-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis: minimalios mėnesinės algos padidinimas pasiteisino

Minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio (MMA) padidinimas neturėjo neigiamų pasekmių darbo rinkai, dėl kurių baiminosi ekonomistai, mano „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad jei politikai nuspręstų didinti MMA dar kartą, tai Lietuvos ekonomikai galėtų skaudžiai atsiliepti.
Šešėlinė ekonomika
Ministrų kabinetas svarstys klausimą dėl MMA didinimo iki 1 tūkst. litų nuo sausio mėnesio. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Baiminomės, kad MMA padidinimas turės neigiamą įtaką užimtumui. Panašu, kad šis sprendimas pasiteisino, - ketvirtadienį „Swedbank“ makroekonomikos apžvalgos pristatyme sakė N.Mačiulis.-Reikia pripažinti, kad 1 tūkst. litų atlyginimas nėra toks, kuris iš esmės destabilizuoja Lietuvos įmonių konkurencingumą. MMA padidinimas iš dalies tik sukūrė problemas žemiausios kvalifikacijos darbuotojams ir ne didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Bet jei būtų eksperimentuojama toliau, kaip kai kurie politikai kalba apie MMA didinimą, mes galėtume pamatyti ryškų neigiamą poveikį – bedarbių skaičiaus didėjimą ir įmonių konkurencingumo mažėjimą.“

Ekonomisto teigimu, Lietuvoje MMA ir vidutinio darbo užmokesčio santykis siekia 46,8 ir tai yra daugiau nei Europos vidurkis. Pagal šį rodiklį Lietuva lenkia tik tris valstybes – tai Maltą, Slovėniją ir Graikiją, į kurias neturėtume lygiuotis. Esą tai rodo, kad Lietuvoje problema yra ne MMA, o per mažas vidutinis darbo užmokestis ir per didelė darbo sąnaudų mokestinė našta. Todėl reikėtų ieškoti galimybių kaip pakelti vidutinį darbo užmokestį.

Pasak ekonomisto, neigiamų MMA padidinimo pasekmių nesimato, nes įmonės, kurios, neturėjo galimybių padidinti MMA, tai padarė nelegaliai.

„Turbūt kai kurios įmonės kai kurių darbuotojų darbo sutartis performino iš pilno į pusę etato ir tokiu būdu sumažino savo oficialias išlaidas. Negalime sakyti, kad MMA didinimas išsprendė atlyginimų vokeliuose problemą, galbūt ją dar labiau paaštrino“, - sako ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius