-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 01 /12:56

Seimo verdiktas: alkoholis nuo 20 metų ir iki 20 valandos, jokios reklamos, jokių svaigalų paplūdimiuose

Seimas apsisprendė dėl griežtesnių alkoholio ribojimų. Svaigalų bus galima įsigyti tik nuo 20 metų, trumpinamas prekybos alkoholiu laikas, uždraudžiama alkoholio reklama. Įstatymas įsigalios, jeigu jo nevetuos prezidentė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Seimas priėmė alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, prezidentė gali jas vetuoti
  • Alkoholis – tik asmenims nuo 20 metų
  • Pardavimo laikas: pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val., sekmadieniais – 10-15 val.
  • Alkoholio reklama Lietuvoje – draudžiama
  • Atsisakyta idėjos skirstyti renginius į mokamus ir nemokamus
  • Alkoholio slėpti maišeliuose nereikės

Papildyta 13.05 val. R.Karbauskis: tai – dar ne viskas

R.Karbauskis po balsavimo sakė, kad prie alkoholio kontrolės įstatymo pataisų dar bus grįžta.

„Priėmėm labai svarbius sprendimus. Grįšim prie šito įstatymo. Turim priimti sprendimą, kad būtų parengti įstatymo projektai dėl specializuotų parduotuvių“, – sakė „valstiečių“ lyderis, rašo naujienų agentūra BNS.

Seimui nusprendus, kad nemokamuose masiniuose renginiuose prekiauti silpnu – iki 7,5 laipsnio – alkoholiu bus galima bet kur, o ne specialiose zonose, kaip siūlyta, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada, kad tokios zonos anksčiau ar vėliau atsiras.

„Prie šio klausimo grįšime (...) kad būtų zonos, kuriose žmonės gali vartoti alkoholinius gėrimus, ir tai netrukdytų žmonėms, kurie nenori su vaikais vaikščioti tarp tokių žmonių, kurie vartoja alkoholį. Tai tą reikalinga padaryti“, – po balsavimo dėl alkoholio vartojimo draudimų priėmimo Seime žurnalistams pareiškė R.Karbauskis.

Jis pats nedalyvavo diskusijose dėl socialdemokrato Artūro Skardžiaus teiktos pataisos ir balsavo prieš ją – A.Skardžius pasiūlė atšaukti R.Karbauskio inicijuojamas zonas. Tačiau R.Karbauskis balsavo už visą įstatymą, kuriame nebeliko specialių alkoholio zonų.

„Mes su frakcijos... koalicijos kolegomis šnekėjomės, kad pakeisime šiek tiek formuluotę, kuri tiks tiek vienai, tiek kitai frakcijai. Įstatymas priimtas, bet jam pataisos gali būti registruojamos kad ir rytoj po jo įsigaliojimo“, – pridūrė jis.

R.Karbauskis pripažino, kad svarstant pataisas dėl alkoholio vartojimo nemokamuose masiniuose renginiuose, buvo nepakankamai diskutuota.

„Pritrūko visgi laiko, nors jo buvo pakankamai daug, išdiskutuoti, kad koalicijoje būtų pilnas palaikymas, bet jis tikrai bus, ir frakcija… koalicija registruotas pataisas artimiausiu metu“, – teigė R.Karbauskis.

„Aš manau, kad tos zonos bus“, – pridūrė jis.

Papildyta 12.56 val. Seimas apsisprendė.

Už alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 101 Seimo narys, 10 balsavo prieš, dar tiek pat susilaikė.

Dabar įstatymą turės pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji turi teisę vetuoti įstatymą.

VIDEO: Įstatymas priimtas: kaip nuo šiol bus ribojamas alkoholis?

Papildyta 12.51 val. R.Šarknickas: būkime Motiejumi Valančiumi

„Pabandykime pabūti vaikų vietoje. Užaugę dauguma jų linkę į savižudybes. (…) Tauta serga, žudosi, bėga gyventi į kitas šalis dėl slogios kultūros.

Būkime šiandien visi Motiejais Valančiais. Besaikis alkoholis neskatina kurti, dirbti, užsidirbti“, – kolegas balsuoti už įstatymą ragino Robertas Šarknickas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./R.Šarknickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./R.Šarknickas

Papildyta 12.44 val. M.Majauskas: Pataisos paskatins jaunimą balsuoti prieš „valstiečius“

„Alkoholio prieinamumą riboti reikia. Alkoholio laiko ribojimas yra teisingas sprendimas, drausti reklamą yra teisingas sprendimas. Tačiau šis įstatymo projektas yra lazdos perlenkimas. Kalbu apie jaunąją kartą, kurią šiuo įstatymu pavadiname alkoholikais“, – sakė konservatorius Mykolas Majauskas, agitavęs balsuoti prieš įstatymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Įstatymas, pasak jo, jeigu bus priimtas, paskatins jaunimą dalyvauti rinkimuose ir balsuoti prieš „valstiečius“.

Papildyta 12.35 val. Seimas pritarė visiškam alkoholio reklamos uždraudimui. „Už“ balsavo 96 Seimo nariai.

Papildyta 12.09 val. R.Karbauskis pasiūlė uždrausti alkoholio vartojimą paplūdimiuose. Tokį pasiūlymą palaikė 81 parlamentaras, tai reiškia, kad prekyba svaigalais paplūdimiuose bus draudžiama.

VIDEO: 2017-06-01 Seimo rytinis posėdis Nr. 69

Papildyta 12 val. Apsisprendė dėl prekybos laiko

Seimas balsavo dėl R.Žemaitaičio pasiūlymo. Jis norėjo, kad alkoholio prekybos laikas būtų ne 10–20 val., bet 11–21 val. Seimas tam nepritarė.

Seimas nutarė, kad svaigalais bus prekiaujama pirmadieniais–šeštadieniais 10–20 val., sekmadieniais – 10–15 val.

Papildyta 11.48 val. Pratrūko premjeras

Ramūnas Karbauskis pasiūlė atsisakyti idėjos drausti neštis alkoholį viešai matoma pakuote. Pasak jo, tokio siūlymo buvo atsisakyta po pokalbių su policija supratus, kad įgyvendinti tokį siūlymą būtų ypač sudėtinga. Tiesa, pats, kaip ir jo partijos kolegos, balsavo prieš savo pasiūlymą.

„Jūs užkiškite burną šitam žmogui“, – taip emocingai sureagavo premjeras Saulius Skvernelis į eilinę „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio repliką apie alkoholį „iš po skvernelio“.

VIDEO: Po R.Žemaitaičio replikos premjeras pratrūko: „Jūs užkiškite burną šitam žmogui“

„Tvarkiečių“ lyderis ir vėl nepraleido progos priminti, kad R.Karbauskis pakeitė nuomonę, neva kažkam jį įtikinus. Antradienį R.Karbauskis dalyvavo neskelbtame susitikime su Dalia Grybauskaite.

Jūs užkiškite burną šitam žmogui, – pratrūko S.Skvernelis, pasijautęs įžeistas R.Žemaitaičio replikų.

Parlamentarai balsavo „už“ šį R.Karbauskio pasiūlymą. Vadinasi, nusipirkus alkoholio, jo slėpti maišeliuose ar kitose nepermatomose pakuotėse nereikės.

Beje, pats R.Karbauskis, kaip ir dar 40 kitų „valstiečių“, balsavo prieš tokį savo pasiūlymą.

Papildyta 11.41 val. Seimas priėmė antrąjį įstatymo straipsnį, o tai reiškia, kad galutinai apsisprendė – masiniuose renginiuose alkoholis draudžiamas nebus. Nei mokamuose, nei nemokamuose.

Papildyta 11.36 val. Andrius Palionis ir Ramūnas Karbauskis pasiūlė numatyti leisti viešojo maitinimo įstaigai lauke 40 metrų atstumu turėti staliukus ir pardavinėti alkoholį. Seimo nariai siūlo nereikalauti papildomų licencijų sezoninei alkoholio prekybai. Šį pasiūlymą Seimas palaimino.

Papildyta 11.28 val. Pritarė siūlymui atsisakyti „gardų“

Seimas svarstė parlamentaro Artūro Skardžiaus pasiūlymą. Socialdemokratas siūlė vis tik atsisakyti skirstyti renginius į mokamus ir nemokamus.

„Tauta zonas jau spėjo pavadinti gardais. Europietiškoje visuomenėje nepriimtina, kad renginių metu dalyviai būtų suvaromi į aptvarus. Gelbėdamas koalicijos partnerių reputaciją dėl galimų pasekmių ir teikiu šias pataisas“, – kalbėjo parlamentaras.

Parlamentarai pasiūlymui pritarė, nors anksčiau dauguma parlamentarų šį siūlymą palaikė. Tai reiškia, kad specialių zonų nemokamuose renginiuose įrengti nereikės.

Papildyta 11.15 val. Parlamentaras konservatorius Gabrielius Landsbergis siūlė 18–19 metų asmenims leisti įsigyti silpno alkoholio iki 15 proc. Taip, pasak jo, nuo jaunų žmonių būtų „nutolintas alkoholis“. Jam parlamentas nepritarė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Papildyta 11.07 val. Alkoholis – nuo 20 metų

Seimas atmetė liberalės Aušrinės Armonaitės pasiūlymą leisti įsigyti alkoholio asmenims, sulaukusiems 18 metų. Jai kolegos nepritarė, tai reiškia, kad alkoholis bus pardavinėjamas asmenims nuo 20 metų.

Žmonės, kurie vėliau pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, mažiau tampa priklausomais, – kalbėjo A.Veryga.

Prieš parlamentarės siūlymą pasisakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: „Suprantu, kad tai yra ypač karštas diskusinis klausimas. Norėčiau paprašyti visų nesieti šios priemonės su nepasitikėjimu žmonėmis. (…) Jūs minėjote brandą, tai kalba apie biologinę brandą. Buvo paminėta, kad žmonės, kurie vėliau pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, mažiau tampa priklausomais. (…) Šita priemonė yra tikrai palaikoma tarptautinių organizacijų. Jeigu Lietuva imsis šito sprendimo, tik laiko klausimas, kada tokios šalys kaip Lenkija, Estija, Latvija imsis svarstyti tas pačias priemones.“

Papildyta 10.52 val. Seimas po pusvalandžio pertraukos pradeda paskutinę diskusiją dėl alkoholio kontrolės įstatymo pataisų. Pradedami svarstyti parlamentarų pasiūlymai.

Parlamento ketvirtadienio posėdyje pirmasis klausimas – alkoholio prieinamumo ribojimai. Seimo nariai po svarstymo jau yra pritarę griežtesniam rinkos reglamentavimui – prekybos svaigalais laiko sutrumpinimui, reklamos draudimui, prekybos paviljonuose uždraudimui, taip pat amžiaus cenzui (greičiausiai alkoholio galės įsigyti nebe 18, bet 20 metų sulaukę asmenys).

Tiesa, iškart įstatymo ir vėl nepavyko pradėti svarstyti – Seimas padarė pusvalandžio pertrauką.

R.Karbauskio kompromisai

Su itin griežtomis užmačiomis į Seimą atėję „valstiečiai“ atsitraukė ne tik kol kas atidėję į šalį specializuotų parduotuvių idėją, į kompromisus jie ėjo ir paskutinėmis dienomis prieš lemiamą balsavimą.

Iš pradžių siūlę apskritai drausti alkoholinius gėrimus masiniuose renginiuose, galiausiai parlamentarai įvairius festivalius paliko ramybėje ir nusprendė drausti alkoholį tik nemokamuose renginiuose. Ir jiems paliko išimtį – silpnais svaigalais bus galima prekiauti specialiose izoliuotose zonose, į kurias negalės patekti asmenys iki 20 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat atsitraukė dėl alkoholio maišeliuose – anksčiau buvo ketinta uždrausti neštis gėrimus viešai matoma pakuote, už tai piliečiams numatant baudas.

Seimo koridoriuose kalbėta, kad poziciją jis sušvelnino po neskelbto susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, tačiau pats „valstiečių“ lyderis aiškino, kad jokių nurodymų iš prezidentūros negavęs.

Jis, beje, taip pat žurnalistams tikino supratęs, kad prezidentė pataisų nevetuos, nors ji tiesiogiai to ir nepasakė.

Kas keisis?

Alkoholis paviljonuose išnykti turėtų nuo 2020 metų.

Alkoholio pardavimo laikas trumpinamas ir nuo šiol pirmadieniais–šeštadieniais svaigalų bus galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

Pardavėjai galės reikalauti asmens dokumentų iš visų asmenų, o įtardami, kad asmuo yra jaunesnis nei 25 metų, privalės tą padaryti.

Norėta uždrausti alkoholį nemokamuose renginiuose. Ne stipresnį nei 7,5 laipsnių alkoholį svarstyta leisti pardavinėti tik specialiose mugių teritorijose, į kurias negalėtų patekti jaunesni nei 20 metų asmenys. Anksčiau entuziastingai palaikę siūlymą, ketvirtadienį netikėtai parlamentarai jį atmetė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis

Ketinama uždrausti visą alkoholio reklamą. Tiesa, reklama nebus laikomas alkoholio pakuotės ženklinimas, gamintojų logotipai galės būti demonstruojami ant skėčių, peleninių, bokalų, padavėjų marškinėlių ir pan.

Alkoholio galės įsigyti tik asmenys nuo 20 metų. Tačiau 18 ar 19 metų asmenys ir toliau galės dirbti su alkoholiu. Ši nuostata įsigalios jau kitais metais.

Prekiauti alkoholiu paplūdimiuose bus draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius