Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Sigita Strockytė-Varnė. Kodėl sezoniškumas svarbus ir asmeniniam biudžetui?

Kai susikuriame finansų valdymo planą ir nusistatome taisykles, kaip elgsimės su savo pinigais, svarbu nepamiršti jo periodiškai peržiūrėti. Kaip atšilus orams pakeičiame rūbus savo spintoje, taip keičiantis sezonams pravartu nupūsti dulkes ir nuo savo finansų plano bei įvertinti, ar visi pinigai, kuriuos uždirbate, nukeliauja ten, kur sukuriama daugiausia vertės.
Sigita Strockytė-Varnė
Sigita Strockytė-Varnė / Bendrovės nuotr.

Kodėl šiltojo sezono pradžia yra geras metas iš naujo pažvelgti į savo finansus, dalijasi Sigita Strockytė-Varnė, SEB banko asmeninių finansų ekspertė.

Dalis mūsų išlaidų dažnai yra sezoninės. Vienos jų – tokios kaip išlaidos šildymui, aktualios žiemą. Šaltajam metui praėjus ir atšilus orams, jos labai sumažėja, ir laisvų pinigų lieka daugiau negu anksčiau.

Tų, kurie turi vaikų, išlaidos dažniausiai gerokai didesnės per mokslo metus: kainuoja maistas mokykloje, įvairūs būreliai.

Artėjant vasarai, atrodytų, galime atsipūsti ir lengviau atsikvėpti, nes pinigų lieka daugiau, tačiau, jei neatkreipsime dėmesio, kam skirti atsilaisvinusius pinigus, dažniausiai išleisime juos kasdienio vartojimo reikmėms ar impulsyviems norams, kurie suteiks tik trumpalaikį džiaugsmą, tačiau nesukurs papildomos vertės.

Tad, kad taip nenutiktų, svarbu reguliariai peržiūrėti savo asmeninio biudžeto taisykles. To nepamiršti padeda paprasčiausi priminimai kalendoriuje, kai iš anksto žinote, kad baigsis vienos išlaidos, prasidės kitos, ir bus svarbu perplanuoti savo finansus, kad laisvus pinigus išleistumėte tikslingai ar sukauptumėte tam laikui, kai išlaidų bus daugiau.

Kokia būtų pinigų, kurių šiltuoju sezonu neprireiks būtinosioms išlaidoms, paskirtis, sprendžiame kiekvienas, ir būdų, kaip juos išleisti prasmingai, yra ne vienas.

Laisvi pinigai gali būti skirti vasaros nuotykiams. Jei taip suplanuosite, aiškiai žinosite, iš kokių pinigų pramogausite.

Tačiau visuomet būtina įvertinti, ir ką papildomai galite nuveikti: galbūt laikinai mokėti didesnes įmokas ir sparčiau grąžinti finansines skolas bei mažinti finansinę naštą, gal atidėti pinigus į specialią sąskaitą ir juos kaupti, o vėliau panaudoti šildymo sezono metu. Laisvos lėšos vasarą gali būti ir puikus būdas sukaupti žiemos šventėms bei kalėdinėms dovanoms.

Finansų pagalvė yra dar vienas tinkamas būdas, kam skirti laisvus pinigus. Kai tik pajaučiate, kad vieną ar kitą mėnesį nereikės patirti įprastų išlaidų, pasvarstykite, galbūt verta pirmiausia susimokėti sau ir pinigus skirti finansinio saugumo atsargai kaupti ar sparčiau pildyti.

Ne tik keičiantis sezonui

Asmeninį finansų planą dera peržiūrėti ne tik keičiantis sezonams, bet ir įvykus bet kuriam svarbesniam finansiniam pokyčiui, pavyzdžiui, jei pasikeičia gaunamos pajamos, baigiate dengti tam tikrus finansinius įsipareigojimus ar prisiimate naujų.

Jei tik džiaugsitės pakilusiu atlyginimu ar sumažėjusiomis išlaidomis dėl to, kad baigėte grąžinti finansines skolas, tačiau nenuspręsite, kaip panaudosite padidėjusias pajamas, užteks vos poros mėnesių, kai jokių pokyčių nebejausite ir ims atrodyti, kad pinigų trūksta.

Taip yra todėl, kad mūsų poreikiai augau greičiau negu pajamos. Todėl tik aiškios taisyklės ir tikslus laisvų pinigų paskirstymas padeda stiprinti savo finansinį atsparumą bei didinti finansinio saugumo jausmą.

Net ir tuo atveju, jei niekas iš esmės nepasikeitė, asmeninį finansų planą dera peržvelgti bent keliskart per metus ir pasitikrinti, ar savo pinigus skiriate tam, kas tuo metu svarbiausia.

Trys pagrindinės taisyklės

Trys svarbiausios asmeninio biudžeto taisyklės, kurios padeda finansus valdyti sėkmingai, skamba taip: „Stebėk, skaidyk, pasitikrink“.

Taigi pirmiausia nors kartą ar kelis kartus per metus svarbu peržiūrėti, kam išleidžiame pinigus, ar visi jie turi tinkamą paskirtį.

Antra, atsižvelgdami į savo poreikius, sezoną, besikeičiančias finansines galybes, išskaidome savo išlaidas pagal tikras kategorijas, kad kiekvienai jų išleistume tiek, kiek suplanavome, ir neviršytume nusistatytų limitų.

Ir svarbiausia – nepamirštame pasitikrinti, kaip sekasi laikytis finansinio plano. Keičiantis sezonams ar gyvenimo aplinkybėms, verta pasitikrinti, ar anksčiau sudarytas biudžeto valdymo planas dar aktualus ir geriausiai atitinka jūsų poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius