-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sumaištis kriptovaliutų rinkoje: šią savaitę patyrė rekordinius nuostolius

Žemyn smunkanti kriptovaliutų rinka patyrė dar vieną stiprų smūgį po to, kai viena didžiausių stabilių monetų nutraukė savo pririšimą prie dolerio.
Ekonomika
Ekonomika / 123RF.com nuotr.

„CoinMarketCap“ duomenimis, didžiausia kriptovaliuta bitkoinas per pastarąją savaitę nukrito 15 proc. Iki ketvirtadienio praradimai buvo dar didesni, tačiau penktadienį ši kriptovaliuta ūgtelėjo 8 proc.

Ethereum per savaitę smuko maždaug 22 proc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eteris ir bitkoinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eteris ir bitkoinas

Mažesnės kriptovaliutos patyrė dar didesnių nuostolių: dogecoin ketvirtadienį nukrito 10 proc., o per savaitę – 28 proc.

Dar vienas smūgis kriptovaliutų rinkai – pirmadienį žinoma stabili moneta (angl. stablecoin) terra nutraukė savo susiejimą su doleriu santykiu 1:1, nes jos stabilumo išlaikymo mechanizmas, naudojantis kitą skaitmeninį žetoną, žlugo dėl pardavimo spaudimo. Paskutinį kartą ja buvo prekiaujama netoli 10 centų.

TerraUSD yra stabilioji moneta (angl. stablecoin) – tai reiškia, kad ja turėtų būti prekiaujama tik fiksuota verte, palyginti su įprastine valiuta, prie kurios ji yra pririšta: šiuo atveju vienas terra žetonas visada turėjo būti lygus 1 JAV doleriui.

Stabilios monetos kriptovaliutų ekosistemoje veikia panašiai kaip bankas – jie yra saugi pinigų laikymo vieta ir palengvina prekybos srautus tarp įvairių kriptovaliutų. Daugelis stabilių monetų stabilumo įgauna nes turi pakankamai likvidaus turto, kad padengtų visas apyvartoje esančias monetas.

Tačiau terra yra naujos rūšies „algoritminis stablecoin'as“, kuris faktiškai spausdina pinigus iš oro ir naudoja sudėtingą „išmaniųjų sutarčių“ rinkinį, kad užtikrintų, jog vertė svyruotų kuo arčiau 1 JAV dolerio. Šis susitarimas veikė – kol staiga nustojo.

Kita istorijos pusė – su terraUSD susijęs žetonas Luna. Jo vertė per praėjusią savaitė nukrito 99 proc. Iki smukimo Luna buvo tarp dešimties populiariausių kriptovaliutų.

Nuostolius ketvirtadienio rytą pirmą kartą per dvejus metus patyrė ir kita stabili moneta tether, kuria buvo prekiaujama už mažiau nei 0,98 JAV dolerio.

„Šiuo metu kriptovaliutų erdvėje jaučiamas neabejotinas panikos dvelksmas stablecoin žlugimo akivaizdoje“, – CNN sakė Neilas Wilsonas iš „Finalto“.

Ipekas Ozkardeskaya, banko „Swissquote“ vyresnysis analitikas, sakė: „Terra incidentas kelia paniką visoje industrijoje, nes tai yra trečia pagal dydį stabili moneta pasaulyje“.

Didžiausia kriptovaliuta – bitkoinu – penktadienį prekiaujama po 30 367 JAV dolerius, todėl jos bendra vertė siekė 577 mlrd. dolerių, palyginti su pernai pasiekta aukščiausia verte, kuri viršijo 1 mlrd. dolerių, rašo „The Guardian“.

Dėl vykstančio masinio kriptovaliutų pardavimo bendra visų kriptovaliutų rinkos vertė, remiantis „CoinMarketCap“ duomenimis, nukrito iki 1,2 trilijonų JAV dolerių.

Smūgį patyrė ir kriptovaliutų biržos „Binance“ įkūrėjo Changpeng Zhao turtas – šiemet jis sumažėjo 84 mlrd. dolerių, o konkuruojančios biržos „Gemini“ įkūrėjai Tyleris ir Cameronas Winklevossai šiemet prarado po daugiau kaip 2 mlrd. dolerių.

Mainų biržos „Coinbase“ įkūrėjo Briano Armstrongo turto vertė šiuo metu yra 2,2 mlrd. dolerių, palyginti su 13,7 mlrd. dolerių praėjusių metų lapkritį, rodo „Bloomberg“ milijardierių indeksas. Nukentėjo ir pati „Coinbase“, kurios akcijų vertė per pastarąsias penkias dienas sumažėjo 60 proc.

Kaip rašo „The Guardian“, ją paveikė bendras technologijų sektoriaus nuosmukis, kriptovaliutų griūties padariniai ir jos pačios problemos. Įmonė sukėlė paniką tarp savo vartotojų, teisiškai privalomai atskleidusi, kad jai bankrutavus klientų indėliai nėra apsaugoti taip, kaip bankų indėliai.

123RF.com nuotr./Kriptovaliutos
123RF.com nuotr./Kriptovaliutos

Skaitmeninės valiutos nerimas kilo dėl platesnio JAV ekonomikos nuosmukio, mat smunka technologijų bendrovių akcijos, o JAV infliacija siekia 8,3 proc. Tačiau skirtingai nei ankstesnių nuosmukių metu, beveik visiškas terra, kurios bendra vertė praėjusią savaitę siekė 30 mlrd. dolerių, o dabar prekiaujama už mažiau nei 300 mln. dolerių, žlugimas pakurstė tikrą paniką, kad sektorius gali susidurti su nepataisomomis problemomis.

Ypač didelį susirūpinimą kelia tether dėl jos pamatinio vaidmens didžiosios sektoriaus dalies finansų inžinerijoje ir dėl to, kad ji turi atsargų kitose kriptovaliutose.

Skirtingai nei terra, kuri savo vertę palaiko naudodama sudėtingą algoritmą, tether žada, kad visi jos žetonai „yra 100 proc. užtikrinti“ jos rezervais, kurie paskutinėje gruodžio mėn. ataskaitoje sudarė 80 mlrd. dolerių.

Teoriškai tether niekada neturėtų prekiauti mažesne nei 1 JAV dolerio verte: bet kuriuo metu, kai tai įvyksta, garantuojamas pelnas iš komercinių arbitražistų, norinčių įsigyti žetoną su nuolaida ir grąžinti jį tether, kuri įsipareigoja jį nupirkti už visą vertę.

Tačiau po terra žlugimo visame sektoriuje įvyko toks skubotas pardavimas, kad tether rinkos vertė nukrito iki 95 centų, o paskui atsigavo.

Savo pareiškime bendrovė „Tether“ teigė, kad panikos rinkoje sąlygomis ji vykdė „įprastą veiklą“ ir apdorojo 2 mlrd. dolerių išėmimų. Tai sudaro maždaug pusę bendrovės turimų grynųjų pinigų.

„Nemanau, kad blogiausia jau praeityje“, – „Reuters“ sakė Honkonge įsikūrusios įmonės „Axion Global Asset Management“, valdančios kriptovaliutų indekso fondą, investicijų direktorius Scottie Siu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius