-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Šokiruojančios prognozės“ 2020 metams: ECB sausio 23 dieną padidins palūkanas

Vadinamąsias šokiruojančias prognozes jau daugiau kaip dešimtmetį rengiantis Danijos investicinis bankas „Saxo Bank“ 2020 metams prognozuoja, be kita ko, demokratų atėjimą į valdžią Jungtinėse Valstijose, pagrindinių Europos Centrinio Banko (ECB) palūkanų normų didinimą ir naujos atsargų valiutos Azijoje sukūrimą siekiant atsikratyti priklausomybės nuo JAV dolerio.
Europos centrinis bankas
Europos centrinis bankas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Saxo Bank“ taip pat neatmeta galimybės, jog naftos kainos pašoks iki 90 JAV dolerių už barelį.

Jau 17 metų „Saxo Bank“ kasmet skelbiamose „šokiruojančiose prognozėse“ investuotojų dėmesys atkreipiamas ne į pagrindines tendencijas, nors į jas, be jokios abejonės, atsižvelgiama, bet į mažai tikėtinus įvykius (vadinamąsias baltas varnas), kurie visgi gali gerokai pakeisti padėtį pasaulyje, jeigu taps tikrove.

Bankas tradiciškai pabrėžia, kad jo parengtos „šokiruojančios prognozės“ nėra jo numatomas pagrindinis įvykių scenarijus ar oficialios prognozės, tačiau bet kuris iš šių įvykių, jeigu jis įvyktų, padarytų nemažą poveikį finansų rinkai ar pasaulio politikai.

Bankas išrenka dešimt labiausiai ginčytinų ir tarpusavyje nesusijusių idėjų, iš kurių bet kuri investicijų pasaulį gali apversti aukštyn kojom.

Štai viena iš šių prognozių.

ECB sausio 23 dieną padidins palūkanas

Dėl itin mažų palūkanų normų, reguliavimo griežtinimo ir konkurencijos su finansinių technologijų (fintech) bendrovėmis nišinėse rinkose Europos bankai yra atsidūrę sudėtingoje padėtyje.

Daugiapakopės indėlių Europos Centriniame Banke palūkanų normos taikymo sistemos įvedimas kiek sušvelnino nepalankias neigiamų palūkanų pasekmes, tačiau regiono bankai tebėra arti krizės slenksčio.

Visgi 2020 metais padėtis gali pasikeisti, pažymi „Saxo Bank“.

Pagal vieną iš banko ekspertų svarstomų galimybių naujoji ECB vadovė Christine Lagarde, kuri anksčiau pritardavo neigiamoms palūkanų normoms, iš esmės pakeis savo poziciją ir paskelbs, jog pinigų politika išnaudojo savo galimybes, o užsitęsęs neigiamų indėlių palūkanų normų taikymas gerokai kenkia Europos bankų sektoriui.

Siekdamas priversti euro zonos šalis ir visų pirma Vokietiją pereiti prie ekonomikos skatinimo iš biudžeto finansuojamomis priemonėmis, ECB pakeis pinigų politikos kursą ir 2020 metų sausio 23 dieną padidins palūkanų normas.

Euro zonos centriniam bankui toliau griežtinant politiką, indėlių palūkanų norma netrukus pasieks nulį, o iki metų pabaigos šiek tiek jį viršys.

Dėl to bendro indekso „EuroStoxx“ bankų akcijų subindeksas 2020 metais pašoks 30 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius