-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Važtaraščiai internete: greičiau, tiksliau, patogiau

Valstybinė mokesčių inspekcija siūlo daug patogių elektroninių paslaugų tiek verslui, tiek gyventojams.
Darbas kompiuteriu
Darbas kompiuteriu / 123RF.com nuotr.

Viena vis labiau prigyjančių naujovių – Elektroninių važtaraščių posistemis, naudingas ir smulkiajam, ir stambiajam verslui.

Patogiau ir verslininkui, ir valdininkui

„Valstybinės mokesčių inspekcijos išmanioji mokesčių administravimo sistema (i.MAS) ir jos posistemiai kuriami kaip paslaugų sistemos, palengvinančios mokesčių mokėtojams atlikti savo pareigas – teikti VMI reikiamą informaciją, o kartu tai daryti aiškiai, paprastai ir lengvai. Vienas iš pirmųjų, kartu su Elektroniniu sąskaitų faktūrų posistemiu (i.SAF) dar 2016 m. spalio mėnesį pradėjęs veikti Elektroninių važtaraščių posistemis (i.VAZ) ir yra skirtas teikti važtaraščių duomenis“, – sako Virginija Ginevičienė, i.VAZ projekto vadovė.

Ji sako, kad i.VAZ vartotojai naudodamiesi šiuo posistemiu gali išrašyti e. važtaraščius, valdyti vidinius verslo logistikos procesus, gauti teiktų duomenų ataskaitas ir pan. Naujosios e. paslaugos leidžia vartotojams atsisakyti popierinių važtaraščių, tai sutaupo laiko, nereikia rūpintis jų archyvavimu, o tai mažina įmonių išlaidas.

Valstybės mastu elektroniniai važtaraščiai svarbūs siekiant mažinti neapskaitomų ūkinių operacijų skaičių ir taip užkirsti kelią nesąžiningiems mokesčių mokėtojams išvengti mokesčių.

„ i.VAZ užtikrina, kad įmonių buhalterinėje apskaitoje atsispindėtų visi kroviniai, kurie buvo vežami mūsų šalies keliais. Tai viena iš priemonių, kuri apsaugo nuo situacijų, kai važtaraščiai naudojami tik pervežimo metu, o po šio veiksmo jie sunaikinami ir ūkinės operacijos lieka neapskaitomos“, – sako projekto vadovė.

Nauja paslauga – daugiau galimybių

V. Ginevičienė sako, kad i.VAZ vartotojai gali naudotis įvairiomis papildomomis funkcijomis, kurios gali pagelbėti efektyviau valdyti verslo ir krovinių logistikos procesus. Verslininkai gali į sistemą įvesti važtaraščio ruošinius, ten juos saugoti, tvarkymas bei šalinti. „Labai patogus ir pervežimo dokumentų formavimas ir tvarkymas: užsakymo vežti krovinį pateikimas, keitimas, atšaukimas, priėmimas ar atsisakymas vežti, krovinio priėmimo vežti ataskaita, krovinio pristatymo ir gavimo ataskaitos, jų sutikrinimas“, - vardija pašnekovė. Taip pat šiame posistemyje galima atlikti tokias operacijas kaip jungtinio važtaraščio sukūrimas ir tvarkymas, krovinio grąžinimas, važtaraščio skaidymas portale ir žiniatinkliu, važtaraščio atšaukimas. Galima išrašyti e. sąskaitas faktūras, matyti VMI suformuotas užduotis dėl laiku nebaigtų pildyti važtaraščių ir netaisyklingai užpildytų važtaraščių.

Verslininkų ir institucijų bendradarbiavimą palengvina ir tai, kad važtaraščių duomenys sistemoje pateikiami tiksliau

„VMI, gaudama duomenis e. būdu, nebetrukdys verslo atstovų kaskart, kai reikės atlikti krovinių pervežimo ir jų važtaraščių duomenų analizes. Šiuos duomenis, prireikus, taip pat gali matyti ir kitos institucijos, atliekančios su pervežimų kontrole susijusias funkcijas, pavyzdžiui, muitinė“, – aiškina V. Ginevičienė.

Pasak jos, verslininkų ir institucijų bendradarbiavimą palengvina ir tai, kad važtaraščių duomenys sistemoje pateikiami tiksliau. Anksčiau įmonės nekreipdavo daug dėmesio į tai, ar važtaraščiai išrašyti teisingai, per laiką nusistovėdavo netgi savos važtaraščių taisyklės, kurios nebūtinai tiksliai atitiko teisių aktų nuostatas. Tačiau pildydami juos elektroniniu būdu, verslininkai tai padaro teisingai.

Duomenis teikia automatizuotai

„Diegiant i.VAZ posistemį pagrindinis tikslas buvo sukurti patogią ir lanksčią platformą bei e. paslaugas. Vienas didžiausių šio posistemio privalumų yra tas, kad važtaraščių duomenis galima teikti ne tik tiesiogiai i.VAZ posistemyje ar įkeliant dokumentą su duomenimis, bet ir naudojantis žiniatinklio paslaugomis, kai duomenis perduoda kompiuterinė sistema kitai sistemai“, – sako V. Ginevičienė.

Ji pastebi, kad pirmiausia, i.VAZ naudotojai važtaraščių duomenis gali teikti naudodamiesi žiniatinklio paslauga, t. y. automatiniu duomenų iš verslo atstovo naudojamos sistemos persiuntimu į i.VAZ: „Tokiu būdu į posistemį sukelta jau virš pusės visų važtaraščių. Ši paslauga aktualesnė vidutinio ir stambaus verslo atstovams, nes gali pareikalauti papildomų investicijų, tačiau vartotojams tai teikia ir pastebimą naudą: įdiegus žiniatinklio paslaugą, važtaraščių duomenys iš verslo turimų kompiuterinių sistemų perduodami automatiškai, ir nereikia jokio naudotojo įsikišimo, o taip ne tik išvengiama galimų duomenų įvedimo klaidų, bet ir sutaupomi laiko bei žmogiškųjų išteklių kaštai.“

Kita i.VAZ e. paslauga, itin patogi smulkiojo verslo atstovams, leidžianti perkelti procesų valdymą į virtualią erdvę – tai elektroninis važtaraštis. Posistemyje i.VAZ kiekvienas mokėtojas gali išrašyti e. važtaraštį, o važtaraščio gavėjas gali patvirtinti jo gavimą. Verslo atstovai gali pasirinkti, ar i.VAZ posistemyje esančius duomenis naudoti kaip popierinį važtaraštį, ar kaip elektroninį, kuris leidžia visus su pervežimo operacija susijusius procesus valdyti i.VAZ platformoje, nenaudojant popierinės versijos dokumentų. Tai ne tik taupo administracinius kaštus, tačiau leidžia verslui išvengti su popierinių dokumentų spausdinimu, archyvavimu susijusių išlaidų.

„Lietuva nėra vienintelė šalis, kurioje įgyvendinta e. važtaraščių sistema. Panaši duomenų teikimo priemonė įgyvendinta Portugalijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, galimybes svarsto ir mūsų kaimynai latviai“, – pasakoja V. Ginevičienė.

Naujausiais duomenimis, sistemoje jau pateikta per 50,8 mln. važtaraščių duomenų. Vidutiniškai per mėnesį i.VAZ gauna duomenis iš daugiau nei 2 mln. važtaraščių. „Stebint bendras paskutinių mėnesių tendencijas, galima matyti, kad kone 70 proc. i.VAZ duomenis teikiančių mokesčių mokėtojų naudojosi elektroninėmis duomenų teikimo galimybėmis (pildymas portale, tinklinės paslaugos, e. važtaraščiai), iš kurių 14 proc. pasitelkia būtent e. važtaraščių išrašymo galimybes“, – sako V. Ginevičienė.

Elektroninių važtaraščių posistemis i.VAZ sukurtas panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas, jam sukurti iš Europos regioninės plėtros fondo skirta 1,4 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius