-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kas lietuvius labiausiai paskatintų investuoti?

Daugeliui įprasta artėjant naujiems metams įsivertinti nuveiktus darbus, pasiektus tikslus ir išsikelti naujus. Dažniausiai dauguma jų vienaip ar kitaip susiję su investavimu į save – išmokti ko nors naujo, pradėti sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, rašoma pranešime spaudai.
Investicija
Investicija / 123RF.com nuotr.

Jei dar neapgalvojote finansinės pusės tikslų – pats metas apie investavimą pagalvoti ir šioje srityje. Atidėliojate, nes investavimas jums visiškai tamsus miškas? Sužinokite, kas lietuvius labiausiai paskatintų investuoti ir kaip nesudėtingai žengti pirmą žingsnį efektyvaus pinigų įdarbinimo link.

Aplinkinių patirtys – paprasčiausias būdas atsidurti kelyje

Investicinių įrankių ir produktų rinka gausi, internete nuolat šmėžuoja patrauklų uždarbį siūlančios reklamos, tačiau kaip atskirti, kas tinkama man, kai žinių ir patirties neturiu? Ne veltui, tarpusavio skolinimo platformos „Paskolų klubas“ atliktos gyventojų nuomonės apklausos duomenimis, geriausiu paskatinimu pradėti investuoti įvardintos draugų ir artimųjų rekomendacijos (37 proc.).

Tai pirmas žingsnis, kurį galite nesunkiai atlikti – paklausinėkite draugų, kolegų, ar jie užsiima investavimu, sužinokite jų patirtis, taip pat galite paskelbti įrašą savo socialiniuose tinkluose, kad domitės galimybe investuoti ir taip galbūt sulauksite naudingų patarimų net iš tolimų pažįstamų.

„Nesvarbu, kokį įrankį ar produktą išsirinksite, turėti bendramintį, su kuriuo galėtumėte diskutuoti apie investavimo subtilybes ir pradedant gauti reikalingų patarimų yra labai pravartu ir lengviau įsilieti į šią naują sritį. Yra įvairių rekomendacijos programų, kuriomis investavimo platformos skatina investuotojų bendradarbiavimą. Jomis pasinaudodami žmonės dažnai gauna ne tik patyrusio draugo patarimus ir pagalbą pradedant investuoti, bet ir abu vienodai turi materialinę galimybę simboliškai pasididinti investicinius portfelius“, – pasakoja „Paskolų klubas“ investavimo specialistas Paulius Medziukevičius.

Investiciniam įrankiui išsirinkti – seminarai ir paskaitos

Tarpusavio skolinimo platformos atlikto tyrimo duomenimis, antroje vietoje pagal labiausiai paskatinusį veiksnį pradėti investuoti, dalyvių įvardinta edukacinė medžiaga žiniasklaidoje – investavimo mokymai, straipsniai, patarimai (18 proc.)

Paskutiniu metu internete iš tiesų galima pastebėti investavimo bumą – kiekviena investavimo sritis aktyviai rengia seminarus – tereikia išsirinkti, kas labiausiai domina – kriptovaliutos, nekilnojamas turtas, tarpusavio skolinimas, akcijos ar kiti produktai. Tačiau, anot investavimo specialisto P.Medziukevičiaus, vertėtų pradžioje renkantis investicinę platformą nesustoti ties viena išklausyta paskaita ir pasilyginti bent kelis skirtingus investavimo įrankius.

„Kiekvienas investavimo įrankis ar produktas turi savų pliusų ir minusų, tačiau tikėtina, kad išklausius vieną seminarą ar perskaičius edukacinį leidinį tam tikra investavimo forma iškart pasirodys patraukli. Taip atsitinka, nes neturite su kuo palyginti. O šiandien tai daryti yra lengva ir prieinama visiems – nebūtina leisti pinigus perkant seminarus, jų internete gausu ir nemokamų, įvairių krypčių, kaip ir mes patys rengiame seminarus tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems. Taip pat pasidomėkite investavimo konsultacijomis, jas dauguma platformų taip pat teikia nemokamai“, – pataria pašnekovas.

Sprendimą priimti padės tikslų išsigryninimas

Tam, kad būtų lengviau rasti sau tinkamą investicinę kryptį, rekomenduojama pasidaryti nedidelius namų darbus: įsivertinti, kokio tikslo siekdami planuojate investuoti, kokia jūsų rizikos tolerancija, kokio rezultato ir kokioje laiko perspektyvoje tikitės. Šiandien egzistuoja daugybė investicinių produktų, skirtingas rizikas toleruojantiems investuotojams – svarbiausia išsirinkti sau priimtiną. Jeigu kyla neaiškumų, pagalbą ir informaciją visada gali suteikti kiekvienos investavimo srities specialistai.

Kartais žmonėms pasitaiko dvejonių, ar jie turi galimybę investuoti, tam nesukaupę tūkstantinio kapitalo. Anot, „Paskolų klubo“ atstovo, investuoti gali kiekvienas, turintis norą, nepriklausomai kokią pinigų sumą šiuo metu gali skirti, tereikia rasti tam tinkamą investavimo įrankį.

„Tikrai nebūtina pradedant investavimui skirti dideles sumas, žvalgytis akcijų ar nekilnojamo turto. Egzistuoja daug kitų investavimo formų, kaip sutelktinis finansavimas, tarpusavio skolinimas, kur galite investuoti vos po 10-20 eurų. Skiriant mažesnes sumas galima taip pat pabandyti investuoti tiek į rizikingesnius projektus, tiek į

turinčius aukštą patikimumą. Taip efektyviau išskaidysite rizikas, o kartu ir turėsite galimybę užsidirbti daugiau iš didesnę grąžą siūlančių produktų. Žinoma, nereikia pamiršti, kad investavimas visada susijęs su rizika“, – pasakoja P.Medziukevičius.

Tad dėliodami savo 2022-ųjų metų tikslus, nepamirškite prie taupymo įtraukti ir investavimą. Užsiimant juo protingai, tai yra įsivertinant ir maksimaliai sumažinant visas investavimo rizikas, laikui bėgant nedidelės investuotos sumos, turi galimybę virsti reikšmingu pelnu, ko negali atnešti įprastas taupymas. Todėl jei norite ateinančiais metais kuo efektyviau padidinti savo pajamas, rekomenduojama pasvarstyti apie dalies pinigų įdarbinimą, kurie „užaugę“ greičiausiai padės lengviau įgyvendinti ir dar kitų metų tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius