Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Magnio formos“ savininkams verslo įkūrimas tapo galimybe augti

Vismantas Ruginis su kolega Pauliumi Rutavičiumi daugelį metų dirbo poligrafijos srityje, taigi mintys apie nuosavą verslą ėmė vystytis natūraliai. „Vienas iš paskatinimų imtis šios veiklos buvo ir tai, kad Lietuvoje iki tol buvo tik viena įmonė, teikianti tokias paslaugas“, – tikino V. Ruginis. O antra, pasak vieno iš įkūrėjų, abiem bičiuliams tai buvo galimybė augti – tiek kaip specialistams, tiek kaip pradedantiems verslininkams.
Vismantas Ruginis ir Paulius Rutavičius
Vismantas Ruginis ir Paulius Rutavičius / „Magnio formos“ nuotr.

Logiškas žingsnis

Daug metų poligrafijos srityje dirbantiems V. Ruginiui ir P. Rutavičiui verslo kūrimas buvo lyg logiškas tolesnio augimo žingsnis. „Sprendimas kurti nuosavą verslą buvo priimtas norint išnaudoti ilgai kauptą patirtį, ryšius bei žinias, ir tuo pačiu imtis naujos veiklos, kurioje patirties dar nebuvo. Palankiai susiklosčius galimybėms verslo steigimas su kolega P. Rutavičiumi tapo logiška galimybe augti – tiek kaip savo srities specialistams, tiek kaip pradedantiems verslininkams“, – apie tai, kas paskatino imtis verslo, pasakojo V. Ruginis.

Sprendimas kurti nuosavą verslą buvo priimtas norint išnaudoti ilgai kauptą patirtį, ryšius bei žinias.

Dar vieną ne ką mažiau svarbią priežastį verslininkas įvardijo faktą, kad tuo metu, kai kolegos svarstė imtis nuosavos veiklos, šalyje tokio pobūdžio paslaugas teikianti įmonė buvo tik viena. „Kaip žinia, konkurencijos nebuvimas rinkoje nėra parankus pirkėjams. Taigi tai palengvina galimybes atsirasti dar vienam tiekėjui“, – aiškino pašnekovas.

Taigi taip 2015 m. į Lietuvos verslo rinką įžengė V. Ruginio ir P. Rutavičiaus įkurta „Magnio forma“, užsiimanti magnio klišių gamyba. „Ši sritis pakankamai specifinė, o jos produkto galutinis vartotojas niekada nemato. Tai formos folijavimui, įspaudams į popierių ar kitos panašios medžiagos. Šios formos naudojamos tik spaustuvių gamybos procesuose“, – savo veiklą trumpai pristatė verslininkas.

„Magnio formos“ nuotr./„Magnio formos“ darbai
„Magnio formos“ nuotr./„Magnio formos“ darbai

Sunkiausia – įtikinti klientą

Paklaustas, kas kuriant verslą buvo sunkiausia, V. Ruginis įvardijo klientų pasitikėjimo įgavimą, tačiau tai, pasak pašnekovo, – tik laiko klausimas. „Mūsų atveju sunkiausia buvo įtikinti galimus klientus dirbti su mumis, tuo pačiu keičiant jau nusistovėjusią tvarką. Tai, beje, yra sunkiausia iki šiol, ir dar, manau, bus artimiausius keletą metų, kol perprasime kiekvieno kliento lūkesčius ir technologinius reikalavimus“, – mintimis dalijosi vienas iš „Magnio formos“ įkūrėjų.

„Magnio formos“ įkūrėjai planuoja, kad investicijos atsipirks per 3–4 metus nuo veiklos pradžios.

Nors dauguma verslininkų finansinių klausimų sprendimą įvardija pačiu sunkiausiu dalyku kuriant verslą, V.Ruginis su tuo nesutiko. „Finansiniai dalykai ir paraiškų pildymas tikrai nebuvo sunkiausia dalis. Su tuo susitvarkyti labai maloniai padėjo Vilniaus regiono kredito unijos vadybininkės (VRKU) ir INVEGA (Investicijų ir verslo garantijos). Prieš pradėdami kalbėtis dėl finansavimo buvome girdėję visokių atsiliepimų apie sudėtingą „Invegos“ paraiškų teikimo tvarką, tačiau mums viskas praėjo sklandžiai ir be kažkokių bereikalingų trukdžių.

Kadangi paskola kredito unijoje buvo teikiama su verslumo skatinimo parama mažoms įmonėms iš Verslumo skatinimo fondo, finansuojamo Europos socialinio fondo lėšomis, INVEGA garantija buvo dalis to projekto. Taigi gavome paskolą su protingo dydžio palūkanomis ir tam nereikėjo užstatyti savo asmeninio turto, kaip to reikalauja bankai“, – kaip išsprendė finansinius klausimus, pasakojo verslininkas.

„Magnio formos“ nuotr./„Magnio formos“ darbai
„Magnio formos“ nuotr./„Magnio formos“ darbai

Daryti tai, kas geriausia

„Magnio formos“ įkūrėjai planuoja, kad investicijos atsipirks per 3–4 metus nuo veiklos pradžios. „Ir tai nėra ilgas laikas, įvertinant tai, kad sukuriame darbo vietas, turime darbą, kurį mėgstame, ir žinome, ką darome. Turime idėjų ir planų, kaip plėsti šį verslą, toliau tobulėti ir pateisinti klientų lūkesčius“, – optimistiškai planus dėliojo V. Ruginis.

Ketinantiems kurti savo verslą verslininkas patarė tvirtai laikytis to, ko siekia, gerai ištyrinėti rinką ir galimus klientus, pasitikėti savimi ir kantriai bei nuosekliai dirbti. „Nereikia tikėtis, kad didelę grąžą gausite jau pirmaisiais metais – labai retai pelnas atsiranda greit.

Dažniausiai reikia gerokai įdėti darbo, laiko ir savęs, kol pamatysite rezultatus. Na ir žinoma, visada reikia naudotis visomis galimybėmis ir parama, kurią teikia valstybė, Europos Sąjungos fondai ar kitos institucijos. Visos tos galimybės nuolat keičiasi, todėl svarbu žinoti, kas prieinama tuo metu, kai kuriate verslą“, – ragino V.Ruginis.

Vieno iš „Magnio formos“ įkūrėjų teigimu, norint išlikti konkurencinėje kovoje būtina daryti tai, ką geriausiai mokate ir geriausiai kaip tai tik įmanoma. „Sutelkti dėmesį į svarbiausius dalykus – kokybę, atsakomybę, dėmesį žmonėms, su kuriais dirbate. Nėra tokios veiklos ar gamybos, kurioje nebūtų problemų, bet yra didelis skirtumas, kaip verslininkai sprendžia iškilusias problemas ir prisiima atsakomybę už savo klaidas“, – neabejojo pašnekovas.

Anot jo, minėtos savybės yra labai vertinamos. Pats V.Ruginis bendradarbiauja su savo tiekėjais, todėl supranta, kad klientai tikisi gauti tai, kas jiems reikalinga, o jei iškyla kokių nors nesklandumų, tiesiog tikisi, kad jie bus išspręsti geranoriškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius