-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė numojo ranka į STT perspėjimus ir leido dirbtinai sumažinti medienos kainą

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad mediena kurį laiką būtų parduodama sumažintomis kainomis, nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išvakarėse įspėjo – dėl to valstybė gali patirti itin didelių nuostolių. Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas sprendimą pavadino grįžimu į planinės ekonomikos laikus, o dabartinis ministras Kęstutis Mažeika sako, kad „visos grėsmės išdiskutuotos“. Valstybinių miškų vyriausiasis urėdas miškininkas Marius Pulkauninkas paskaičiavo, kad dėl naujovės valstybė gali netekti beveik 70 mln. eurų.
Gaižiūnų karinis poligonas
Mediena / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vyriausybė posėdyje pritarė naujoms medienos prekybos taisyklėms, kurios, kaip skelbiama, bus laikinos – galios tik antram šių metų pusmečiui. Jų esmė – leisti medienos aukcionuose skelbiamą minimalią kainą sumažinti 20 procentų. Kitaip tariant, medienos perdirbėjams atveriama galimybė Lietuvoje medienos įsigyti pigiau, o tai reiškia, kad valstybė iš medienos greičiausiai uždirbs mažiau.

15min pirmadienį skelbė žurnalistinį tyrimą apie tai, kaip stambieji medienos perdirbėjai rado kelius į vyriausybę.

STT įspėjo – valstybė patirs nuostolių

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) du kartus įspėjo Vyriausybę – valstybė dėl to patirs nuostolių.

„Projektas sudaro prielaidas aukcionuose žaliavinę medieną ir miško kirtimo liekanas parduoti itin mažomis kainomis“, – skelbiama STT išvadose, kurios pasirašytos birželio 18 dieną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba

Jose priduriama, kad „aukcionuose pardavus valstybiniuose miškuose pagamintą medieną valstybė gali patirti itin didelių nuostolių“.

Tačiau Vyriausybės posėdyje aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sakė, kad pasiūlymai dėl naujų taisyklų yra „adekvatūs ir proporcingi“, o į STT pastabas esą atsižvelgta – įrašyti kainos mažinimą „iki 20 procentų“.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis pasiūlė dar įtraukti protokolines pataisas.

Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas Vyriausybės posėdyje sakė, kad ši naujovė su taryba nebuvo derinta, ir kai kurie rinkos žaidėjai įgaus pirmenybę pirkti medieną pigiau.

„Tai turės neigiamą poveikį konkurencijai“, – įspėjo jis, tačiau aplinkos ministras jį ramino, kad „visos grėsmės išdiskutuotos“.

Premjeras Saulius Skvernelis po posėdžio patikino, kad į STT pastabas iš dalies atsižvelgta, o sprendimas yra laikinas.

„Atsižvelgta į STT išvadą – nepilnai, bet dėl to mes turime antrąjį pusmetį nesustabdyti prekybos mediena. Šiandien buvo priimtas sprendimas iki lapkričio 1 dienos turi būti parengta visiškai nauja tvarka, susijusi su prekyba mediena, žaliava medienos, tas ir bus padaryta, o dabar tas laikinas antro pusmečio sprendimas jis yra laikinas“, – žurnalistams kalbėjo S. Skvernelis.

M.Pulkauninkas: valstybė neteks 68 mln. eurų

Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas neslepia, kad naujos taisyklės kirs per urėdijų pajamas. „Iš viso kaina gali kristi 40 procentų ir toks mažėjimas atsilieps mūsų veiklai“, – 15min sakė M.Pulkauninkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas

Jo skaičiavimu, valstybė dėl to gali netekti 68 mln. eurų. Jei pernai urėdijos valstybei pervedė per 50 mln. dividendų, tai šįmet jų veikla gali tapti nuostolinga.

„Mes, žinoma, norime, kad kainos ir konkurencija būtų sąžininga. Tačiau jei kaina kris maksimaliai tiek, kiek leidžia taisyklės, tai vers įmonę nuostolinga ir dividendų negalėsim pervest“, – pabrėžė jis.

Vyriausiasis urėdas sako suprantantis, kad naujos pirkimo taisyklės labiausiai naudingos medienos supirkėjams.

Leis valstybinę medieną pirkti pigiau

Šiuo metu valstybinės urėdijos medieną, miško kirtimo atliekas ir nenukirstą mišką parduoda pagal Vyriausybės nustatytą tvarką per biržą. Medienos perdirbėjams pradėjus žygius į Vyriausybę, šių metų kovo 26 dieną pateiktas naujas siūlymas dėl aukcionų.

Medienos perdirbėjai Vyriausybei įsiūlė projektą, kuris nustato, kad pakartotiniuose aukcionuose medienos pradinė kaina mažinama 20 procentų. Šiuo metu pardavėjas savo ruožtu gali sumažinti kainą 10 proc., tačiau tik įvertinęs aplinkybes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsilankymas Labanoro girios kirtimuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsilankymas Labanoro girios kirtimuose

Medienos perdirbėjai skųsdavosi kainomis ir konkurencija su pirkėjais iš užsienio. Anksčiau ne kartą bandyta uždrausti medienos eksportą.

Mažesnės pajamos į valstybės kišenę – ne vienintelė pasekmė. STT vertina, kad medienos perdirbėjų įsiūlyta pataisa turės ilgalaikių pasekmių, nors pakeitimai galios vos pusmetį.

„Projektu siūlomų nuostatų taikymas turės ilgalaikius padarinius valstybiniuose miškuose pagamintos žaliavinės medienos ir miško atliekų kainoms“, – teigia STT savo vertinime. Mat mažesnės kainos gali likti ir vėliau. Todėl, anot STT, „valstybė patirs ilgalaikius nuostolius dėl valstybiniuose miškuose pagamintos medienos pardavimo itin mažomis kainomis“.

Pataisos – po susitikimo su medienos perdirbėjais

Vyriausybė neatsižvelgė ir į tai, kad nauja tvarka bus naudinga tik medienos supirkėjams. STT pažymėjo, kad nauja tvarka sudarys „išskirtines sąlygas atskiroms interesų grupėms“.

Tačiau projektą rengusios Aplinkos ministerijos nuomone, net ir 20 procentų sumažinta pradinė kaina nelems kainų mažėjimo aukcionuose, nes dėl medienos konkuruos visi, kas pasiūlys didžiausią kainą ir esą todėl išskirtinių sąlygų niekam nebus sudaroma.

Medienos pirkimo taisyklių pasiūlymas, beje, atsirado po Aplinkos ministerijos surengto susitikimo su Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacija „Lietuvos mediena“, Medienos perdirbėjų asociacija, Medienos prekybos asociacija, Vakarų Lietuvos medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacija.

Pavadino grįžimu į planinės ekonomikos laikus

Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas naujas taisykles pavadino „grįžimu į planinės ekonomikos laikus“, kai Vyriausybė nustatydavo kainas.

Vienas iš naujos tvarkos iniciatorių – „Lietuvos medienos“ vadovas Raimundas Beinoras mano, kad naujos taisyklės leis vystytis medienos pramonei, gaminančiai produktus, nes „Lietuva šiandien yra turbūt vienintelė vieta, kur atvažiuoti ir nusipirkti medienos gali bet kas“. Sumažinta pradinė kaina esą išjudins rinką, lentpjūvės turės daugiau darbo, bus sukurta daugiau darbo vietų.

VIDEO: 15min tyrimas: Sauliaus Skvernelio komanda kirviu valo kelią Dariaus Gudelio klientams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius