Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Slapti lietuvių indėliai Šveicarijos bankuose siekia šimtus tūkstančių

Keli tūkstančiai lietuvių slepia turintys sąskaitų Šveicarijos bankuose. Mokesčių inspekcija nuo balandžio 1-osios žada juos bausti piniginėmis baudomis, tačiau atidaryti sąskaitas padedantys tarpininkai sako, kad dauguma indėlininkų liks nepasiekiami.
UBS
Šveicarijos bankuose yra daug lietuvių sąskaitų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos gyventojai nelinkę prisipažinti, kad turi sąskaitų Šveicarijos bankuose, nors juos tai įpareigoja daryti įstatymas.

Valstybinė mokesčių inspekcija žino tik apie keliasdešimt tokių indėlininkų. Inspekcija jau paneigė, kad tarp jų yra Seimo ar Vyriausybės narių, nors žinomų žmonių tikrai yra. Specialiųjų tyrimų tarnybos yra gavusios duomenis, tiesa, gerokai pasenusius. 

Mano žiniomis, sąskaitas Šveicarijos bankuose turi keli tūkstančiai lietuvių.

Prisipažino tik vienas indėlininkas 

Praėjusiais metais tik vienas Lietuvos gyventojas inspekciją informavo turintis sąskaitą viename iš Šveicarijos bankų. Užpernai tokių buvo šeši.

Turi ką slėpti lietuviai? Sąskaitas Šveicarijos bankuose padedantys atidaryti tarpininkai neabejoja, kad dauguma tokių indėlininkų taip ir liks nežinomi – nebent jie patys savanoriškai apie save praneš.

„Mano žiniomis, sąskaitas Šveicarijos bankuose turi keli tūkstančiai lietuvių. Bet apie save jie tikrai neinformuos – nebent savanoriškai. Be to, dalis jų sąskaitas valdo svetimomis pavardėmis“, – 15min sakė Romanas Šechteris.

Jo bendrovė „Anra investicija“ jau penkeri metai padeda lietuviams atidaryti sąskaitas Šveicarijos bankuose.

Laiko ir šimtus tūkstančių 

Mažiausias indėlis Šveicarijos banke turi siekti 50 tūkstančių frankų (45 tūkstančiai eurų). Tačiau Lietuvos gyventojai bankuose laiko ir 200–300 tūkstančių eurų sumas, pasakojo R.Šechteris.

„Jei tai politikai, tai nerasite jų nei vardo, nei pavardės. Sąskaitos valdomos kitomis pavardėmis. Mokesčių inspekcija neras nė vieno indėlininko“, – atskleidė R.Šechteris.

90 procentų indėlininkų iš Lietuvos – verslininkai, sakė tarpininkas. Tai – gamybininkai, didmeninės prekybos vadovai.

Kodėl pinigus jie laiko Šveicarijos, o ne Lietuvos bankuose? „Visų pirma, dėl saugumo. Iš palūkanų jau niekur neuždirbsi, tačiau tie žmonės bijo, kad vieną dieną kuri nors kontroliuojanti institucija užblokuos jų sąskaitą Lietuvoje. Tad pinigus Šveicarijoje laiko ne dėl uždarbio, o dėl paprasčiausio saugumo“, – pasakojo bendrovės „Anra investicija“ savininkas.

Taigi jie turi kažką slėpti? Galbūt nesąžiningai uždirbtus pinigus? „Visiems, ateinantiems pas mane, sakau – mokėkite mokesčius, jei norite ramiai miegoti. Dabar kiti laikai juk“, – šypsosi R.Šechteris.

Savo sąskaitas atskleidė tik vienetai 

Tačiau Mokesčių inspekcija žūtbūt užsimojo indėlininkus iš Lietuvos ištraukti į dienos šviesą.

Lietuvos gyventojai jau seniai privalo deklaruoti apie turimas sąskaitas užsienio bankuose. Toks yra Mokesčių inspekcijos viršininko įsakymas, paskelbtas dar 2003 metais. Bet panašu, kad į jį beveik niekas nekreipia dėmesio.

Praėjusiais metais tik 28 Lietuvos gyventojai deklaravo turintys sąskaitų užsienio bankuose. Užpernai tokių buvo daugiau – 169. Tačiau tai tik vienetai, palyginti su tuo, kiek lietuvių iš tiesų turi sąskaitas užsienio šalių bankuose.

Apie tai nuslėpę lietuviai iš esmės niekuo nerizikavo, nes už tai nebuvo jokių baudų. Tačiau viskas keičiasi nuo šių metų balandžio 1 dienos.

Įsigalios naujos baudos 

„Šiemet kur kas aktyviau planuojama informuoti gyventojus, kad jie, nežinodami šios prievolės, nenukentėtų finansiškai“, – sakė Mokesčių inspekcijos atstovas spaudai Darius Buta. 

Darius Buta
Darius Buta

Balandžio 1-ąją pradeda galioti baudos. Tie, kurie nepraneš turintys sąskaitą užsienio banke, bus baudžiami nuo 600 iki 1500 eurų baudomis. Už pavėluotą informacijos pateikimą – bauda nuo 300 iki 560 eurų. O jei Lietuvos gyventojas nurašys pinigus – galės būti nubaustas net iki trijų tūkstančių eurų bauda.

VMI primena, kad informacija apie mokesčių mokėtojo sąskaitas yra konfidenciali, ir ji patenka tik į kompiuterines analitines programas, kurios nustato rizikingus mokėtojus.

„Baudas, kaip žinia, VMI skiria tik tuomet, kai mokesčių mokėtojas nenori bendradarbiauti su institucija, nereaguoja į jos prašymus bei raginimus", – sakė D.Buta. 

Nuo kito rudens žinos daugiau

Mokesčių inspekcija nuo kitų metų rudens gaus informaciją iš daug užsienio valstybių apie Lietuvos mokesčių mokėtojų sąskaitas tų valstybių bankuose, galės įvertini, ar mokesčių mokėtojas įvykdė savo prievolę informuoti apie sąskaitas.

„Taigi, kad gyventojui nereikėtų papildomai gaišti laiko ir kalbėtis su mokesčių inspektoriumi šia tema, geriausias teisingas sprendimas – pateikti laiku reikalingą informaciją“, – sakė D.Buta. 

Emigrantai gali būti ramūs

Tik trys Lietuvos gyventojai deklaravo turintys sąskaitas Didžiosios Britanijos bankuose. O Airijoje ir Norvegijoje – nė vieno. Tai šalys, pamėgtos emigrantų.

Tačiau reikalavimas atskleisti sąskaitas, pasirodo, netaikomas emigrantams. Jei šie gyvena tose šalyse, yra įsiregistravę, iš jų niekas nereikalaus informuoti apie sąskaitas. Žinoma, visi emigrantai turi sąskaitų užsienio šalių bankuose, tačiau apie jas pranešti nebūtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius