Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Urėdijų darbuotojai trenkė durimis: išeitinės siekė ir po 16 tūkst. eurų

Dalyje reformuojamų urėdijų išeitinės išmokos galėjo pasiekti ir 10-16 tūkst. eurų, atskleidžia „Sodros“ pateikti duomenys. Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas pripažįsta, kad urėdijų kolektyvinėse sutartyse buvo numatytos išmokos ir už 6, ir už 12 mėnesių, tačiau su darbuotojais atsisveikinta sąžiningai. Nėra kontroliuojama, ar išeitines gavę darbuotojai vėliau vėl nekandidatuoja į urėdijos skelbiamus konkursus.
Mikierių girininkija
Mikierių girininkija / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Nors „Sodra“ jau buvo skelbusi duomenis apie didžiausius atlyginimus sausį, tačiau atnaujinti duomenys paveikslą keičia iš esmės: tarptautinėms IT kompanijoms Lietuvoje nosį pagal išmokėtus atlyginimus nušluostė urėdijos.

Pavyzdžiui, Prienų miškų urėdijoje 6 darbuotojai sausį vidutiniškai gavo po 16,2 tūkst. eurų siekiančias išmokas – atlyginimus ir, greičiausiai, išeitines kompensacijas. Veisiejų miškų urėdijoje 5 darbuotojai gavo po 13,6 tūkst. eurų, Vilniaus miškų urėdijoje 14 darbuotojų gavo po 12,5 tūkst. eurų, rodo „Sodros“ duomenys.

Net 10-yje urėdijų vidutinės išmokos sausį buvo didesnės nei po 8 tūkst. eurų. Dalyje urėdijų 3-5 tūkst. eurų vidutinės išmokos buvo mokamus du mėnesius.

Palyginimui, pernai urėdijose vidutiniai atlyginimai svyruodavo apie 800-900 eurų. Darbo kodekse numatytos 2 mėn. trukmės išeitinės išmokos, o 6 mėnesių išmoka galima tik jei darbuotojas apie atleidimą įspėtas vos prieš tris dienas.

Buvusių urėdijų darbuotojai abejoja, ar tokios išeitinės įmanomos – galbūt apskaičiuojant vidurkius įsivėlė netikslumų. Tačiau „Sodra“ patikino, kad likę darbuotojai būtent tiek išmokų ir gavo.

M.Pulkauninkas: išmokos galėjo siekti už 6-12 mėn.

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) vadovas M.Pulkauninkas aiškina, kad sausį urėdijų darbuotojams buvo mokamos išeitinės išmokos – jas gavo tie, kurie neprisijungė prie bendros įmonės.

„Visiems darbuotojams buvo pasiūlyta pereiti į naują įmonę. Ir tie darbuotojai, kurie nesutiko savo noru pereiti į naują įmonę, jie išeina iš darbo su visomis išeitinėm kompensacijom. Sausio mėnesį ir buvo išmokėtos išeitinės kompensacijos, dėl to vidurkiai gali būti iškraipyti“, – 15min sako M.Pulkauninkas.

Jis aiškina, kad be galiojančio Darbo kodekso, pagal kurį darbdavys gali išmokėti maksimalias išmokas už du mėnesius (dar už mėnesį mokama iš specialaus fondo), urėdijose galiojo ir kolektyvinės sutartys, ir jos buvo atskiros kiekvienoje urėdijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas

„Išeitinės išmokos, vėlgi, priklauso nuo darbuotojų skaičiaus ir atlyginimų, bet galėjo būti ir 6, ir 12 mėn. išmokos, kai kur buvo kitokių laikotarpių. Kiekviena urėdija turėjo atskirą kolektyvinę sutartį. Dalis nuostatų gal buvo labai panašios, negalima sakyti, kad sutartys kardinaliai skirtingos. Bet atskiros kolektyvinės sutartys buvo visose urėdijose, išskyrus vieną, kuri neturėjo kolektyvinės sutarties“, – aiškina M.Pulkauninkas.

Jis patikina, kad didžiausi vidurkiai yra tose urėdijose, kur darbuotojų pasitraukė daugiausiai – kitose urėdijose dauguma darbuotojų prisijungė prie Valstybinių miškų urėdijos, todėl jie išmokų negavo.

„Buvo urėdijų, kur visi darbuotojai perėjo į sujungtą įmonę, tai ten tiesiog nebuvo žmonių, kuriems buvo išmokėtos išeitinės kompensacijos“, – pažymi M.Pulkauninkas ir patikina, kad išmokos išėjusiesiems skirtos pagal galiojančius teisės aktus ir sutartis.

O buvę urėdai, pasak bendros įmonės vadovo, buvo atšaukti – jie kompensacijų negavo.

„Išmokas gavo apskaitos, IT ir kiti pasitraukę darbuotojai. Su pačiais urėdais atsiskaitoma ne pagal tai – jie buvo atšaukti. Buvę urėdai nebuvo tie, kurie išeina su išeitinėmis kompensacijomis“, – sako M.Pulkauninkas.

Gali kandidatuoti į skelbiamus konkursus

Pasitraukę darbuotojai, tikėtina, gali dalyvauti Valstybinių miškų urėdijos skelbiamuose darbuotojų atrankos konkursuose – M.Pulkauninkas neturi informacijos, ar yra darbuotojų, kurie, gavę išeitines, toliau dirba miškų sistemoje.

„Mes tokios analizės nedarėme. Tikriausiai, teoriškai, įmanoma, kad jie kandidatuoja. Bet praktiškai turbūt tokių žmonių nėra daug, nes vis tiek dauguma žmonių, kurie išėjo, buvo iš administracijos“, – sako M.Pulkauninkas.

Prienų padalinio vadovas: praradome gerų žmonių

VMU Prienų regioninio padalinio, suformuoto iš buvusios Prienų miškų urėdijos, vadovas Juozas Petkevičius abejoja, ar iš tiesų galėtų būti išmokėti 16 tūkst. eurų siekusios išmokos.

„Reikia tikslintis, aš dabar negalėčiau pasakyti, bet šiaip tie skaičiai, kuriuos sakote, gali būti nerealūs“, – stebisi J.Petkevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miškų urėdijoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miškų urėdijoje

Pasak jo, urėdijoje išeitinės išmokos galėjo siekti 6-8 vidutinius darbo užmokesčius.

Jis patikina, kad išėję darbuotojai urėdijoje tikrai nedirba.

„Ne, tokių žmonių nėra – kas išėjo, tas išėjo. Esame praradę labai gerų darbininkų, kvalifikuotų specialistų, kurie dėl reorganizavimo išėjo, ir dabar dirba kitur“, – atsiduso J.Petkevičius, anksčiau urėdijoje ėjęs vyr. inžinieriaus pareigas.

15min jau skelbė, kad Seimo socialdemokratų frakcija susirūpino, kad paties VMU vadovo M.Pulkauninko atlyginimas yra kone dvigubai didesnis, nei prieš reformą uždirbdavo generalinis miškų urėdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius