-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 07 /17:19

Savarankiškai dirbantieji laikinai atleisti nuo PSD

Siekiant dėl karantino pasekmių sumažinti savarankiškai dirbančiųjų išlaidas, Seimas laikinai dalį jų atleido nuo sveikatos mokesčio. Šiems asmenims privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas karantino metu leista nemokėti, vėliau jas susimokant per dvejus metus. Tačiau jie gaus sveikatos paslaugas, nors laikinai PSD įmokų nemokės.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tokias Sveikatos draudimo įstatymo pataisas antradienį balsavo 114 Seimo narių, o susilaikė vienintelė Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Daugeliui savarankiškai dirbančių žmonių PSD įmoka siekia apie 42 eurus per mėnesį.

6,98 proc. PSD įmokas nuo „Sodros“ įmokos moka asmenys, kurie verčiasi individualia ne žemės ūkio veikla arba žemės ūkio veikla, tačiau yra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojai, be to, verslo liudijimų turėtojai.

Taip pat laikinai PSD įmokos mokėjimas atidedamas individualių įmonių savininkams, ūkinių ar mažųjų bendrijų nariams ir mažųjų bendrijų vadovams, kai jie nėra tų įmonių nariai, taip pat asmenims, kurie už jiems atliktus darbus PSD įmokas sumoka gyventojams su specialiais paslaugų kvitais teikiantiems žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas.

PSD įmokas per dvejus metus galės susimokėti ir ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 2 ekonominio dydžio vienetai. Jie kas mėnesį moka už save 2,33 proc. minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio PSD įmokas.

Jeigu išimtimi pasinaudoję asmenys per dvejus metus skolos nepadengs, bet jiems bus suteiktos sveikatos paslaugos, už jas turės susimokėti.

Karantino metu savarankiškai dirbantiems žmonėms valstybės ketina mokėti 257 eurų subsidiją dėl prarastų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius