalistas Vytaras Radzevičius.

BNS praneša, kad parlamentarams susirinkus į posėdžių salę, „tvarkietis“ R.Žemaitaitis pareiškė, kad du Seimo narius – „valstiečių“ frakcijos seniūną R.Karbauskį ir sveikatos apsaugos ministrą A.Verygą – kažkas užregistravo diskusijai. Pasak jo, tai esą neteisėta, nes tai padaryti gali tik pats Seimo narys, o R.Karbauskio ir A.Verygos tuo metu posėdžių salėje nebuvo.

„Manau, kad Seimo plenarinių posėdžių salėje buvo padarytas nusikaltimas arba sistema yra sugedusi. (...) Jų (R.Karbauskio ir A.Verygos – BNS) vardu, jų kortelėmis naudodamasis Seimo narys, juos užregistravo (...) Jeigu vyksta tokie procesai, gali vykti ir su balsavimu nesant žmonių“, – pareiškė „tvarkiečių“ frakcijos vadovas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ A.Širinskienė prisipažino, kad ji su R.Karbauskio ir A.Verygos kortelėmis juos registravo diskusijai.

„Taip, registravau aš su tų Seimo narių kortelėmis“, – teigė parlamentarė. Ji taip pat paprašė registraciją panaikinti.

„Jeigu jūs matote problemą, tegu Etikos ir procedūrų komisija apsvarsto, o dabar persiregistruosime“, – į R.Žemaitaičio pastabą atšovė R.Karbauskis.

Konservatorius Andrius Kubilius priminė, kad „dėl to, kad leido naudotis savo pažymėjimu kitam asmeniui“, prieš kelerius metus vienas Seimo narys jau neteko mandato.

„Noriu priminti, kad Seimo narys Linas Karalius (....) dėl to, kad leido naudotis savo pažymėjimu kitam asmeniui, neteko Seimo nario mandato“, – priminė A.Kubilius.

L.Karalius dėl to neteko mandato

2010 m. sausį panaši situacija baigėsi L.Karaliaus apkalta. Tuomet pratęstos Seimo sesijos metui parlamentaras Aleksandras Sacharukas neteisėtai naudodamasis Seimo nario Lino Karaliaus kortele už kolegą balsavo 13 kartų.

Dėl neteisėto elektroninės balsavimo kortelės panaudojimo ir balsavimo rezultatų klastojimo Linas Karalius buvo pašalintas iš Seimo apkaltos tvarka. A.Sacharukas išsaugojo mandatą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Slaptame balsavime Seimas paliko parlamente A.Sacharuką, bet pašalino L.Karalių

Dėl A.Širinskienės poelgio Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija siūlė klausimo svarstymą atidėti iki kito posėdžio, tačiau Seimas vis tik ėmėsi svarstyti alkoholio kontrolės pataisas rytiniame posėdyje.

Kas keisis?

Alkoholis paviljonuose išnykti turėtų nuo 2020 metų. Alkoholio pardavimo laikas trumpinamas ir nuo šiol pirmadieniais–šeštadieniais svaigalų bus galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

Pardavėjai galės reikalauti asmens dokumentų iš visų asmenų, o, įtardami, kad asmuo yra jaunesnis nei 25 metų, privalės tą padaryti.

Nuo šiol bus ne tik draudžiama vartoti alkoholį viešoje vietoje, bet ir neštis rankoje ar kitaip gabenti alkoholio tarą, jeigu yra matoma jo etiketė. Už tai grės administracinė atsakomybė.

Norima uždrausti alkoholį nemokamuose renginiuose. Ne stipresnį nei 7,5 laipsnių alkoholį bus galima pardavinėti tik specialiose mugių teritorijose, į kurias negalės patekti jaunesni nei 20 metų asmenys.

Ketinama uždrausti visą alkoholio reklamą. Tiesa, reklama nebus laikomas alkoholio pakuotės ženklinimas, gamintojų logotipai galės būti demonstruojami ant skėčių, peleninių, bokalų, padavėjų marškinėlių ir pan.

Alkoholio galės įsigyti tik asmenys nuo 20 metų. Tačiau 18 ar 19 metų asmenys ir toliau galės dirbti su alkoholiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius