-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tirianti degalų kartelį Konkurencijos taryba krėtė „Orlen Lietuvą“

Naftos perdirbimo gamykla „Orlen Lietuva“ ir jos degalinių tinklas atsidūrė konkurencijos sargų akiratyje – taip Konkurencijos taryba plečia įtariamo degalų kartelio tyrimą.
Orlen
Orlen / Laikraščio „15 minučių“ nuotr.

Patikrinimai atlikti „Orlen“ degalines valdančioje bendrovėje „Ventus–Nafta“ ir naftos perdirbimo gamyklos „Orlen Lietuva“ Didmeninės prekybos skyriaus patalpose, penktadienį rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

Tačiau konkurencijos prievaizdai atsitveria tylos siena ir neatskleidžia, ar kratos Mažeikiuose atliktos remiantis informacija iš ankstesnių kratų. Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė patvirtino, kad „Ventus–Naftos“ ir „Orlen Lietuvos“ Didmeninės prekybos skyriuje atlikti patikrinimai, tačiau atsisakė pateikti detalesnę informaciją.

Beje, kovo pradžioje, kai Konkurencijos tarybos tyrimas veikiausiai jau buvo gerokai įsibėgėjęs, iš pareigų pasitraukė „Orlen Lietuvos“ verslo plėtros vadovas Sigitas Zakalskis. Jis buvo vienas pagrindinių žmonių, atsakingų už kainodarą, ir veikiausiai žinojo kur kas daugiau nei daugelis kolegų.

Kratos „Orlen Lietuvos“ gamykloje ir jos valdomame degalinių tinkle nebus paskutinis tyrėjų žingsnis, tad įtariamųjų būrys gali dar labiau išsiplėsti. Vadinasi, tyrimas jau apima ne tik mažmeninę rinką, bet ir didmenininkus.

Šias dvi glaudžiai susijusias įmones konkurencijos sargai purtė antradienį, dieną po to, kai buvo atliktos kratos degalinių tinklus „Statoil“ ir „Lukoil“ valdančiose bendrovėse.

„Lukoil“, „Statoil“ ir „Orlen Lietuvos“ degalinės užima apie 53 proc. Lietuvos rinkos. Prie degalinių pridėjus Lietuvos rinkoje absoliučiai dominuojantį degalų gamintoją, tyrimas pasiekė neregėtą mastą. Jei konkurencijos sargai įrodys, kad kartelyje dalyvavo visi trys didžiausi degalinių tinklai ir vienintelė regiono naftos perdirbimo gamykla, tai faktiškai reikš, kad draudžiamas susitarimas aprėpė visą naftos produktų sektorių.

Maksimali bauda už kartelinį susitarimą – 10 proc. metinės apyvartos. Degalinių tinklai dar nepaskelbė savo pernykščių veiklos rezultatų, tačiau jiems gresiančios sankcijos būtų matuojamos šimtais milijonų litų. Vien bendrovės „Lukoil Baltija“ apyvarta 2008 metais siekė beveik 2,5 mlrd. litų.

Mažeikių naftos perdirbimo gamykla vien per pirmus devynis 2009 metų mėnesius gavo 7,774 mlrd. litų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius