Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 3 sektoriai, neprarasiantys pagreičio lėtėjant ekonomikai

Kur geriausiai šiuo metu geriausia investuoti, jei esate sukaupę pinigų ir nenorite jų prarasti? Pastaruoju metu daug kalbama apie Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), tačiau ar Europa gera vieta laikyti investicijas kitų rinkų perspektyvoje? Finansų tarpininkės „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos atstovybės direktorius Arnoldas Straigis apžvelgia 3 sektorius, kurie gali pasirodyti patrauklūs, kai ekonomika lėtėja ir recesija, panašu, ne už kalnų.
Akcijų birža
Akcijų birža / 123RF.com nuotr.

„Europa atspindi JAV nuotaikas, tačiau su nedideliu laiko atsilikimu ir mažesniu kintamumu, nei JAV indeksai ar obligacijos. Todėl dalį kapitalo tikrai naudinga laikyti Europoje, ypač JAV doleriui tapus ypač brangiam. Europoje yra labai stiprių įmonių, pasaulinio masto lyderių, kurios gerai atlaikys krizinę situaciją“, – pataria jis.

Pateikiame 3 sektorius kaip alternatyvas, į kuriuos šiuo metu galima pagalvoti kaip investuoti ir išlaukti neramų ekonominį periodą.

Asmeninio arch. nuotr./Arnoldas Straigis
Asmeninio arch. nuotr./Arnoldas Straigis

#1 Komunalinių paslaugų įmonės​

Investuotojams šiuo metu verta atkreipti dėmesį į komunalinių paslaugų įmones. Tai – stabilus verslo modelis, jūsų investicijų grąžą reguliuoja ir fiksuoja valstybė.

„Komunalinės paslaugos yra tarp gyventojų būtinųjų prekių, todėl elektros, dujų, vandens ir šilumos suvartojimas keičiasi labai nežymiai, net kainoms padidėjus kelis kartus. Valstybės reguliavimo institucijos nustato stabilią grąžą šioms įmonės, nes jos dažniausiai užima monopolines pozicijas“, – aiškina „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos skyriaus vadovas.

A.Straigio teigimu, komunalinių paslaugų įmonės yra vienos stabiliausių ir statistiškai pasirodo gerai šiuo periodu. Jos yra tarsi obligacijų atitikmuo, nes jų veikla ir pinigų srautai yra smarkiai reguliuojami valstybės dėl monopolinės verslo aplinkos ir ypatybių.​

„Šiuo metu paprasčiausia įsigyti biržoje prekiaujamus fondus (angl. Exchange Traded Fund), kurie dar žinomi trumpiniu ETF – juose yra daugelis didžiausių rinkos bendrovių. Pavyzdžiui, ETF trumpiniu SPYU turi didžiausias Europos komunalinių įmonių akcijas ir yra listinguojamas daugelyje Europos biržų: Vokietijoje, Prancūzijoje, Londone ir kitose didelėse biržose, todėl lengvai pasiekiamas investuotojų.

Komunalinių paslaugų ETF yra daugiau, galima išsirinkti labiau patinkantį arba net turėti kelis fondus. Žinoma, jei puikiai suprantate riziką ir verslą, galima pirkti pačių įmonių akcijas. Jos šiuo metu atrodo patrauklios, tačiau kartu ir padidėja rizika priimti blogą sprendimą“, – sako jis.

O į kokias įmones verta atkreipti dėmesį? A.Straigis išskiria kelias. Pirma yra Ispanijos tarptautinė elektros komunalinių paslaugų įmonė „Iberdrola“, turinti 34 tūkst. darbuotojų ir aptarnaujanti apie 31,67 mln. klientų. Tarp dukterinių įmonių yra „Scottish Power“ ir didelė „Avangrid“ dalis.

Antroji – Italijos tarptautinė elektros ir dujų gamintoja bei platintoja „Enel S.p.A.“, kuri pirmą kartą buvo įsteigta kaip viešoji įstaiga 1962 m. pabaigoje, o 1992 m. pertvarkyta į ribotos atsakomybės bendrovę.

Taip pat šiuo metu dėmesio verta Vokietijos tarptautinė energetikos įmonė „RWE AG“. Ji gamina ir prekiauja elektra Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse, Europoje ir JAV. Bendrovė yra antroji pasaulyje pagal vėjo energiją jūroje ir trečia pagal dydį Europoje atsinaujinančios energijos srityje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros linija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros linija

Tarp gerus rezultatus rodančių įmonių – Prancūzijos tarptautinė komunalinių paslaugų bendrovė „Engie SA“. Ji veikia energijos perėjimo, elektros energijos gamybos ir paskirstymo, gamtinių dujų, branduolinės energijos, atsinaujinančios energijos ir naftos srityse. Taip pat Europos elektros komunalinių paslaugų įmonė „E.ON SE“, kuri valdo vieną didžiausių pasaulyje investuotojams priklausančių elektros komunalinių paslaugų teikėjų.

#2 Telekomunikacijos​

Dar vienas verslo modelis, į kurį „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos skyriaus vadovas siūlo atkreipti dėmesį – telekomunikacijos. Šio sektoriaus įmonės taip pat turi aiškų verslo modelį, o paslaugos patenka tarp pačių būtiniausių gyventojų poreikių. Juk telefono ryšys ir internetas yra paslaugos, kurių neatsisakome net ir ekonominės krizės metu​.

„Šios įmonės turi kelis privalumus. Pirma, jos dalyvauja subrendusioje ir ilgalaikę istoriją turinčiose rinkose, kuriose yra vos kelis žaidėjai kiekvienoje šalyje. Antra, jos siūlo aiškią kainodarą ir menkai konkuruoja tarpusavyje, todėl tai užtikrina ganėtinai stabilų pelningumą ir stabilumą​.

Tačiau reikia pripažinti, kad šios bendrovės turi iššūkių. Pavyzdžiui, joms sunku kelti kainas tokiu pačiu tempu, kaip auga infliacija. Tam reikia didelių investicijų į naujo ryšio technologijas​, kurios yra imlios kapitalui. Dėl to šios įmonės yra jautresnės palūkanų didėjimui.​ Tačiau kol kas telekomunikacijų sektorius gana gerai atlaikė bendrą rinkos kritimą“, – vertina A.Straigis.

123RF.com nuotr./Telekomunikacijos
123RF.com nuotr./Telekomunikacijos

Tarp įmonių, kurias šiuo metu verta stebėti, ekspertas išskiria Vokietijos telekomunikacijų bendrovę „Deutsche Telekom AG“. Ji yra didžiausia telekomunikacijų paslaugų teikėja Europoje pagal pajamas, buvo įkurta 1995 m., kai „Deutsche Bundespost“ buvo privatizuotas.

Taip pat dėmesio verta Ispanijos tarptautinė telekomunikacijų bendrovė „Telefónica, S.A.“. Tai – vienas didžiausių telefono ryšio operatorių ir mobiliojo ryšio tinklų tiekėjų pasaulyje. Ji teikia fiksuotą ir mobiliąją telefoniją, plačiajuostį ryšį ir abonentinę televiziją, veikiančią Europoje ir Amerikoje.

Kriziniu metu patraukli Prancūzijos tarptautinė telekomunikacijų korporacija „Orange S.A.“ (anksčiau „France Télécom S.A.“). Ji turi 266 mln. klientų visame pasaulyje, Prancūzijoje dirba 89 tūkst., o kitur – 59 tūkst. žmonių. 2015 metais grupės pajamos siekė 40 mlrd. eurų. Taip pat ir pagrindinis telekomunikacijų tiekėjas Šveicarijoje „Swisscom AG“, o šios šalies vyriausybei priklauso 51,0 proc. įmonės akcijų.

Jei žvalgotės į ETF instrumentus, A.Straigis išskiria fondą trumpiniu EXV2. Jis turi didžiausių telekomunikacijos rinkos bendrovių akcijų ir šis ETF sąrašas prekiaujamas daugelyje Europos biržų: Vokietijoje, Prancūzijoje, Londone ir kitose didelėse biržose.

#3 Kasdienių vartojimo prekių bendrovės​

Galiausiai, „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos skyriaus vadovas siūlo atkreipti dėmesį į kasdienių vartojimo prekių bendroves, nes patys stipriausi prekės ženklai, kurie visiems gerai pažįstami ir yra vartojami kiekvieną dieną. Šių bendrovių dydis užtikrina efektyvią gamybą, o prekės ženklų stiprumas – vartotojų lojalumą​.

„Šios bendrovės gamina prekes, kurias kiekvienas perkame ir kasdien vartojame, todėl poreikis ekonominės krizės metu keičiasi labai nežymiai. Didelės įmonės yra susitvarkiusios tiekimo ir gamybos grandines, reklamos išlaidas, kurios palaiko prekės ženklų stiprumą, jos gerai valdo finansinį balansą. Todėl per krizes jos bus paveiktos mažiau ir pelnus pavyks išlaikyti sėkmingiau. Šiuos teiginius patvirtina istorinė statistika. Pagrindinis iššūkis šioms įmonėms išlieka žaliavų kainų kilimas, o dėl to kyla produktų gamybos savikaina, kurią reikia laipsniškai perduoti vartotojui“, – teigia A.Straigis.

Jei svarstote investuoti į kasdienių vartojimo prekių bendrovių ETF, viena iš galimybių galėtų būti, pavyzdžiui, SPDR Europe Consumer Staples ETF instrumentas, trumpiu SPYC. Šio fondo investavimo tikslas – sekti Europos didelių ir vidutinių įmonių veiklą kasdienių vartojimų prekių sektoriuje.

Tarp įmonių, kurias verta sekti šiuo metu, A.Straigis priskiria Šveicarijos tarptautinę maisto ir gėrimų perdirbimo konglomerato korporaciją „Nestlé S.A.“. Tai didžiausia viešai valdoma maisto produktų bendrovė pasaulyje, vertinant pagal pajamas ir kitus rodiklius nuo 2014 metų.

Gerai šiuo metu pasirodo ir tarptautinė gėrimų ir alaus gamybos įmonė „Anheuser-Busch InBev SA/NV“, paprastai žinoma kaip AB „InBev“. Kompanija turi pasaulinį funkcinio valdymo biurą Niujorke, o regioninę būstinę San Paule, Londone, Sent Luise, Meksiko mieste, Brėmene, Johanesburge ir kitur.

Taip pat – Didžiosios Britanijos tarptautinė įmonė, gaminanti ir parduodanti cigaretes, tabaką ir kitus nikotino gaminius „British American Tobacco plc“. 2019 metais ši kompanija buvo didžiausia tabako įmonė pasaulyje pagal grynuosius pardavimus.

Ir galiausiai – Didžiosios Britanijos tarptautinė plataus vartojimo prekių įmonė „Unilever plc“. „Unilever“ produktai apima maistą, pagardus, ledus, valymo priemones, grožio priemones ir asmens priežiūros priemones. „Unilever“ yra didžiausia muilo gamintoja pasaulyje, jos gaminių galima įsigyti maždaug 190 šalių.

Ir pabaigai, ar tikrai su šiais verslo sektoriais pavyks išvengti nuvertėjimo?

123RF.com nuotr./Akcijų birža
123RF.com nuotr./Akcijų birža

„Nominalaus nuvertėjimo išvengti greičiausiai nepavyks, nes visos akcijos krenta, bet šie sektoriai galėtų pasirodyti sąlyginai stabiliausia šiame kontekste ir nuvertėjimas gali būti ne toks ženklus. Norint išvengti nominalaus nuvertėjimo galima būtų svarstyti ir kitas alternatyvas, pavyzdžiui, pinigų rinkos priemonės ir/ arba obligacijos“, – apibendrina „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos skyriaus vadovas A.Straigis.

Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo.

Įspėjimas apie riziką: CFD yra sudėtingi instrumentai, dėl kurių kyla didelė rizika greitai prarasti pinigus taikant finansinį svertą. 81% neprofesionaliųjų investuotojų sąskaitų prarandami pinigai prekiaujant CFD su šiuo teikėju. Turėtumėte pagalvoti, ar suprantate, kaip veikia CFD ir ar galite sau leisti prisiimti didelę riziką prarasti savo pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius