Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvalkiečiai vis dažniau traukia į baseinus, jų išlaikymas gula ant savivaldybių pečių

Baseinų poreikis Lietuvoje didėja. Po darbų šaltais žiemos vakarais žmonės vis dažniau renkasi poilsį arba aktyvų sportą vandenyje. Nors norinčių atsipalaiduoti baseinuose ir daugėja, tačiau juos išlaikyti vietinėms savivaldybėms nėra lengva užduotis.
Šakių baseinas
Šakių baseinas / Šakių turizmo informacijos centro nuotr.

Išlaikymas – per pusę

„Žmonių skaičius priklauso nuo oro sąlygų. Štai, pavyzdžiui, pernai pavasaris, vasara ir ruduo buvo gana šilti, tad ir klientai mažiau naudojosi mūsų paslaugomis. Buvome priversti anksčiau baigti praėjusių metų sezoną ir šiek tiek vėliau pradėti šių metų. Aišku, dėl to turėjome šiek tiek nuostolių“, – sakė Marijampolės sveikatingumo centro „Sveikatos banga“ direktorius Rimantas Micuta.

Būtent į šį centrą dažniausiai paplaukioti baseine, atsipalaiduoti pirtyse arba sūkurinėje vonioje keliauja ne tik marijampoliečiai, bet ir aplinkinių Vilkaviškio, Kalvarijos ar Kazlų Rūdos savivaldybių gyventojai. Centro direktorius pasakojo, kad nors ir nedideliais skaičiais, tačiau besinaudojančiųjų vandens paslaugomis kasmet tik daugėja. Vis dėlto komplekso išlaikymas krenta ne tik ant pačios įstaigos, bet ir ant Marijampolės savivaldybės administracijos pečių.

„Finansinę naštą pasidaliname maždaug po lygiai. Tik pusę reikalingų pinigų surenkame iš parduodamų bilietų. Norėdami visiškai išsilaikyti, bilietų kainas turėtume kelti bent dvigubai. Neabejoju, kad tokiu atveju netektume bent trečdalio klientų“, – svarstė R.Micuta.

Šakių turizmo informacijos centro nuotr./Šakių baseinas
Šakių turizmo informacijos centro nuotr./Šakių baseinas

Jis pasakojo, kad finansiškai išsilaikyti baseinui šiais metais bus dar sunkiau nei ankstesniais, nes nuo sausio pradžios kilo elektros, vandens ir šildymo kainos. Visgi dėl to įstaiga savo lankytojams branginti paslaugų neketina.

„Kainas šiek tiek pakėlėme praėjusią vasarą, tad negalime to daryti kasmet. Bandysime dabartinėmis sąlygomis išgyventi bent kelerius metus, o toliau matysime, kaip viskas susiklostys“, – sakė „Sveikatos banga“ direktorius.

Jis pasakojo, kad į baseinus vaikšto įvairaus amžiaus žmonės – nuo 1 iki 80–90 metų. Labai dažnai vandens pramogas renkasi visa šeima – tėvai su mažais vaikais. Marijampolėje, be įprastų paslaugų, norintys taip pat mokomi plaukti, vyksta vandens aerobikos bei kineziterapijos užsiėmimai. Vienkartinis pusantros valandos trukmės apsilankymas šiame komplekse, renkantis visas paslaugas, marijampoliečiams ir miesto svečiams kainuoja 5 eurus, vaikams – 3,5 euro. Perkant abonementą šie įkainiai yra šiek tiek mažesni.

„Tokių baseinų kaip mūsų dabar jau niekas nestato. Mūsų baseinas kadaise buvo pastatytas šalia esančiai mokyklai. Tik maždaug prieš dešimtmetį mes jį renovavome, įrengėme pirtis, sūkurinę vonią. Dabar žmonėms reikia ir nusileidimo takelių, ir dar daugiau pirčių, kurių mes pasiūlyti negalime. Pas mus negalėtų vykti ir sportinės varžybos, nes pagrindiniame trijų takų 25 metrų ilgio baseine nėra įrengti nei starto bokšteliai, nei posūkių sienelės. O ir plaukimo takų čia – per mažai. Nepaisant to, tie, kas lanko baseiną, džiaugiasi, kad jis yra“, – kalbėjo R.Micuta.

Kita paskirtis

Marijampolės savivaldybės administracijai tenka iš dalies išlaikyti ne tik „Sveikatos bangos“ baseiną, bet ir padengti beveik visus miesto sporto mokyklos baseino išlaikymo kaštus. Jį nuolat lanko per 240 sportuojančių vaikų bei nemažai atsipalaiduoti vandenyje mėgstančių marijampoliečių.

„Gyventojams teikiame plaukiojimo baseine ir apsilankymo pirtyje paslaugas. Tiesa, šiokiadieniais jie pas mus gali ateiti tik nuo 19 iki 21 valandos, o savaitgaliais – nuo 12 iki 17 valandos. Kartu su „Sveikatos banga“ vykdome ir Lietuvos plaukimo federacijos programą, pagal kurią visi Marijampolės savivaldybės antrokai mokomi plaukti. Mūsų savivaldybė šią programą finansuoja jau trečius metus. Esame labai patenkinti dabartine situacija. Baseinas išnaudojamas pilnai“, – pasakojo Marijampolės sporto mokyklos direktorius Rimas Vitkus.

Jis teigė, kad konkurencijos tarp sporto mokyklos ir „Sveikatos banga“ baseinų nėra. Jų paskirtys ir lankytojų poreikiai – skirtingi. Prieš eidami į baseiną, sporto mokyklos lankytojai taip pat gali pasinaudoti atletinės gimnastikos sale, treniruokliais.

„Mes labiau koncentruojamės į sporto pasiekimus. Mūsų baseine rengiamos vietinės reikšmės ir draugiškos plaukimo varžybos. Rengti Lietuvos čempionatų negalime, nes prieš daugiau nei 40 metų statytas baseinas tam paprasčiausiai nėra pritaikytas. Nemažai pas mus ateinančių žmonių atlieka reabilitacijas po įvairių ligų ar traumų“, – vardino R.Vitkus.

Vienkartinis apsilankymas sporto mokyklos baseine bei pirtyje suaugusiems kainuoja 4,5 euro, moksleiviams – euru pigiau.

„Galbūt baseinai niekada nebus pelningi, tačiau, manau, jog kiekvienas didesnis miestas privalo juos turėti. Žmonės vis dažniau atranda poilsį vandenyje“, – teigė Marijampolės sporto mokyklos direktorius.

Į Šakius – iš Vilkaviškio, Jurbarko ir Tauragės

Nemažai suvalkiečių lankosi ne tik Marijampolės baseinuose, bet ir kaimyninėje Lenkijoje, Suvalkuose, esančiame vandens atrakcionų parke. Ten už 3–4 valandų trukmės seansą gyventojai sumoka vos apie 5 eurus. Pramogų pasirinkimas šiame parke taip pat yra nepalyginamai didesnis nei Suvalkijoje.

Maždaug už 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos esančiuose Suvalkuose įsikūrusiame vandens atrakcionų parke yra keletas nusileidimų takų, pirčių, sportinis plaukiojimo baseinas, erdvės pritaikytos vaikams ir nemažai kitų pramogų.

Marijampoliečiai dėl Lenkijoje įsikūrusio baseino ir jaučia šiokią tokią konkurenciją, o kiek tolėliau, Šakiuose, esantis baseinas šiuo metu išgyvena savo aukso amžių. Šakių rajono savivaldybės Jaunimo kūrybos ir sporto centro vadovė Roma Paškevičiūtė sakė, kad lankytojų baseine daugėja kiekvienais metais, o jį lanko ne vien vietiniai žmonės.

„Tik maždaug pusė mūsų lankytojų yra šakiečiai arba mūsų rajono gyventojai. Nemažai klientų sulaukiame atvykstant iš Vilkaviškio, Jurbarko ir net Tauragės savivaldybių. Jurbarkas yra vos 25 kilometrų atstumu nuo mūsų, tad to krašto gyventojams atvykti iki Šakių dažnai neužtrunka net pusvalandžio. Piko valandomis didesnių miestų gyventojai iš darbo į namus keliauja nepalyginamai ilgiau“, – mintimis pasidalino R.Paškevičiūtė.

Ji teigė, kad dabartine situacija yra visiškai patenkinta, nes baseinas išnaudojamas pilnu pajėgumu. Vadovė džiaugėsi, kad vis daugiau tėvų leidžia savo vaikus į plaukimo pamokas. Šakių baseine taip pat vyksta kūdikių mankštos, žmonių, turinčių stuburo problemų, užsiėmimai. Apsilankę šiame komplekse klientai gali užsukti į čia esančias dvi pirtis, specialiai vaikams pritaikytą baseiną, taip pat sūkurinę vonią bei 25 metrų ilgio plaukiojimo baseiną. Šakiuose taip pat vaikams bei suaugusiems organizuojamos plaukimo varžybos.

Vienkartinis dviejų valandų apsilankymas šiame vandens pramogų komplekse suaugusiems kainuoja 6 eurus, moksleiviams – euru pigiau. Perkant vardinius abonementus galima dar labiau sutaupyti.

Atvykę į Šakių baseiną, vietiniai gyventojai bei miesto svečiai taip pat gali pasinaudoti sporto bei treniruoklių salėmis. Pasak Šakių rajono savivaldybės Jaunimo kūrybos ir sporto centro vadovės, čia sukurta visa sporto oazė.

„Kol kas didelės konkurencijos nejaučiame. Ypač, kol Jurbarke nėra baseino. Netrukus Tauragėje turėtų būti pastatytas baseinas, tai kažkiek klientų tikriausiai nubyrės, bet tikimės, kad nedaug. Mūsų baseinas duris atvėrė 2011 metais ir kasmet klientų skaičius tik augo. Norėtųsi, kad taip būtų ir toliau. Žmonėms, ypač tiems, kurie gyvena provincijoje, reikia tokių pramogų, reikia užimtumo.

Savivaldybės neturėtų žiūrėti, kad joms tai kažkiek kainuoja biudžeto lėšų. Prie mūsų baseino išlaikymo Šakių rajono savivaldybė taip pat prisideda. Vienais metais mažiau, kitais daugiau, nes vieni patys tikrai nepajėgtume išgyventi. Kita vertus, viena iš pagrindinių visų Lietuvos savivaldybių funkcijų ir turėtų būti rūpinimasis savo gyventojų užimtumu. Mūsų rajono žmonės yra labai laimingi turėdami baseiną“, – teigė R.Paškevičiūtė.

Neseniai Šakių baseinas kuriam laikui buvo uždarytas – vyko rūbinės rekonstrukcijos darbai. Įprastai ši įstaiga dirba didžiąją metų dalį – atostogauja tik porą vasaros mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius