Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukraina pradeda derybas su TVF dėl naujos kreditavimo programos

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertų grupė pradeda derybas su Ukrainos vyriausybe dėl tarpusavio supratimo memorandumo sąlygų, kuris atvertų Ukrainai naują šios tarptautinės organizacijos finansavimą, pranešė TVF atstovybė Kijeve.
Tarptautinis valiutos fondas (TVF)
Tarptautinis valiutos fondas (TVF) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime nurodoma, jog ekspertų grupei vadovauja TVF misijos Ukrainoje vadovas Ronas van Rodenas, tačiau neužsimenama, kiek šios derybos gali užtrukti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir TVF vadovė Kristalina Georgijeva per pokalbį telefonu pernai gruodį pasiekė preliminarų susitarimą dėl naujos trejų metų trukmės 5,5 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos kreditavimo programos, o per susitikimą praėjusį šeštadienį Miunchene sutarė pradėti derybas dėl jos sąlygų.

TVF anksčiau skelbė, jog laukia iš Ukrainos anksčiau suderintų išankstinių sąlygų įvykdymo, kad būtų galima patvirtinti naują paskolų paketą pagal išplėstinę fondo priemonę (Extended Fund Facility, EFF). Pagrindiniai naujosios programos akcentai yra teisinės valstybės stiprinimas, kova su korupcija, konkurencijos didinimas, rinkų atvėrimas ir oligarchų vaidmens mažinimas, centrinio banko nepriklausomybės garantijų stiprinimas ir stabili fiskalinė politika.

Ankstesnė Ukrainos ir TVF bendradarbiavimo programa pagal fondo rezervinio susitarimo priemonę (Stand-by Arrangements, SBA) buvo patvirtinta 2018-ųjų gruodį ir baigė galioti šios savaitės pradžioje. Ji numatė 3,9 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena – 1 mlrd. JAV dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo. Antrosios išmokos nebuvo, Ukrainai neįvykdžius prisiimtų įsipareigojimų.

Prieš tai galiojusi TVF 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės EFF pobūdžio finansinės paramos Ukrainai programa ketveriems metams buvo patvirtinta 2015 metų pradžioje. Tačiau Ukraina dėl įsipareigojimų vilkinimo gavo tik bemaž pusę pagal ją numatytų išmokų – iš viso 8,7 mlrd. JAV dolerių prilygstančią sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius