Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vyriausybė pripažino: jei mažės šešėlis, gali kilti kainos

Su šešėline ekonomika pasiryžusi kovoti Vyriausybė neatmeta galimybės, kad dėl to gali paspartėti infliacija. O gali ir sulėtėti, svarsto valdžia. Jokių studijų ar skaičiavimų, kaip keisis kainos dėl kovos su šešėliu, atlikta nėra. Tačiau tikėtis didelės įtakos kainų pokyčiams neva nereikėtų.
Halės turguje
Halės turguje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad dėl mažėsiančios šešėlinės ekonomikos gali kilti kainos – statybos darbų, automobilių, jų detalių ir remonto, maisto produktų turgavietėse ir pan. kainos. Kiek, niekas pasakyti tiksliai negali. Tačiau prognozės, kad kainos gali kilti, neatmeta ir Vyriausybė. Lietuvos bankas prognozuoja, kad infliacija Lietuvoje šiemet ir taip sieks 3,4 proc.

Vyriausybės 15min atsiųstame laiške rašoma, kad, remiantis moksliniais tyrimais, nustatyta, kad šešėlinė ekonomika ir infliacija yra susiję. Didėjant šešėlinei ekonomikai, infliacija gali paspartėti, ir atvirkščiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: TOP 3: kas labiausiai brangs, jeigu Lietuvoje sunyks šešėlinė ekonomika?

„Tačiau kai kam kainos gali šiek tiek ir padidėti – tiems, kurie pirkdavo iš mokesčių nemokančių pardavėjų. Kai kam gali atlyginimas šiek tiek pasikeisti – dirbantieji šešėlyje pradėtų mokėti teisingus mokesčius“, – rašoma laiške. Vyriausybė, žinoma, skuba priminti, kad dėl to gyventojai turėtų naudos.

O infliacijai didelės įtakos vis tik nereikėtų baimintis.

„Nuo to, kaip išleidžiamas biudžetas, irgi gali būti poveikis infliacijai – biudžetas yra viena iš priemonių infliacijai suvaldyti. Infliacijos kontekste didelį poveikį daro išoriniai veiksniai (naftos, maisto produktų kainos tarptautinėse rinkose). Dėl to tikrai nėra taip, kad infliacija tikrai padidės arba tikrai sumažės“, – aiškina Vyriausybė.

Kas gresia šešėliui?

Valdžia tikina, kad valstybės institucijų kova su šešėliu jau duoda rezultatų: sumažėjo dirbančiųjų, kurie oficialiai gaudavo MMA ar mažiau, pagerėjo PVM surinkimo rodikliai – pajamos iš PVM auga sparčiau nei vartojimo išlaidos.

Lapkritį prasidės kasos aparatų kvitų loterija, ir prizai gyventojams numatomi kiekvieną savaitę.

Su 2018 metų biudžeto projektu Vyriausybė pateikė Seimui siūlymą, kuris turėtų paskatinti oficialių atlyginimų augimą – nuo kitų metų sausio 1 d. numatomos socialinio draudimo įmokų „grindys“ (socialinio draudimo įmokų sumokėjimas už samdomą darbą keičiasi mokant mažesnius nei MMA atlyginimus, kai darbuotojai nepriklauso išimtinėms grupėms, tokioms kaip pensininkai arba jaunesni nei 24 m.)

Mažinti šešėlį taip pat turėtų ir išmaniosios mokesčių administravimo sistemos išplėtimas, numatomas kitais metais. Kitąmet turėtų palengvėti ir mokesčių deklaravimas smulkiesiems verslininkams. Paprastesnė bus ir mokesčių patikrinimo procedūra.

Vyriausybė kitais metais numato skirti daug dėmesio gyventojų sąmoningumo didinimo priemonėms: viešins daugiau informacijos apie tai, kokios rizikos yra įžvelgiamos mokesčių mokėtojų veikloje. Žadama pateikti daugiau informacijos apie vidutinį darbo užmokestį, taip pat daugiau viešinti informacijos apie mokesčius ir tai, kaip jie grįžta pas vartotoją.

„Svarbų pokytį šešėlinės ekonomikos mažinime atlieka didesnė elektroniniu būdu gaunamų duomenų apimtis, kuri leidžia institucijoms su rizikos analizės pagalba efektyviau nukreipti resursus į didžiausios šešėlinės rizikos sritis.

Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos vaidmuo tik pradeda stiprėti. Po visiško i.MAS įdiegimo tai taps vienu iš svarbiausių instrumentų mažinant šešėlinę ekonomiką, o su šešėliu nieko bendro neturinčioms įmonėms – tai pagalbinis instrumentas paprasčiau su VMI apsikeisti mokesčių sumokėjimui aktualia informacija“, – dėstoma laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius