Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Seimas „lopo“ turtingiesiems naudingas mokesčių spragas – taikys 20 proc. GPM

Seimas po svarstymo pritarė skubioms mokesčių reformų pataisoms: tantjemų, autorinių sutarčių apmokestinimas bus padidintas po to, kai buvo pernelyg daug sumažintas birželio mėnesį. Galutinis pataisų priėmimas numatytas skubos tvarka gruodžio 11 dieną.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skubiomis pataisomis bandoma ištaisyti mokesčių reformos metu likusias spragas, palankias dideles pajamas gaunantiems įmonių vadovams.

Siūloma vietoje 15 procentų gyventojų pajamų mokesčių tarifo taikyti 20 proc. už tantjemas ar atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, mažųjų bendrijų nariams, taip pat ir autorinėms sutartims.

Po svarstymo 75 Seimo nariai pritarė, prieš buvo 2 Seimo nariai, o susilaikė 32. Nutarta įstatymą priimti skubos tvarka antradienį, kai bus svarstomas ir biudžetas.

Konservatorius Mykolas Majauskas piktinasi, kad asmens, gaunančio minimalų 400 eurų atlyginimą, pajamos dėl mokesčių reformos padidės 14 eurų, o jei jis nuspręs kaupti pensijų fonde – netgi sumažės 2 eurais. Ano jo, Seimo nario pajamos tuo metu didės 52 eurais, o ministro pirmininko, „kuris gauna „ant popieriaus“ apie 4200 eurų, „į rankas“ pajamos padidėja 84 eurais“.

„Dabar jeigu tu esi labai turtingas ir iš tikrųjų dirbi labai atsakingose pareigose ir gauni 8000 eurų atlyginimą, tai tavo pajamos dėl reformos padidėja 159 eurais“, – sako M.Majauskas.

Tačiau valdybų nariai, anot jo, nusprendę atlyginimą išmokėti tantjemomis, gali savo pajamas pasididinti 700 eurų.

„Deja, tiek Finansų ministerija, tiek Biudžeto ir finansų komitetas dar nėra iki galo paskaičiavęs, kiek priėmus šį įstatymą padidėtų žmogaus apmokestinamosios pajamos“, – piktinosi M.Majauskas.

„Valdančios daugumos programa kalba apie tai, kad mažinsime skurdą ir atskirtį, apskritai, mokesčių reforma akivaizdžiai parodo, kad tai yra melas“, – piktinosi Algirdas Sysas ir kartojo savus skaičiavimus, kad daugiau uždirbančiųjų pajamos „į rankas“ didės sparčiau nei mažiausius atlyginimus gaunančiųjų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas stebėjosi tokiais komentarais – pataisomis kaip tik didinamas apmokestinimas tantjemomis, ir siekiama ištaisyti susidariusią spragą.

„Tai, kas priimta birželio mėnesį, dabar koreguojama, mokestinė našta tantjemų gavėjams yra didinama, o ne mažinama. Viskas suderinta, komitete balsuota bendru sutarimu“, – stebėjosi S.Jakeliūnas, kviesdamas palaikyti pataisas.

Mokesčiai turtingiesiems vis dar bus mažesni

15min jau rašė, kad net ir priėmus pataisas, skirtumai tarp kai kurių grupių apmokestinimo išaugs.

Pavyzdžiui, Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas pateikė skaičiavimus, kad, net ir pakėlus GPM iki 20 proc., įmonių vadovams labiau apsimokės mokėti tantjemas nei darbo užmokestį.

Mykolo Majausko pateikta inf./Tantjemų apmokestinimas šiemet ir kitąmet
Mykolo Majausko pateikta inf./Tantjemų apmokestinimas šiemet ir kitąmet

„Klaida sprendžiama tik dalinai. Vis tik apmokestinimas daugiausiai uždirbantiems mažės ir skirtumas su darbo santykiu apmokestinimu tik didės. Tai gali paskatinti gerai apmokamiems įmonių vadovams mokėti dalį atlyginimo tantjemomis“, – anksčiau teigė M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius