Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Tiesa ar melas? Aurelijus Veryga: „Ketinimų uždrausti alkoholį festivaliuose nebuvo“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį pareiškė, kad jis nėra siūlęs drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais festivalių metu, o protestuojantys renginių organizatoriai esą neįsigilino į siūlymus. Kodėl tuomet sveikatos apsaugos ministras registravo pataisas, kuriomis festivaliuose būtų leidžiama prekiauti alkoholiu?
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Festivalių organizatoriai aktyviai priešinasi pateiktam projektui, tik panašu, kad niekas į jį iki galo neįsigilino. Komerciniuose renginiuose, t. y. tokiuose, į kuriuos norint patekti reikia nusipirkti bilietą, prekiauti alkoholiu nebus draudžiama ir ketinimų tai uždrausti nebuvo“, – antradienį pranešime spaudai cituojamas ministras A.Veryga. Taip jis sureagavo į festivalių organizatorių kaltinimus, kad tai būtų verslo žlugdymas.

Puolė raminti – taures kelti galėsite

A.Veryga antradienį informavo, kad su Seimo nariais įregistravo pataisas, kurias priėmus festivaliuose prekiauti alkoholiniais gėrimais nebus draudžiama.

Alkoholio kontrolės įstatymas yra sunkiai skaitomas. Tai kaip skundų ir pageidavimų knyga – sakė G.Belian.

Jis pridūrė, kad komerciniuose renginiuose ir toliau bus galima prekiauti ne stipresniu nei 7,5 proc., kaip yra dabar, alkoholiu, o sprendimą dėl šios prekybos galutinai perims savivaldybės.

„Tai reiškia, kad vasaros festivalių po atviru dangumi metu, uždaruose koncertuose ar Naujųjų metų naktį Operos ir baleto teatre stebint „Traviatą“, niekas nedraus pakelti taurės alkoholinio gėrimo“, – teigia ministras.

Taip jis reagavo į Nacionaliniame operos ir baleto teatre veikiančios kavinės „Opera“ vadovės Reginos Rakštienės 15min išsakytas mintis, kad nauji pasiūlymai uždraustų bet kokį alkoholio vartojimą teatruose, net ir po „Traviatos“ Naujametę naktį.

Tiesa, nemokamuose viešuose renginiuose, pavyzdžiui, Jūros šventėje alkoholiu vis tik nebus leidžiama prekiauti.

Buvo vienas draudimo iniciatorių

Ar tikrai A.Veryga niekada nesiūlė uždrausti alkoholinių gėrimų prekybą renginių metu? 15min primena, kad kai kurie griežti alkoholio prekybos ribojimai kilo tą pasiūlius Iniciatyvinei grupei „Už blaivią“. Ši grupė surinko per 60 tūkstančių Lietuvos piliečių parašų, kurių pakako, kad Seimui būtų pateiktas Alkoholio kontrolės įstatymo projektas.

Vienas iš iniciatyvinės grupės lyderių buvo tuometinis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aurelijus Veryga. Jis buvo ir vienas iš siūlymų autorių.

Tarp siūlomų ribojimų buvo – uždrausti prekiauti alkoholiu masiniuose renginiuose, mugėse. Apie tai pranešimą spaudai 2016 metų gegužės 31 dieną išplatino ir Seimas.

„Scanpix“ nuotr./Šventės akimirka
„Scanpix“ nuotr./Šventės akimirka

„Numatoma drausti prekiauti alkoholiu nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose, masiniuose renginiuose ir mugėse“, – paskelbė Seimas.

Apie jokias išimtis nėra kalbėjęs

Nei parašų rinkėjai, nei vėliau išrinkti Seimo nariai, nei sveikatos apsaugos ministras niekada nėra išskyrę renginių, kuriems būtų galima daryti išimtį ir leisti prekiauti alkoholiu. Tačiau visuomenė šį pasiūlymą sukritikavo po to, kai sukilo žinomiausių muzikos festivalių, mugių organizatoriai.

„Tai sąmoningas verslo žlugdymas“, – balandžio 14 dieną spaudos konferencijos metu pareiškė festivalių „Bliuzo naktys“, „Roko naktys“, „Galapagai“, „Purpurinis vakaras“, „Kilkim žaibu“ ir kitų festivalių organizatoriai.

Taip jie reagavo į Vyriausybės pritarimą pataisoms, kuriomis taip pat buvo ketinama uždrausti prekybą bet kokių festivalių metu.

Be to, šį antradienį festivalių organizatoriai protestavo prie Seimo. A.Veryga po tokios reakcijos nusprendė sušvelninti poziciją – leisti prekiauti alkoholiu mokamuose renginiuose, taigi ir muzikos festivaliuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Festivalių asociacijos ir kultūros atstovų spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Festivalių asociacijos ir kultūros atstovų spaudos konferencija

Galimos įvairios interpretacijos

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Bielian 15min sakė, kad Jūros šventė ir Kaziuko mugė yra tokie masiniai renginiai, kur alkoholio prekyba turėtų būti draudžiama įstatymu. Tuo tarpu dėl muzikos festivalių ir kitų panašių renginių, į kuriuos įėjimas yra apribotas arba mokamas, turėtų spręsti jau savivaldybės.

Ji pripažino, kad papildomas pataisas prireikė teikti todėl, kad šiuo metu įstatymas yra sudėtingas ir galimos įvairios jo interpretacijos.

„Alkoholio kontrolės įstatymas yra sunkiai skaitomas. Tai kaip skundų ir pageidavimų knyga“, – portalui sakė specialistė.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius