Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vaiko pinigai vis dar nepasiekiami: 7 milijonus eurų kainavusi SPIS sistema veiks tik pirmadienį

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdoma Socialinės paramos šeimai informacinė sistema (SPIS) neveikia ir ketvirtadienį, nors tėvams galimybė pateikti paraiškas žadėta dar sausio 3 d. „Lūžtanti“ SPIS valstybei jau atsiėjo daugiau nei 7 milijonus eurų, o didžioji dalis jų atiteko dviem bendrovėms: vieną įsteigė buvęs „Sodros“ vadovas, o kita dalyvavo kuriant e.sveikatos sistemą.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį paraiškų dėl vaiko pinigų pateikti per SPIS sistemą taip pat negalima, nors buvo žadėta, kad SPIS veiks trečiadienį. SPIS lankytojams svetainė arba apskritai neatsidaro, arba nurodoma, kad dėl dėl didelės apkrovos prisijungimas ribojamas.

Dabar žadama, kad sistema visiškai veiks pirmadienį – besijungiančių vartotojų srautai penkis kartus viršijo prognozuotus.

15min nuotr./SPIS sistema neveikia
15min nuotr./SPIS sistema neveikia

„Nėra taip, kad sistema neveikia, tiesiog ji filtruoja apimtis, kiek žmonių gali iš viso prisijungti. Mes planavome, kad srautas bus gerokai didesnis, tačiau realus srautas gavosi dar netgi 5 kartus didesnis nei planavome. Tai parodo, kad vaiko išmoka žmonėms tikrai reikalinga ir ja nori naudotis“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

Jis žada, kad jau vakare sistema galės priimti didesnes apimtis, tačiau visi gyventojai pateikti paraiškas galės pirmadienį. E.Bingelis ramina, kad vaikų išmokos niekur nepradings – nepriklausomai nuo to, kada bus šiemet pateikta paraiška, visos išmokos bus pervestos.,

„Standartiškai prie SPIS jungiasi apie 2 tūkst. žmonių per dieną. Mes planavome, kad bus penkis kartus daugiau – bus 10 tūkstančių, kad jie bus labiau pasiskirstę. Tačiau dabar realiai jungiasi 50 tūkst. unikalių vartotojų per dieną. Vienai savaitei tikrai neverta tiek infrastruktūros išpirkti, kad ji galėtų atlaikyti savaitės apkrovimą“, – aiškina viceministras ir tikisi, kad srautai netrukus susireguliuos.

Sistemai išleista per 7 milijonus eurų

Viešųjų pirkimų duomenys atskleidžia, kad SPIS projektui ir sistemai įvairiais užsakymais nuo 2009-ųjų jau išleista 7,22 mln. eurų.

Iš jų 4,5 mln. eurų atiteko UAB „Nevda“ – su šia bendrove dėl SPIS sistemos iš viso buvo pasirašytos 6 sutartys. Bendrovę „Nevda“ anksčiau įkūrė įmonės vadovas Virgilijus Stonkus kartu su buvusiu „Sodros“ direktoriumi Daliumi Preveliu, kuris dėl paaiškėjusių neskaidrių IT pirkimų vėliau iš šių pareigų pasitraukė.

Dar 2,5 mln. eurų užsakymų iš šios sistemos atiteko „Bull Baltija“, kuri dalyvavo kuriant e.sveikatos sistemą.

rekvizitai.lt nuotr./Pirkimai SPIS sistemai plėtoti
rekvizitai.lt nuotr./Pirkimai SPIS sistemai plėtoti

E.Bingelis aiškina, kad sistema pradėta kurti nuo 2005-ųjų metų ir jos naudojimo būdas keitėsi.

„Negaliu kalbėti už visą periodą – sistema pradėta kurti 2005 metais ir jos funkcionalumas anksčiau buvo visiškai kitoks, nei paskutinius metus, kai ji buvo naudota ... Ja naudojasi ne tik žmonės, kurie prašo kompensacijų, bet ir socialiniai darbuotojai, mokyklos, kurios veda maitinimų duomenis. Tai visa kita dalis veikia“, – sako viceministras.

Jis patikina, kad papildomas vaiko pinigų modulis kainavo itin nedaug – tam skirta 3,5 tūkst. eurų papildomo finansavimo.

„Ta aptarnavimo sistema yra labai ilga, kad atlieka šita viena įmonė („Nevda“ – red.). Jau turime naują vystymo planą, ir tikimės, kad jį įgyvendinant, pirkimuose galės dalyvauti daugiau dalyvių, kurie sukonkuruotų su kaina ir paslaugomis“, – sako viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje