Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komitetas užvožė Vyriausybei – „Sodros“ lubų nebus

Seimo biudžeto ir finansų komitetas atmetė Vyriausybės pasiūlymą įvesti „Sodros“ lubas, prieš tai komitetas atidėjo ir nekilnojamojo turto mokesčio klausimą.
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komitete 7 nariai palaikė pataisas išbraukti „Sodros“ lubų siūlymą, o lubas palaikė tik 2 komiteto nariai: Andrius Kubilius ir Kęstutis Glaveckas.

Patys „valstiečiai“ Stasys Jakeliūnas ir Valius Ąžuolas bei „socdarbiečiai“ Andrius Palionis ir Gediminas Kirkilas registravo projektą, kuriuo siūloma lubų netaikyti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė pristatė, kad socialinis draudimas dėl „Sodros“ lubų kitąmet netektų 16,9 milijonų eurų, iš jų 5,9 mln. eurų būtų sveikatos draudimo. O jau 2021 metais praradimai siektų 68 mln. eurų sumą, iš jų 24 mln. – sveikatos draudimui.

Parlamentarams ministerijos atstovai paaiškino, kad lubos reikalingos kovojant su šešėliu, ir tai būtų didesnės paskatos darbo užmokestį mokėti skaidriai.

„Dabar socialinio draudimo išmokoms yra išmokų lubos, tačiau įmokų lubų mes neturime, todėl matome, kad asmenys nelabai yra suinteresuoti mokėti socialinio draudimo įmokas. Dėl to tas lubas būtų vertinga įvesti“, – sakė ministerijos atstovė.

„Kaip tie žmonės, kurie 8000 eurų gauna, dirba didžiausiose korporacijose, vengia mokesčių?“ – abejojo konservatorius Mykolas Majauskas. Jis taip pat abejojo, kodėl valstybėje, kurioje atskirtis viena didžiausių, siūloma mokesčius mažinti daugiausia uždirbantiems.

Vyriausybė siūlo, kad „Sodros“ įmokų lubos 2019 metais siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – 84 VDU, o 2021 metais – 60 VDU.

„Tais 8000 eurų dažnai manipuliuojama, neva čia mūsų aukštos kvalifikacijos IT specialistai, kurie po to pabėgs į užsienį ir t.t., tačiau, kiek man žinoma, IT specialistai tikrai negauna tokių atlyginimų“, – abejojo Rasa Budbergytė ir teiravosi, kuo pagrįstos 8000 eurų „Sodros“ lubos kitąmet.

„Aukštus atlyginimus iš tikrųjų dažniausiai gauna užsienio kapitalo įmonių darbuotojai. Daugiau bankų, farmacijos srityse, tai aukšto lygio vadovai“, – teigė SADM atstovė.

A.Kubilius sutiko, kad principas įvesti lubas žmonėms, kuriems taikomos išmokų lubos, yra teisingas tam, kad būtų į šalį pritraukti aukštos kvalifikacijos asmenys. Tačiau jis abejojo, kaip bus užkaišyta atsiverianti „skylė“ socialinio draudimo biudžete, sieksianti 70 mln. eurų.

„Lietuvoje įvardytos dvi pagrindinės problemos – tai socialinė atskirtis ir pajamų nelygybė, tad mažiausiai keistas tas pasiūlymas atrodo“, – „Sodros“ luboms nepritarė Rita Tamašunienė.

Po balsavimo A.Kubilius pasišaipė, kad Vyriausybės mokesčių reforma griūva.

„Vyriausybės reforma visiškai sužlugdyta“, – teigė A.Kubilius ir klausė, tai kuri čia koalicija yra valdančioji ir palaiko Vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius