Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 23 /10:21

Vyriausybė patvirtino mokesčių ir pensijų reformas

Vyriausybė trečiadienį galutinai patvirtino mokesčių ir pensijų reformas numatančias įstatymų pataisas. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas dar kartą pabrėžė, jog mokestiniai pakeitimai – nepakankami. Ministrų kabinetas reformoms posėdyje pritarė bendru sutarimu.
Eurai
Eurai / 123rf.com

V.Vasiliauskas Vyriausybės posėdyje kalbėjo, jog ministrų kabineto pasiūlymai juda teisinga kryptimi, bet jie – nepakankami.

„Kryptis teisinga, bet, mūsų vertinimu, nepakankama, nes, manome, ekonominio pakilimo laikotarpiu iš tikrųjų reikėtų priimti sprendimus, kurie būtų orientuoti į vidutinį ir ilgalaikį laikotarpį tam, kad atėjus blogiems laikams, o jie tikrai ateis, mes būtume pasiruošę. Dėl to mes sakome, kad siūlomas paketas nėra pakankamas“, – teigė V.Vasiliauskas.

Jis apgailestavo, jog į Lietuvos banko pastabas nebuvo atsižvelgta.

„Mes tai vertiname kaip prociklinę fiskalinę politiką, kas ekonominio pakilimo laikotarpiu paprastai nėra racionalu. Pagrindinis dalykas, kur mes matome problemas, tai iš principo siūlymas nedidinti perskirstymo, o tai viena iš esminių mokesčių sistemos ydų“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Mato Miežonio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Finansų ministras Vilius Šapoka nesutiko su Lietuvos banko vadovo kritika.

„Dėl procikliškumo noriu atkreipti dėmesį, kad tų nuomonių yra įvairių. Tarptautinis valiutos fondas, ką tik buvome susitikę, nemato procikliškumo dabartinėje situacijoje. Šioje vietoje turbūt reikėtų padėti tašką. (...) Kalbant apie perskirstymo didinimą, svarbu pabrėžti, kad pastaruosius keletą metų perskirstymo lygis Lietuvoje augo sparčiausiai tarp visų Europos Sąjungos šalių“, – posėdyje teigė V.Šapoka.

Pasak finansų ministro, į kai kuriuos Lietuvos banko pasiūlymus ateityje gali būti atsižvelgta.

„Dėl kitų priemonių, kurias Lietuvos bankas siūlė, tai dėl individualios veiklos apmokestinimo, reiktų pabrėžti, jog šioje srityje bus svarbių pokyčių. Ypatingai toje srityje, kur yra didžiausias galimas šešėlis. (...) Tikrai nematome galimybių, jog dabar būtų galima panaikinti apskritai visus verslo liudijimus“, – tvirtino ministras.

V.Vasiliauskas balandį, peržvelgęs ministrų kabineto planus, teigė, jog Lietuvos bankas siūlo panaikinti verslo liudijimus, suvienodinti su darbo santykiais susijusios veiklos ir individualios veiklos apmokestinimą. Taip pat dar siūlė įvesti visuotinį progresinį nekilnojamo turto (NT) mokestį.

Vyriausybė žada didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Žadama nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius