Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip ekologiška gamyba didina įmonių konkurencingumą?

Draugiškumas aplinkai tampa vis didesniu konkurencingumo svertu, todėl įmonės ieško galimybių, kaip atitikti vis naujus aplinkos apsaugos reikalavimus ir tapti ekologiškesnėmis. Vienas iš būdų tai pasiekti – ekoinovacijų diegimas savo veikloje.
Naujoji Ringuva archyvo nuotr.
Naujoji Ringuva archyvo nuotr.

Didina konkurencingumą

Ekoinovacijos – tai įvairūs produktai ir procesai, kurie prisideda prie aplinkos apsaugos, darnaus vystymosi ar klimato kaitos poveikio mažinimo. Nors ekoinovacijomis labiau įprasta laikyti aplinkai draugiškas technologijas ar atsakingą žaliavų naudojimą, tačiau ne mažiau svarbios įmonėse diegiamos aplinkos apsaugos vadybos sistemos, skatinančios taršos prevenciją, racionalų išteklių panaudojimą ir didinančios įmonių konkurencingumą.

Aplinkai draugiškų produktų gamyba, jų ekologiškumą įrodantys sertifikatai leidžia įmonėms plėsti klientų ratą.

Atlikti tyrimai rodo, kad įmonės savo veikloje vis plačiau taiko ekoinovacijas, padedančias padidinti naudojamų išteklių produktyvumą ir taupyti suvartoją energiją bei žaliavas. Aplinkai draugiškų produktų gamyba, jų ekologiškumą įrodantys sertifikatai leidžia įmonėms plėsti klientų ratą. Galiausiai ir patys klientai, rūpindamiesi ekologiškų produktų vartojimu, skatina įmones tobulėti ir ieškoti inovatyvių sprendimų.

Pasiūlymas atitiko planus

Lietuvoje nuo 1920 m. veikianti viena didžiausių švaros prekių gamintojų šalyje AB „Naujoji Ringuva“ įgyvendino ekoinovacijų diegimo projektą pagal Europos Sąjungos investicijų priemonę „Eco-inovacijos LT“.

„Pasinaudoję priemone „Eco-inovacijos LT“, ėmėme diegti aplinkos apsaugos vadybos sistemą ir ISO 14001 sertifikatą. Ši sistema padeda kontroliuoti ir sumažinti tiesioginių ir ilgalaikių organizacijoje vykstančių procesų ir veiklų poveikį aplinkai“, – teigia Aivaras Celiešius, AB „Naujoji Ringuva“ Technologijų ir kokybės kontrolės tarnybos vadovas.

Pasak pašnekovo, aplinkos apsaugos vadybos sistema naudojama su produkto ekologiškumu susijusioms problemoms identifikuoti, analizuoti ir spręsti.

„Džiaugiamės, kad aplinkosaugos vadybos sistemos diegimas ir sertifikavimas praėjo greitai ir sklandžiai. Įgyvendinus projektą, siekiame ženkliai pagerinti aplinkosaugos veiksmingumą organizacijoje. Tai turėtų prisidėti prie aukštesnės pridėtinės vertės produktų kūrimo. Tokie produktai kuriami analizuojant jų gamyboje naudojamas chemines medžiagas ir vertinant šių medžiagų poveikį aplinkai“, – sako A. Celiešius.

Org/Naujoji Ringuva
Org/Naujoji Ringuva

Dėmesys ekologijai

Turint sertifikuotą sistemą, atsiveria platesnės galimybės eksportuoti produktus į Vakarų rinkas.

Technologijų ir kokybės kontrolės tarnybos vadovas pasakoja, kad įdiegta sistema suteikia galimybę atkreipti dėmesį į daugiau rodiklių, kurie atspindi daromą įtaką aplinkai. „Pavyzdžiui, vertinamas energetinių kaštų panaudojimo efektyvumas, vykdoma sunaudotų cheminių medžiagų analizė ir pan. Turint sertifikuotą sistemą, atsiveria platesnės galimybės eksportuoti produktus į Vakarų rinkas. Skandinavijos šalys kelia ypatingai aukštus reikalavimus su aplinkosauga susijusiems aspektams“, – teigia A. Celiešius.

Pašnekovo teigimu, įdiegta aplinkos apsaugos vadybos sistema ir tai patvirtinantis sertifikatas yra itin reikšmingi įmonei, kuri siekia išsiskirti savo gaminamų produktų ekologiškumu. „Įdiegta aplinkos apsaugos vadybos sistema prisideda prie įmonės draugiškumo aplinkai įrodymo. Tą patį padeda atlikti ir Europos Komisijos patvirtinta žymė „Ecolabel“, kuria ženklinami nustatytus ekologinius reikalavimus atitinkantys gaminiai – įmonėje gaminami „Balance“ produktai“, – tvirtina pašnekovas.

Ekoinovacijas pritaikyti savo veikloje Lietuvos įmones kviečia Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos investicijų priemonė „Eco inovacijos LT“. Pagal ją į ekoinovacijų diegimą Lietuvoje iki 2020 metų numatyta investuoti per 4,34 mln. eurų.

Paskelbtas antrasis kvietimas teikti paraiškas. Pagal šį kvietimą paraiškos gali būti teikiamos VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai iki 2017 m. gegužės 31 d. Kvietimui skirta 1,45 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT“ galima rasti Ūkio ministerijos, Lietuvos verslo paramos agentūros arba ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES - UKMin logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius