-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė siūlo užrišti pinigų maišą garsiems projektams

Druskininkų kultūros centras, Stasio Eidrigevičiaus menų centras, statybininkų ID kortelė – tai tik keli projektai, kuriems Vyriausybė siūlo neskirti lėšų kitais metais. Priežastys gali būti įvairios – nesutarimai, neaiškumai dėl žemės.
Konferencijos akimirka
Stasio Eidrigevičiaus menų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kartu su biudžeto projektu Vyriausybė pristatė ir sąrašą projektų, kuriems siūloma neskirti finansavimo. Į sąrašą pateko ir garsūs kultūros projektai, ir muitinės postai.

Prie Druskininkų kultūros centro daugiau neprisidės

Vyriausybė daugiau neketina prisidėti prie Druskininkuose naujai kylančio Kultūros centro, kurio vertė – 29 milijonai eurų. Šiam projektui Vyriausybė nesiūlo skirti lėšų Investicijų programoje. Tiesa, Kultūros centro nebuvo ir praėjusių metų Investicijų programoje, tačiau dalį lėšų statybai pernai atseikėjo Kultūros ministerija.

Druskininkų savivaldybės nuotr. /Druskininkų kultūros centras
Druskininkų savivaldybės nuotr. /Druskininkų kultūros centras

Savivaldybė tam buvo numačiusi skirti 7,8 mln. eurų, tačiau didžiausio indėlio tikėtasi iš Valstybės investicijų programos – beveik 19 mln. eurų. Tačiau projektas taip ir nepateko į programą.

Nepadėjo ir tai, kad Kultūros centro kapsulės įkasimo ceremonijoje pernai dalyvavo ir premjeras Saulius Skvernelis bei kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Vyriausybės nuotr. /R.Malinauskas ir S.Skvernelis
Vyriausybės nuotr. /R.Malinauskas ir S.Skvernelis

Aiškinamajame Vyriausybės rašte teigiama, kad Kultūros ministerija jau skyrė projektui suplanuotą valstybės biudžeto lėšų dalį, todėl ir siūlo projektą baigti savivaldybės lėšomis.

Numatoma, kad projektas bus baigtas įgyvendinti 2021 metais, kai Druskininkuose vyks Pasaulio lietuvių žaidynės.

"Druskininkų kultūros centro statybos finansuojamos tiek Valstybės, tiek savivaldybės lėšomis. Projekto pabaiga numatyta 2021 metais, tikimės, kad pavyks sėkmingai jį užbaigti", – taip pakomentavo žinią Druskininkų savivaldybės Turismo, komunikacijos ir kultūros skyriaus viešųjų ryšių specialistė Diana Sinkevičiūtė.

Kilus konfliktui dėl „Garso“ pinigų siūlo neskirti

Konfliktas dėl „Garso“ kino teatro Panevėžyje rekonstrukcijos į Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, panašu, kainuos brangiai – Vyriausybė atsisako finansuoti projektą, nors anksčiu žadėta kitaip. Panevėžio gyventojai ir visuomenininkai ne kartą piketavo, kad būtų išsaugotas kino teatras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Piketas „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Piketas „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“

11 mln. eurų vertės projektui Vyriausybė žadėjo skirti beveik 5 mln., tačiau dabar kyla klausimų, ar apskritai tam bus skirta pinigų iš valstybės biudžeto.

„Finansavimas 2021–2023 m. valstybės biudžeto lėšomis neplanuojamas, kol atsakingos institucijos nepriims sprendimų dėl statybos leidimo teisėtumo, įveiklinimo užtikrinimo Stasiui Eidrigevičiui atsisakius suteikti vardą menų centrui bei perduoti savo darbus“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Primename, kad dalis Panevėžio visuomenės pasipriešino „Garso“ rekonstrukcijai ir ragino išsaugoti kino teatrą. Pusę amžiaus „Garsas“ veikia socialistinio modernizmo pastate ir jis yra vienintelis išlikęs veikiantis tokio architektūrinio, technologinio tipo kino teatras Lietuvoje.

Garsas.lt nuotr./Kino teatras „Garsas“ šiandien
Garsas.lt nuotr./Kino teatras „Garsas“ šiandien

Konfliktas tarp savivaldybės, Menų centro ir visuomenės išaugo iki tiek, kad šių metų rugpjūtį pats S.Eidrigevičius pareiškė nesutinkantis, kad Meno centras būtų pavadintas jo vardu.

Memorialui pinigų net neprašė

Niekaip nebaigiamam Saulės mūšio memorialui Joniškio rajone pinigų taip pat nebus skirta – savivaldybė Vyriausybės jų net ir neprašė.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Saulės mūšio memorialas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Saulės mūšio memorialas

„Joniškio rajono savivaldybė nepateikė prašymo skirti 2021–2023 m. lėšų. Todėl galimybės skirti lėšų šiam projektui finansuoti svarstytos nebuvo“, – teigiama Vyriausybės dokumente.

Statybininkų kortelės nebus

Lietuvos statybininkų asociacija ilgai siekė, kad šalyje būtų įvesta statybininkų ID, kurią palaimintų valstybė.

Apie tai yra rašęs ir 15min. Tačiau, panašu, valstybė neketina jungtis prie šio projekto, kurį kritikavo įvairūs ekspertai.

Todėl Valstybinės darbo inspekcijos statybininko ID informacinės sistemos kūrimas ir modernizavimas nebus finansuojamas valstybės lėšomis, rašoma Vyriausybės dokumente.

15min nuotr./Taip atrodytų statybininko kortelė
15min nuotr./Taip atrodytų statybininko kortelė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nutarė išbraukti projektą iš programos „Šešėlinės ekonomikos mažinimas“ ir nutraukti projekto vykdymą.

Dar praėjusiais metais ministerija buvo parengusi teisės aktus, reikalingus ID kortelių diegimui. Teigta, kad tokios kortelės būtų privalomos ir padėtų kovoti su šešėliu darbo rinkoje.

Vyriausybė taip pat siūlo neskirti finansavimo kai kurių medicinos įstaigų plėtrai, muitinės postų rekonstrukcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius