Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai susivienijusių „Snoro“ klientų teisme reikalauja atiduoti pinigus už negaliojančias akcijas

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nuo ryto rengėsi nagrinėti įspūdingos apimties civilinę bylą, kurioje šimtus asmenų vienijanti Investuotojų asociacija ir kiti ieškovai reikalauja grąžinti „Snore“ užstrigusius pinigus, iš viso – beveik 100 mln. litų.
„Snoras“
„Snoras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį nuo ryto Vilniaus apygardos teismas parengiamajame posėdyje nagrinėjo civilinę bylą dėl teisių pripažinimo ir įpareigojimo grąžinti lėšas, įmokėtas už negaliojančią AB banko „Snoras“ akcijų emisiją.

Byla – įspūdingos apimties. Vien ieškovų, kuriuos kovai prieš „Snorą“ suvienijo Investuotojų asociacija, pavardės užima keliolika puslapių. Vien Investuotojų asociacijos valdybos narės, advokatės Daivos Ušinskaitės-Filonovienės atstovaujamų ieškovų šioje byloje yra 454.

Dar 9 asmenys yra pateikę savuosius reikalavimus atskirai.

Teigiama, kad stambieji ir smulkūs pavieniai investuotojai šios žlugusios akcijų emisijos metu nesėkmingai investavo  apie 100 mln. litų.

Atsakovas šioje byloje – bankas „Snoras“. Bankininkų  pozicija: už akcijas, nors ir dar neregistruotas, pervesti pinigai jau spėjo tapti „Snoro“ nuosavybe ir įstrigo bankroto spąstuose, kaip ir kitas turtas. Beje, ieškovai šiandien patikslino ieškinio formuluotę, prašydami pripažinti nuosavybės teisę į lėšas ir teisę į tų lėšų grąžinimą.

Trečiuoju asmeniu į procesą įtraukti ir banko „Finasta“ atstovai. Iki ketvirtadienio trečiojo asmens statusą byloje turėjo ir „Lietuvos bankas“, tačiau teisėjas Andžejus Maciejevskis nutarė jį išbraukti motyvuodamas, kad ginčas vyksta tarp ieškovų ir „Snoro“, o „Lietuvos bankas“ šiuose teisiniuose santykiuose nedalyvavo, šios bylos išsprendimas niekaip nedarys įtakos banko teisėms ir atsakomybei. Teismo požiūriu, jei kažkam kiltų klausimas dėl „Lietuvos banko“ atsakomybės, jį galima gvildenti atskiroje byloje.

Ketvirtadienį byla parengta nagrinėjimui iš esmės, to imtis numatoma jau kitame posėdyje.

Advokatė D.Ušinskaitė-Filonovienė portalą 15min.lt ketvirtadienį papildomai informavo, kad šiuo metu Vilniaus apygardos teismas nagrinėja bylas dėl lėšų, įmokėtų už neregistruotą „Snoro“ akcijų emisiją grąžinimo investuotojams. Investuotojai yra įsitikinę, kad šios lėšos nepriklauso „Snorui“ ir pastarasis neturi teisės jomis naudotis. Visos už emisiją įmokėtos lėšos yra banke „Finasta“, „Snoro“ vardu atidarytoje kaupiamojoje sąskaitoje.

Bylose pareikštų ir nagrinėjamų reikalavimų suma viršija 93,5 mln. litų.

Siekiant, kad už emisiją įmokėtos lėšos nebūtų panaudotos, ieškovų prašymu Teismas jas areštavo ir uždraudė jomis naudotis. Visa reikalaujama suma yra areštuota.

Ieškinius teisme yra pareiškę „Jubilee Financial Products“ valdomas fondas (80,021 mln. litų) ir smulkieji investuotojai. Didžiausią smulkiųjų investuotojų grupę (apie 470 asmenų) byloje atstovauja „AAA Baltic Service Company“ advokatė D.Ušinskaitė-Filonovienė ir šią grupę subūrusi Investuotojų asociacija.

„Snoro“ akcininkai sprendimą platinti naują 380 mln. litų akcijų emisiją priėmė 2010 metų gruodžio 21 dieną. Didžiąją dalį iš naujos 380,083 mln. litų „Snoro“ akcijų emisijos ketino pirkti buvę „Snoro“ pagrindiniai akcininkai – Vladimiras Antonovas (200,483 mln. litų), Raimondas Baranauskas (74,517 mln. litų) bei „Jubilee Financial Products“ valdomas fondas (80,021 mln. litų). Smulkieji investuotojai, siekdami įsigyti „Snoro“ akcijų, yra įnešę 25,062 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius