Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užupio veterinarijos kliniką įkūręs V.Velička: „Svarbiausia – gerai paskaičiuoti“

Mintis steigti veterinarijos kliniką Valdui Veličkai ir jo antrajai pusei šovė neatsitiktinai. Moteris ne vienerius metus gydė gyvūnus, taigi ilgainiui kilo mintis įsteigti savo kliniką, o susiklosčius palankioms sąlygoms šis žingsnis ir buvo žengtas. Dabar nė vienas nesigaili surizikavęs – nuosava gyvūnų gydymo įstaiga veikia jau penktas mėnuo.
Užupio veterinarijos klinika
Užupio veterinarijos klinika / Užupio veterinarijos klinikos nuotr.

Iššūkis – rasti patalpas

Neretas verslininkas, paklaustas apie įmonės steigimo pradžią, atvirai pasako – jei būčiau žinojęs, kas laukia, nebūčiau pradėjęs. Tačiau Užupio veterinarijos kliniką su drauge Ieva įkūręs V.Velička iš tų, kurie gailėtis savo žingsnių nelinkę. „Ne, tikrai taip negalvojau. Prieš tai su drauge viską pasvėrėme, susitaikėme su tuo, kad kelerius metus jokių atostogų tikrai neturėsime. Taigi, nors sunkių dienų buvo, bet visko mesti tikrai nebuvo minties“, – pasakojo verslininkas.

Nors sunkių dienų buvo, bet visko mesti tikrai nebuvo minties.

Imtis būtent tokios verslo idėjos – veterinarijos klinikos – V.Veličką pastūmėjo jo draugės veikla, profesija. „Ieva ne vienerius metus gydė gyvūnus, todėl ilgainiui ir kilo idėja įsteigti savąją kliniką?“ – mintis dėstė pašnekovas.

Dėl gyvūnų gydymo įstaigos vietos pasirinkimo, pasak V.Veličkos, klausimų nebuvo – tai buvo nuspręsta seniai. Jo draugė jau seniai dirbo senamiestyje, turėjo savų klientų ratą, o svarbiausia, pasak pašnekovo, siekta orientuotis į individualų klientą, o ne į masę. Tačiau surasti patalpas norimoje vietoje – miesto širdyje – paprasta nebuvo. Pašnekovas neslėpė, kad tai buvo vienas didžiausių iššūkių. Patalpų savo verslui pora ieškojo apie metus.

Užupio veterinarijos klinikos nuotr./Užupio veterinarijos klinika
Užupio veterinarijos klinikos nuotr./Užupio veterinarijos klinika

„Tada, kai atsirado galimybė – net nedvejojome, suskubome viską greičiau daryti. Po to, kai patalpos verslui atsirado, užsisuko ir visas varikliukas. Patalpų įrengimas, įrangos pirkimas ir kiti paruošiamieji darbai. Tai truko irgi ne vieną dieną“, – prisiminė V.Velička.

Surado pagalbos

Atsistoti ant kojų jaunam verslui, pašnekovo teigimu, išties nelengva. „Iš sunkumų dar paminėčiau gal nemažą kiekį dokumentacijos ir, aišku, finansinius klausimus“, – pasakojo verslininkas.

Abu dalykus V.Velička ir jo antroji pusė išsprendė palyginti sklandžiai. „Mums padėjo darbo birža ir „Invega“. Be jų veikiausiai sunkiai būtume išsisukę. Darbo birža padėjo su darbuotojo – Ievos – atlygio darbo vietos sukūrimo subsidijavimu ir tokių dalykų kaip stalai ir kitas inventorius įsigijimu.

Gyvūnų gydymui skirta įranga kainuoja išties nemažus pinigus, taigi nors turėjome ir savo lėšų, teko galvoti apie paskolą. Tiesa, ją gauti be garantijos jauniems verslininkams yra labai sunku, tad kreipėmės pagalvos į „Invegą“, kuri ir suteikė mums taip reikiamos paskolos garantiją“, – dėstė verslininkas.

Užupio veterinarijos klinikos nuotr./Užupio veterinarijos klinika
Užupio veterinarijos klinikos nuotr./Užupio veterinarijos klinika

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega) padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Būtent šioms garantijoms teikti buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

V.Veličkos teigimu, tinkamai ieškant, pagalbos priemonių jaunam verslui tikrai galima surasti. „Mes ir toliau domimės, kokios galimybės ar parama yra suteikiama jaunam verslui ir stengsimės tuo pasinaudoti ir ateityje“, – tikino pašnekovas.

V.Veličkos teigimu, tinkamai ieškant, pagalbos priemonių jaunam verslui tikrai galima surasti.

Svarbiausia – paskaičiuoti

Kaip pora planavo, taip ir yra – pirmąjį pusmetį pailsėti nėra kada. „Ne tik pailsėti, bet ir sau ką nors leisti ar galiausiai pasirgti“, – nusijuokia V.Velička. Visi ištekliai, visos jėgos atiduodamos įmonei, kurioje dirba abu ir dar viena mergina.

„Planuose numatomas ir didesnis gydytojų ratas. Stengiamės, kad šis tikslas būtų kuo greičiau pasiektas , – teigė verslininkas. Nors veterinarijos versle įprasta, kad pirmus mėnesius klinikos dirba nuostolingai, V.Velička džiaugėsi galintis pasidžiaugti išimtimi – pirmus mėnesius įmonei tiesiog pavyko pasidengti kaštus, o dabar jau judama į pliusą –  taigi ramesni ir tiekėjai, ir patiems ramiau.

Kas nulėmė tokią sėkmę? „Negaliu to vadinti sėkme, mano galva, paprasčiausiai reikia stengtis kuo geriau apskaičiuoti. Natūralu, kad visko numatyti nepavyks, bet jei paklaida siekia tik kokius 15 proc. – tai yra jau neblogai“, – savo nuomone dalijosi verslininkas. Pasak jo, taip pat reikėtų nesistengti užbėgti įvykiams už akių – viską daryti pamažu, savu laiku.

„Sakyčiau, kad reikėtų pasidaryti idėjų sąrašą ir planą. Susidėlioti etapus ir nuosekliai to laikytis“, – tikino V.Velička. Paklaustas apie artimiausius planus, verslininkas svaidytis svajonėmis nesiryžo – pirmiausia, anot jo, reikia iki galo pastatyti tvirtai ant kojų šią kliniką. Vis dėlto, užsiminus apie daugiau klinikų ateityje, neigti nedrįso. „Tokių minčių yra“, – atskleidė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius