-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susirūpinote savo kredito reitingu? Patarimai, kaip jį pagerinti infliacijos fone

Ekonomistams kalbant apie recesiją, kuri gali skatinti žmones atsidėti pinigų ir pasiruošti sunkiam ekonominiam laikotarpiui, ypač pažeidžiami tampa tie, kurie vis dar tik atsigauna po pandemijos, ir yra priklausomi nuo paskolų. Augančios infliacijos ir kylančių bazinių palūkanų normų kontekste jiems gali kilti klausimų, ką daryti, kad pagerintų savo kredito reitingą.
Asociatyvi nuotr.
Kreditas / 123RF.com nuotr.

„Nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios tai buvo didžiulė problema, kai žmonės pradėjo verstis per galvą ir nebegalėjo apmokėti sąskaitų“, – „Time“ pasakojo Jasonas Kaplanas, bendrovės „The Credit Pros“ prezidentas.

Kodėl jūsų kredito reitingas yra svarbus

Kaip aiškina J.Kaplanas, kredito reitingas yra tokia sistema, pagal kurią nustatoma, kiek tikėtina, kad asmuo per ateinančius dvejus metus sugebės laiku apmokėti sąskaitas.

Tai turi įtakos daugeliui gyvenimo aspektų. Žemas kredito balas gali apriboti asmens galimybes išsinuomoti būstą, prašyti paskolos, įsigyti automobilį, apsidrausti ir net įsidarbinti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kreditas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kreditas

Pasak Jimo Kemisho, „Sky Blue Credit“ prezidento, kai kurių sričių darbdaviai, atlikdami išankstinę atranką į darbą, vertina kandidato kredito balus. Tuo atveju, jei darbdaviui nepatinka tai, ką jis mato, t. y., jei kandidato kredito ataskaitoje nurodytas žemas balas arba yra pavėluotų mokėjimų, tai gali turėti įtakos asmens galimybėms įsidarbinti.

Kaip rašo „Time“, kreditų ėmimas yra Jungtinių Amerikos Valstijų kultūros dalis, įsišaknijusi daugumoje visuomenės gyvenimo aspektų. Tačiau su tuo persipina finansinio raštingumo stoka, kuri labiausiai paveikia ekonomiškai pažeidžiamus asmenis.

123RF.com nuotr./Kredito kortelė
123RF.com nuotr./Kredito kortelė

„Jungtinėse Amerikos Valstijose vyrauja tokia ekonominė aplinka, kai žmonės paprastai gauna daiktus anksčiau, nei gali už juos sumokėti. Pirk dabar, mokėk vėliau. Dėl to JAV yra viena iš pirmaujančių ekonomikų, kur, atrodo, visi turi galimybių skolintis, investuoti ir augti. Tai turi ir teigiamų, ir neigiamų aspektų“, – sako J.Kaplanas.

Kaip pagerinti savo kredito reitingą

Abu ekspertai pasidalijo patarimais, kuriais remdamiesi žmonės gali pagerinti ir išlaikyti aukštą kredito balą, įskaitant elementariausią – sąskaitų mokėjimą laiku.

„Didžiausią kredito balų dalį, kuri sudaro apie 35 proc., sudaro jūsų mokėjimų istorija. Mano patarimas – pirmiausia visada laiku apmokėti sąskaitas. Tai nereiškia, kad reikia apmokėti visą sąskaitą. Yra minimalūs mokėjimai, kuriuos galite atlikti, jei, pavyzdžiui, naudojatės kredito kortelėmis“, – aiškina J.Kaplanas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščia piniginė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščia piniginė

Kai kurie vartotojai nerimauja, kad tikrindamiesi savo kredito reitingą gali jį susigadinti, tačiau J.Kaplanas paaiškino, kad vartotojams leidžiama juos tikrinti tiek, kiek nori.

„Tačiau, kai trečiosios šalys ima tikrinti kredito reitingus, tai vadinama „sunkiuoju tyrimu“. Jei atliekama daug tokių tyrimų per trumpą laiką, tai gali sumažinti jūsų kredito reitingą“, – nurodė J.Kaplanas.

„Gaukite visas kredito ataskaitas. Atidžiai jas perskaitykite. Jei kažko nesuprantate, pasisamdykite įmonę, padedančią pagerinti kredito reitingą, kad ji padėtų suprasti, ką matote“, – papildė J.Kemishas.

Ekspertai taip pat pataria ieškoti klaidų ir skirti didelį dėmesį galimiems netikslumams.

„Contentum“ nuotr./Kredito kortelė
„Contentum“ nuotr./Kredito kortelė

„Jei randate kažką, kas jums nepriklauso, seniai apmokėtą sąskaitą, kurioje vis dar nurodoma skola, turite ją užginčyti. Turite stebėti savo kredito ataskaitą“, – pataria J.Kemishas.

Abu ekspertai taip pat pabrėžia, kad svarbu turėti skubios pagalbos fondą juodai dienai ir stengtis kiekvieną mėnesį sutaupyti šiek tiek pinigų. Visgi jie pripažįsta, kad tai ne visiems pasiekiama, ir yra ypač sunku žmonėms, kurie gyvena nuo algos iki algos arba yra prasiskolinę.

Kiekvieno žmogaus finansinė padėtis yra skirtinga, todėl, kaip apibendrina ekspertai, svarbiausia yra atidžiai stebėti, kaip naudojate kreditą.

„Niekas neturėtų jaustis kaltas dėl to, kad vėluoja susimokėti sąskaitą. Tiesiog stenkitės priimti protingus sprendimus. Svarbu suvokti ryšį tarp kredito reitingo ir jūsų gyvenimo. Lengva priimti sprendimą išsitraukti tą plastiko gabalėlį ir nusipirkti viską, ko tik norite, ir atsieti tai nuo to, kaip šis veiksmas paveiks jūsų galimybes gauti darbą ir siekti pažangos“, – sakė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius