Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkijoje metų infliacija gruodį pasiekė aukščiausią lygį nuo 2002 metų

Turkijoje metų infliacija gruodį pasiekė aukščiausią lygį nuo 2002 metų, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys, kilus valiutos krizei, kurią sukėlė neįprasta šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ekonominė politika.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Infliacija

Turkijos statistikos biuro duomenimis, praėjusį mėnesį vartotojų kainos šoktelėjo 36,1 proc., palyginti su tuo pačiu 2020 metų laikotarpiu, po 21,3 proc. šuolio lapkritį.

Rodiklis buvo didžiausias nuo 2002 metų spalio, kai infliacija siekė 33,45 proc., prieš R.T.Erdogano partijai atėjus į valdžią tų metų lapkritį.

Tai taip pat daugiau nei septynis kartus viršija oficialų vyriausybės tikslinį lygį.

Vartotojų kainos gruodį išaugo 13,6 proc., palyginti su ankstesniu mėnesiu, atspindėdamos tolesnį turkų perkamosios galios mažėjimą. Tokia padėtis dar labiau sumažino R.T.Erdogano reitingus.

Ilgalaikė R.T.Erdogano sėkmė dažnai buvo siejama su jo vyriausybės sėkminga politika ir klestėjimu po 2001 metų finansinės krizės.

2002-aisiais į valdžią atėjo jo islamiška partija, o pastaruosius du dešimtmečius R.T.Erdoganas dominavo Turkijos politikoje ir būdamas ministru pirmininku, ir prezidentu.

Visgi jo laukia sudėtingas kelias siekiant perrinkimo, o rinkimai numatyti iki 2023 metų vidurio.

Turkijos lira pernai prarado 44 proc. savo vertės JAV dolerio atžvilgiu. Ypač lira kursas greitai smuko žemyn praėjusių metų pabaigoje, kai R.T.Erdoganas pareikalavo staigaus palūkanų normų mažinimo.

R.T.Erdoganas aukštas palūkanų normas laiko „viso blogio motina ir tėvu“, teigdamas, kad jos skatina, o ne mažina infliaciją.

Tuo metu, kai Turkijos prezidentas praėjusį mėnesį paskelbė apie naujas valiutos palaikymo priemones, JAV dolerio kursas pakilo iki istorinių aukštumų liros atžvilgiu – beveik 18,4 liros.

Nuo to laiko liros kursas nukrito iki maždaug 13 lirų už vieną JAV dolerį, nors paskelbus infliacijos duomenis, nacionalinė Turkijos valiuta prarado dar 2 procentus.

2021 metų pradžioje vieną JAV dolerį buvo galima nupirkti už 7,4 liros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius