-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslui prašant indeksuoti kainas, institucijos sako – tai jau daroma

Lietuvos verslo konfederacijai (LVK) dėl neprognozuojamo žaliavų brangimo raginant nustatyti aiškią ir skaidrią kainų indeksavimo tvarką viešuosiuose pirkimuose, juos prižiūrinčios institucijos teigia, kad tokia galimybė jau egzistuoja, o jei ne, siūlo keisti sutartis.
Eurai (asociatyvi nuotr.)
Eurai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

LVK kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ragindama valstybės institucijas kas mėnesį indeksuoti kainas visose viešųjų pirkimų sutartyse.

„Verslas nenori pasipelnyti iš šios situacijos, tačiau ir neturėtų būti paliktas su nuostoliais, baudomis ir delspinigiais“, – pranešime teigė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

„Reikia plataus susitarimo tarp Vyriausybės ir verslo, kaip suvaldyti šio kainų kilimo viešuosiuose pirkimuose riziką“, – pridūrė verslo konfederacijos vadovas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, viešųjų pirkimų reguliavimas jau dabar numato galimybę taikyti kainos indeksavimą sutartyje numatytomis sąlygomis.

„Jei toks kainų indeksavimas nebuvo numatytas sutartyje arba jis yra per retas, atsižvelgiant į staigų kainų kilimą, sutartys gali būti keičiamos“, – rašoma ministerijos komentare BNS.

Anot ministerijos, toks sutarčių pakeitimas galimas, jeigu bendrovė negalėjo numatyti svarbių aplinkybių, nesikeičia sutarties pobūdis, atskiro pakeitimo vertė neviršija 50 proc., o bendra pakeitimų vertė – 100 proc. pradinės sutarties vertės.

Viešųjų pirkimų tarnyba BNS nurodė, kad ji šiais metais buvo paskelbusi tipines rangos darbų sutarčių sąlygas, kuriose numatyti įvairūs galimi sutarties kainos perskaičiavimo variantai, galimybės pakeisti sąlygas ar pratęsti terminus dėl nenumatytų priežasčių.

„Šiomis sąlygomis galima naudotis tik tuo atveju, jeigu perkančioji organizacija konkretaus pirkimo atveju rengdama dokumentus jomis vadovavosi. Dėl šios priežasties nėra galimi greiti, paprasti ir universalūs, visiems atvejams tinkami vienodi sprendimai, o kiekvienu konkrečiu atveju yra būtinas tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų bendradarbiavimas“, – rašoma VPT komentare.

Verslo atstovai teigė, jog nesprendžiant šios problemos gali būti neįgyvendinti iš biudžeto finansuojami kelių ir kitų infrastruktūros objektų statybos projektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius