Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – svarstymai dėl darbuotojų prastovų skelbimo, išmokų

Seimas svarstys Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko konservatoriaus Mindaugo Lingės inicijuojamas Darbo kodekso pataisas dėl darbuotojų prastovų skelbimo sugriežtinimų.
Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Laikinai sustojęs verslas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Be to, Užimtumo įstatymo pataisomis Vyriausybė siūlo nustatyti tvarką, kaip būtų skiriamos išmokos dėl prastovų darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems, jeigu būtų paskelbtas naujas karantinas.

Už prastovas norima mokėti taip pat, kaip ir 2021 metų pradžioje – kas mėnesį, išmokos siektų ne daugiau kaip 1095 eurus – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų. Jei karantinas truktų savaitę, dvi ar tris, proporcingai būtų skaičiuojama ir išmoka.

Savarankiškai dirbantiems asmenims būtų mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla buvo apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo bent 30 proc. Tokią išmoką gautų apie 34 tūkst. žmonių.

Veiklą apribojus nuo sausio iki gegužės, savarankiškai dirbančių žmonių pajamų kritimas bent 30 proc. būtų vertinamas pagal ankstesnių mokestinių laikotarpių pajamas.

M.Lingė prastovas siūlo leisti skelbti tik tada, jeigu būtų ribojama konkretaus verslo veikla, norint paskelbti prastovas nebebus galima remtis vien faktu, kad įvesta ekstremali situacija arba karantinas.

Prastovų nebūtų galima skelbti vien todėl, kad paskelbta ekstremali situacija arba karantinas, sumažėjo klientų srautai ar darbo krūvis, darbuotojai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar jie nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

Darbdavius norima įpareigoti Valstybinei darbo inspekcijai pranešti ne tik apie prastovos pradžią, bet ir pabaigą bei pratęsimą. Tai reikėtų padaryti prieš vieną darbo dieną arba pamainą iki prastovos paskelbimo, o ne per vieną dieną po to, kaip yra dabar.

Skelbsiantys dalinę prastovą, kai darbo laikas sutrumpinamas ne mažiau kaip 40 proc., – darbdaviai privalėtų raštu nurodyti dienas, kai bus dirbama, darbo valandų pradžią ir pabaigą bei prastovos laiką.

Dar viena pataisa numato, kad per visą prastovos laiką darbuotojams turi būti mokama ne mažiau kaip minimali mėnesio alga (MMA), kuri nuo sausio siekia 730 eurų. Dabar pirmą mėnesį mokama MMA dydžio alga, o vėliau – 40 proc. MMA.

2021 metais sausį-rugpjūtį Valstybinė darbo inspekcija tikrino 2780 įmones ir nustatė 197 pažeidimus dėl prastovų.

Jei pataisoms būtų pritarta, nauja tvarka įsigaliotų nuo 2022-ųjų spalio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius