Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžios stumiama „vaučerių“ idėja gali užstrigti Briuselyje

Vadinamųjų „vaučerių“ projektas gali strigti tiek dėl teisinių, tiek dėl techninių kliūčių. Nors e-kuponų sistema turėtų startuoti jau liepą, tačiau tam dar reikės Europos Komisijos sutikimo, o į ją oficialiai dar net nesikreipta. Leidimui gauti reikės dar pusmečio, be to, biudžete pinigų nenumatyta, o dar reikės perprogramuoti kasos aparatus.
Maisto kuponas
Maisto kuponas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kliūčių daugiau nei optimizmo. Vyriausybės skambiai pristatytas ir Žemės ūkio ministerijos sukurtas „vaučerių“ planas kol kas sunkiai juda iš vietos. Kol kas nežinia, kaip valdininkai įtikins Europos Komisiją, kad ši sistema nebus tiesioginė parama verslui.

Oficialiai dar nesikreipė

15min žiniomis, Žemės ūkio ministerija jau gavo signalų iš Briuselio, kad tokia e-kuponų ir smulkiųjų prekybininkų paramos sistema gali būti netinkama, nes tai gali iškraipyti konkurenciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga

Pagal numatytą scenarijų, vadinamaisiais kuponais būtų atsiskaitoma tik su kai kuriais prekybininkais, taigi šie turėtų pranašumą prieš kitus. O tai būtų konkurencijos teisės pažeidimas.

Tiesa, Žemės ūkio ministerija kol kas oficialiai nesikreipė į EK dėl leidimo.

„Lietuvos žemės ūkio ministerija Europos Komisijai nepranešė apie planuojamą „vaučerių“ sistemą. Todėl neturėdami daugiau informacijos apie tokį planą, negalime pateikti komentarų“, – 15min sakė Europos Komisijos Lietuvos atstovybės Ryšių su žiniasklaida grupės vadovė Agnė Kazlauskaitė.

Svarstys ir be sutikimo

Žemės ūkio ministerija sako neprognozuojanti, kokia gali būti EK išvada. „Sunku būtų dabar prognozuoti, kokia gali būti EK išvada dėl projekto ir per kiek laiko ji bus pateikta“, – sakė ministro patarėjas Martynas Žilionis.

Tiesa, valdžia „vaučerių“ įstatymą stumia ir be Briuselio sutikimo. „Kol bus gautas EK pritarimas įstatymo projektui, jis toliau bus svarstomas Vyriausybėje, o jai pritarus – Seime“, – teigė M.Žilionis. Taigi gali būti, kad įstatymo projektas Seime bus svarstomas dar negavus Briuselio sutikimo.

Pasak jo, viskas priklausys nuo EK išvados. „Jeigu ji bus neigiama, įstatymo projektas bus atitinkamai tobulinamas. Tačiau bet kokiu atveju parama trumposioms tiekimo grandinėms bus teikiama – ūkininkai ir smulkios įmonės bus skatinami kooperuotis parduodant lietuvišką žemės ūkio produkciją tiesiai vartotojams“, – sakė jis.

Klausimų – ne vienas

15min anksčiau jau rašė, kad savo išvadose kuponų sistemą kritikavo ne tik Teisingumo, bet ir Finansų ministerija, Valstybinė mokesčių inspekcija. Kol kas kuponų sistemai lėšų biudžete nenumatyta. Tuo tarpu Mokesčių inspekcijai neaišku, kaip bus perprogramuoti kasos aparatai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kasos aparatai išgąsdino vyresnės kartos prekeivius.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kasos aparatai išgąsdino vyresnės kartos prekeivius.

Nuo liepos turinti įsigalioti „vaučerių“ sistema suteiks galimybę ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančioms šeimoms pigiau įsigyti maisto produktų. „Vaučerių“ pagalba minėti pirkėjai gautų 20 proc. nuolaidą nuo „vaučerio“ vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius