Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

ŪkioLeaks: įdomiausios istorijos trumpai

Dešimtys milijonų vienam artimiausių Vladimiro Putino draugų. Ispanijoje išdygę rūmai, pastatyti iš pinigų, paskolintų pensininkei iš Maskvos. Prabangios jachtos iš elitinės laivų statyklos. Tai tik kelios istorijos, kurias atskleidžia nutekėję Ūkio banko duomenys.
Vladimiro Putino bičiulis Sergejus Rolduginas - ne vienintelis Rusijos politinio elito atstovas, kurio pėdsakai rasti Troika Laundromat
Vladimiro Putino bičiulis Sergejus Rolduginas - ne vienintelis Rusijos politinio elito atstovas, kurio pėdsakai rasti Troika Laundromat / Donato Gvildžio / 15min iliustracija

Šios istorijos – dalis žurnalistinio tyrimo Troika Laundromat, kurį atliko tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP su 15min ir partneriais. Ši istorija – apie sąskaitų ir įmonių tinklą, veikusį daugiausiai per Ūkio banką ir sukurtą Rusijos investicinio banko „Troika Dialog“.

S.Rolduginas – garsiausias, bet ne vienintelis Rusijos politinio elito atstovas, susijęs su keistomis operacijomis Ūkio banko sąskaitose. Ir ne vienintelis pėdsakas Kaune. Su milijonais iš Troika Laundromat susijęs ir turtas Ispanijoje. O šis siūlo galas veda į įtakingą šeimą, su kuria glaudžiai susijęs verslininkas Jurijus Borisovas – sraigtasparnių verslo magnatas ir pagrindinis Rolando Pakso apkaltos personažas. Taigi kviečiame trumpai susipažinti su keliais įdomiausiais žurnalistinio tyrimo radiniais.

Milijonai V.Putino draugui

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rolduginas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rolduginas

2016 m. paviešintas Panama Papers tyrimas į dienos šviesą ištempė paslaptis, kurias kaupė Sergejus Rolduginas – vienas artimiausių Rusijos lyderio Vladimiro Putino draugų. Senas V.Putino bičiulis, jo pirmosios dukros krikštatėvis S.Rolduginas pasirodė esąs ofšorinių įmonių tinklo savininkas. Tarptautinių žurnalistų pajėgų skaičiavimais, per šias įmonės prasisuko apie 2 mlrd. dolerių.

Nauji S.Roldugino pėdsakai ryškėja Troika Laundromat tyrime. OCCRP skaičiavimais, su V.Putino bičiuliu susijusios įmonės per šią sistemą gavo mažiausiai 69 mln. dolerių. Dalis šių operacijų kelia labai rimtų abejonių – lygiai 11.6 mln. dolerių V.Putino draugo įmonėms atiteko iš esmės už nieką: sudarant ir nutraukiant akcijų pardavimo sandorius. S.Roldugino įmonės nieko nenupirko ir nieko nepardavė, bet uždirbo apvalią sumą.

Plačiau apie S.Roldugino nuotykius Kaune skaitykite jau netrukus.

15min nuotr./#ŪkioLeaks dokumentai
15min nuotr./#ŪkioLeaks dokumentai

Paskola senutei ir turtas Ispanijoje

Artiakovo pavardė daliai 15min skaitytojų gali būti girdėta. Vladimiras Artiakovas – buvęs Rusijos Samaros srities gubernatorius. Dabar jis yra vienas iš valstybinės korporacijos „Rostech“ vadovų.

„Rostec“ nuotr./Vladimiras Artiakovas
„Rostec“ nuotr./Vladimiras Artiakovas

V.Artiakovo brolis Jurijus turėjo leidimą gyventi Lietuvoje. Tai jam užtikrino bendras verslas su Jurijumi Borisovu. J.Artiakovas su R.Pakso apkaltos skandalo herojumi valdė mažą vertimais užsiimančią įmonę. 15min pradėjus domėtis šiais ryšiais, J.Artiakovo leidimas gyventi mūsų šalyje buvo panaikintas. Dabar aiškėja nauji Artiakovų šeimos saitai su Lietuva. Ir ne tik su Lietuva.

2008 ir 2009 m. dvi Troika Laundromat sistemos įmonės paskolino solidžią pinigų sumą aštuoniasdešimtmetei moteriai iš Maskvos. Bendra šių paskolų suma – 14,7 mln. eurų. Didelė dalis šių pinigų nuplaukė iki Ispanijos, netoli Costa Brava paplūdimio. Ten dabar stūkso dvi prabangios rezidencijos.

OCCRP nuotr./Su Artiakovų šeima susijusi vila Ispanijoje
OCCRP nuotr./Su Artiakovų šeima susijusi vila Ispanijoje

Pagyvenusi moteris, kuriai suteiktos paskolos, gyveno bute Maskvoje. Tuo pačiu adresu gyveno tuometis Samaros srities gubernatorius V.Artiakovas. Iš keistų paskolų pastatytą turtą Ispanijoje 2014 m. nusipirko V.Artiakovo sūnus ir marti.

Jachtos ir paveikslai

Valentinas Zavadnikovas – puikiai žinomas Rusijos verslininkas, buvęs politikas ir jachtų sporto entuziastas.

Vida Press nuotr./Valentinas Zavadnikovas
Vida Press nuotr./Valentinas Zavadnikovas

Jis viešai didžiavosi dviem savo jachtomis, pastatytomis garsioje „Heesen“ statykloje, Olandijoje. Dabar aiškėja, kad V.Zavadnikovo jachtos apmokėtos Troika Laundromat sistemos pinigais.

15min nuotr./Valentinui Zavadnikovui pastatyta jachta
15min nuotr./Valentinui Zavadnikovui pastatyta jachta

Iš šių pinigų mokėta už brangius meno kūrinius, vietas stadione, FIFA pasaulio futbolo čempionato varžybose ir daugelį kitų išlaidų, kurios nebūtinai siejasi su verslu ar finansais.

Pinigai į Sakartvelą – prieš pat Rusijos agresiją

2008 metų olimpinės žaidynės sutapo su nesportišku ir netaikiu įvykiu – Rusijos įsiveržimu į Sakartvelo teritoriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Sakartvelo karo padariniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Sakartvelo karo padariniai

Keliais mėnesiais anksčiau, iš Troika Laundromat į kompaniją „Multiplex Energy Limited“ iškeliavo 85 mln. dolerių. Tuo pat metu, ši ofšorinė įmonė investavo į Sakartvelo sostinės Tbilisio vandens tiekimo įmonę. Neskaidri privatizacija Tbilisio ir aplinkinių vietovių gyventojams neparodė, kas iš tikrųjų jiems tieks vandenį. O pinigai atkeliavo iš trijų Troika Laundromat įmonių ir Rusijos investicinio fondo „Renaissance Capital“.

Daugiau ŪkioLeaks tyrimų – jau netrukus. 15min – vienintelis tarptautinio tyrimo partneris Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje