Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SGD projektą finansuos Šiaurės investicijų bankas

Tarptautinė Šiaurės ir Baltijos šalių finansų įstaiga Šiaurės investicijų bankas (NIB), finansuojantis projektus, kurie pagerintų konkurencingumą Šiaurės ir Baltijos šalyse, patvirtino iki 120 mln. Lt suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) projekto finansavimą.
Aptarnavimo platformos betonavimo darbai
Aptarnavimo platformos betonavimo darbai / AB "Klaipėdos nafta" nuotr.

„Džiaugiamės, kad šiandien sulaukėme žinios iš NIB, jog banko valdyba pritarė suteikti dalinį finansavimą, siekiantį 120 mln. Lt (35 mln. eurų) SGD terminalo projektui. Ši ilgalaikė paskola taps SGD terminalo projekto finansavimo pagrindu ir užtikrins, kad statyba būtų pabaigta laiku. Tai labai svarbu, nes SGD terminalas pirmą kartą istorijoje sukurs konkurenciją Lietuvos dujų rinkoje bei atvers naujas galimybes Baltijos regione“, – sakė „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

NIB finansuos iki 25-30 proc. SGD terminalo projekto įgyvendinimui reikalingų lėšų. Pagal būsimą sudarytą sutartį kredito terminas – iki 20 metų, palūkanos – kintamos, kurių norma bus pateikiama sutartyje su NIB. Bendrovės 100 proc. finansinių įsipareigojimų vykdymas bus užtikrintas valstybės garantija. Ji LR Vyriausybės patvirtinta birželio 12 d., ją dar nutarimu turės patvirtinti Seimas.

„Pažymėtina, kad NIB, kaip tarptautinės finansų institucijos, suteikiamas finansavimas palyginti su komercinių bankų turi pagrindinį privalumą – NIB siūloma finansavimo kaina yra mažesnė nei komercinių finansinių institucijų tokiam ilgam paskolos laikotarpiui – 20 m.“, – sakė R.Masiulis.

Anot „Klaipėdos nafta“ vadovo, atsižvelgiant į tai, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija yra nustačiusi ilgus SGD terminalo įrenginių nusidėvėjimo terminus, o iš komercinių bankų dažniausiai nėra galimybės pasiskolinti ilgesniam nei dešimties metų terminui, NIB siūlomos sąlygos yra tinkamesnės projekto įgyvendinimui. Taip pat siūlomas ilgesnis paskolos grąžinimo terminas (iki 20 metų) ir yra numatyta galimybė paskolą pradėti grąžinti praėjus 5 metams.

Pažymėtina, jog sutartyje su NIB bus numatytas įpareigojimas išlaikyti tiesioginę ar netiesioginę valstybės kontrolę AB „Klaipėdos nafta“.

SGD terminalo projektą įgyvendinanti „Klaipėdos nafta“ 2013 m. liepą pasirašė 20 metų trukmės iki 87 mln. eurų paskolos sutartį su Europos investicijų banku (EIB). 81 mln. eurų paskolos yra užtikrinta LR valstybės garantija, kuri 2013 m. liepą patvirtinta Seimo nutarimu. Ši paskola užtikrins iki 50 proc. SGD terminalo projektui reikalingų lėšų. Likę pinigai – pačios „Klaipėdos nafta“ ir NIB lėšos.

NIB yra finansų įstaiga, siūlanti ilgalaikes paskolas ir garantijas viešojo ir privataus sektorių klientams, kurių projektai gerina Šiaurės ir Baltijos šalių konkurencingumą. NIB yra valdoma Danijos, Estijos, Suomijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos ir Švedijos tarptautinė finansų įstaiga.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius