-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

TOP 200 turtingiausių politikų ir tarnautojų: R.Karbauskio turtas išaugo 52 proc., dominuoja Klaipėdos verslininkai ir valdžios atstovų sutuoktiniai

Valstybinė mokesčių inspekcija paviešino 2019 metų turto deklaracijų išrašus, kurie atskleidžia, kad turtingiausiu šalies politiku tapo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, per metus šeimos turtą išauginęs 52 procentais. Prieš metus jis buvo trečioje vietoje. Po jo rikiuojasi sąrašo naujokas, tarybos narys Klaipėdoje, Vidmantas Dambrauskas, o trečia – Austėja Landsbergienė, konservatorių lyderio žmona. Visą VMI TOP 200 sąrašą galite peržiūrėti pateikiamoje lentelėje.

Šiuo metu Ramūno Karbauskio ir žmonos turtas sudaro 24,5 mln. eurų, tai 52 proc. daugiau nei prieš metus, rodo VMI deklaracijos išrašas. Jis yra turtingiausias politikas sąraše.

Antroje vietoje esantis V.Dambrauskas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys, yra Klaipėdoje veikiančio Birių krovinių terminalo generalinis direktorius. Jis su šeima deklaravo 20,4 mln. eurų turtą.

Trečioje vietoje esanti A.Landsbergienė asmeniškai deklaravo 13 mln. eurų turtą, kartu su vyru Gabrieliumi Landsbergiu valdomas turtas sudaro 14,5 mln. eurų, tai yra beveik 8 kartus daugiau nei prieš metus, kai bendras deklaruotas turtas siekė 1,87 mln. eurų.

Ketvirtoje vietoje yra Seimo narys socialdemokratas Bronius Bradauskas, deklaravęs 8,3 mln. eurų turtą, po jo rikiuojasi savivaldybių tarybų nariai.

Palyginimui, pernai turtingiausiu asmeniu politikų ir tarnautojų sąraše buvo Antanas Guoga, buvęs europarlamentaras, kuris už 2018 m. deklaravo 27,8 mln. eurų, antroje vietoje buvo tarybos narys Vidmantas Martikonis, o R.Karbauskis buvo trečioje vietoje.

Pasak VMI, gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenis už 2019 m. pateikti turėjo apie 105 tūkst. gyventojų – naujausiais duomenimis iš jų pareigą atliko daugiau nei 102 tūkst., kitaip tariant – apie 97 proc. tai privalančių padaryti asmenų.

Deklaruota turto vertė nebūtinai sutampa su realia rinkos verte: pvz., akcijos įprastai deklaruojamos nominalia verte, kuri neatspindi įmonės veiklos rezultatų.

Pagal akcijų vertę karaliauja A.Landsbergienė

Pagal turimų akcijų vertę viršuje lyderių pozicijas dalinasi trys asmenys. Čia karaliauja opozicijos lyderio sutuoktinė Austėja Landsbergienė – 12,8 mln. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė

Po jos su 10 mln. eurų akcijų paketu rikiuojasi Klaipėdos tarybos narys Vidmantas Dambrauskas, kuris yra Birių krovinių terminalo generalinis direktorius.

Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis – trečioje vietoje su 9,7 mln. vertės akcijų turtu.

Toliau sąraše politikai jau su gerokai mažesniais akcijų paketais – Klaipėdos miesto tarybos narys Aidas Kaveckis (4,1 mln. eur), Seimo narys Bronius Bradauskas (3,2 mln.).

Panašią sumą deklaravo ir Klaipėdos rajono tarybos narys Jonas Dumašius, per du milijonus eurų vertės akcijų turi Klaipėdos miesto tarybos narys, verslininkas Arūnas Tuma, o Kauno meras Visvaldas Matijošaitis – tik aštuntoje vietoje su 2,3 mln. eurų vertės turtu.

Vertybinių popierių vertė – kukli

Daugiausiai Vyriausybės vertybinių popierių pagal vertę turi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Virgilijaus Grabinsko žmona, draudimo bendrovės „Aviva Lietuva“ vadovė Asta Grabinskė. Ji turi vertybinių popierių už daugiau nei 370 tūkst. eurų.

„Aviva“ nuotr./„Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė
„Aviva“ nuotr./„Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė


Antrasis yra Lietuvos metrologijos inspekcijos vadovas Domas Vasiliauskas su 300 tūkst. eurų vertybinių popierių, trečias – Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys su 183 tūkst. eurų.

Ketvirtoje vietoje pagal turimų vertybinių popierių vertę yra Aleksandras Evdokimovas, kažkurio iš turtą deklaravusiųjų sutuoktinis. Jis turi vertybinių popierių už beveik 180 tūkst. eurų.

Penketuką užbaigia Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos direktorė Liucija Nijolė Kikutienė su 164 tūkst. eurų, investuotų į vertybinius popierius.

Didžiausios sąskaitos bankuose

Daugiausiai lėšų bankuose, kitose kredito įstaigose ar ne jose turi „valstiečių“ atstovas Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje Vidmantas Dambrauskas – kiek daugiau nei 4,6 mln. eurų. V.Dambrauskas taip pat yra Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas, įmonės „Birių krovinių terminalas“ generalinis direktorius.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Dambrauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Dambrauskas


Antroje vietoje pagal turimų indėlių skaičių rikiuojasi Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas su daugiau nei 1,6 mln. eurų. Trečias yra Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, konservatorius Paulius Lukševičius su daugiau nei 1,2 mln. eurų indėlių.

Penketuką užbaigia Seimo narys, socialdemokratas Bronius Bradauskas ir Ramunė Šimaitienė, atitinkamai turinys po daugiau nei 1,1 mln. eurų ir 950 tūkst. eurų indėlius.

Butų magnatai – Bradauskai

Brangiausią turtą daugiabučiuose valdo Seimo narys Bronius Bradauskas, kurio vertė siekia 1,87 mln. eurų. Antrą vietą VMI sąraše užima jo žmona Danguolė, kurios butai verti beveik 826,7 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Trečioje vietoje rikiuojasi Vidaus reikalų ministerijoje dirbanti Aurelija Hadding, kuri nurodė valdanti butų už 631 tūkst. eurų.

Ketvirtoje ir penktoje vietoje Seimo narys Dainius Kreivys ir jo žmona Dalia, kurie kiekvienas nurodė valdantis butus po kiek daugiau nei 547,6 tūkst. eurų.

Šeštą vietą užima Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, kurio butų vertė siekia daugiau nei 522,3 tūkst. eurų, o Seimo nario Kęstučio Glavecko – 501,6 tūkst. eurų. Aštuntas sąraše yra Tomo Šilinskas, kurio butas ar butai verti lygiai pusė milijono eurų.

Kauno tarybos narys Dainius Matijošaitis nurodė butų valdantis už kiek daugiau nei 495,4 tūkst. eurų, o sąrašą baigia Kultūros viceministrės Reginos Jaskelevičienės vyras Tomas Jaskelevičius, kuris nurodė, kad jo butų vertė siekia 480 tūkst. eurų.

„Valtiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pagal valdomų butų vertę liko vienuoliktas (beveik 456,9 tūkst. eurų).

Brangiausių namų savininkai – tie patys

Pagal namų vertę R.Karbauskis yra lyderis – daugiau nei 7,7 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūno Karbauskio namai šalia Kauno marių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūno Karbauskio namai šalia Kauno marių

Antras šiame sąraše yra jau ne kartą minėtas Klaipėdos tarybos narys V.Dambrauskas, kurio namų vertė siekia daugiau nei 1,24 mln. eurų.

Trečias rikiuojasi Seimo narys Bronius Bradauskas (kiek daugiau nei 1,24 mln. eurų). Ketvirtas – Alytaus tarybos narys Tomas Pačėsas (daugiau nei 738,1 tūkst. eurų), o penktoje – Palangos meras – Šarūnas Vaitkus (beveik 624 tūkst. eurų).

Rimantas Gorys, Šiaulių r. Bazilionų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius, valdo individualius namus, kurių vertė – 600 tūkst. eurų. Septintas sąraše Kauno tarybos narys Dainius Matijošaitis (593,5 tūkst. eurų), aštunta – Jasiuliškių socialinės globos namų direktoriaus pavaduotojo Algirdo Gimžausko žmona Rita Gimžauskienė (500 tūkst. eurų).

Devintas sąraše – Sigitas Leonavičius, Alytaus miesto tarybos narys (namų vertė – 467,5 tūkst. eurų), o dešimta – Vytautė Štendelienė (460 tūkst. eurų).

Sklypų savininkai – regionų politikai

Pagal VMI duomenis, didžiausios vertės žemės sklypus valdo R.Karbauskis – daugiau nei 4,5 mln. eurų. Antras šiame sąraše yra Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narys Egidijus Černius (daugiau nei 1,6 mln. eurų), o trečias – Biržų rajono savivaldybės tarybos narys Valdemaras Valkiūnas (daugiau nei 1,6 tūkst. eurų).

Ketvirtas sąraše Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vyriausiosios specialistės Irenos Povilaitienės sutuoktinis Romualdas Povilaitis, kurio žemės sklypų vertė siekia (daugiau nei 1,5 mln. eurų). O penktas su 1,44 mln. vertės žemės sklypai yra Algimantas Kižauskas, Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys.

Antrą dešimtuko pusę ir šeštą vietą užima Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Krikščiūnas (daugiau nei 1,26 mln. eurų). Septintoje vietoje Egidija Ciparienė, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento I skyriaus vyriausiasis specialisto Rimo Cipario sutuoktinė, kuri nurodė turinti žemės sklypų už daugiau nei 1,22 mln. eurų.

Dešimtuką užbaigia tarybų nariai. Palangos miesto tarybos nario Domininko Jurevičiaus sklypai verti beveik 1,16 mln .eurų, Kauno miesto tarybos nario Dainiaus Matijošaičio – daugiau nei 1,13 mln. eurų, o Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nario Andriejaus Virkučio – daugiau nei 1,12 mln. eurų.

Paskolinti ir pasiskolinti milijonai

Pagal paskolintų ir nesusigrąžintų paskolų sumą karaliauja Klaipėdos tarybos narys, „valstietis“, verslininkas Arūnas Tuma.

Jis yra kažkam paskolinęs per septynis milijonus eurų. Tik už jo rikiuojasi Kauno meras V.Matijošaitis, paskolinęs greičiausiai savo verslui 5,3 mln. eurų. Jo bendražygis, „Vičiūnų“ bendrasavininkis, Plungės rajono tarybos narys Liudas Skierus yra paskolinęs 2,3 mln. eurų.

Beje, kaip rodo VMI duomenys, jie daugiausiai yra pasiskolinę – deklaravo paskolas, viršijančias tris milijonus eurų.

Toliau paskolintų pinigų lentelėje rikiuojasi V.Uspaskichas (1,6 mln.) ir Marijampolės politikas Juozas Vaičiulis, paskolinęs per milijoną.

Bendras deklaruotas turtas – 2,5 mlrd. eurų

Iš viso 48,1 tūkst. politikų, tarnautojų, vadovų ir jų šeimos narių deklaravo bendrą 2,5 milijardų eurų vertės turtą – vienam asmeniui tenka vidutiniškai 52 tūkst. Eurų.

Palyginimui, prieš metus vidutinis politiko ar tarnautojo turtas siekė 58,7 tūkst. Eurų.

Vienas vidutinis deklaracijos teikėjas turi 47,8 tūkst. Eurų vertės būstą ar kitų statinių, 15,9 tūkst. Eurų vertės žemės sklypų, 5,6 tūkst. Eurų vertės transporto priemonę ir 17 tūkst. Eurų piniginių lėšų, o paskolos sudaro apie 31 tūkst. Eurų, rodo pagal VMI duomenis apskaičiuoti vidurkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius