-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bradas Pittas kariauja ne tik su zombiais, bet ir su archajišku požiūriu į vyrus ir moteris

O, Bradai. Tu toks stiprus. Toks subrendęs. Taip puikiai valdai kardą „Trojoje“, naikini zombius „Pasauliniame kare Z“, vilioji moteris vien tik kepurės nukėlimu „Telmoje ir Luizoje“. Tačiau aktorius Bradas Pittas pavyzdžiu vyrams šiandien yra ne tik dėl to.
Filmas „Pasaulinis karas Z“
Filmas „Pasaulinis karas Z“ / Kadras iš filmo

CNN rašo, kad B.Pittas yra svarbus kalbant ir apie lyčių nelygybę – jis kitiems vyrams yra pavyzdys, kaip su gyvenimo parteriu galima dalintis šeimos maitintojo ir globėjo vaidmeniu.

„Pagalvokite apie Bradą Pittą „Trojoje“ – jis yra tikras vyras, niekam dėl to nekyla klausimų, – sakė Anne Marie Slaughter, Naujosios Amerikos fondo steigėja. – Bet jis taip pat įsitraukęs ir į tėvo vaidmenį.

Kai Angelina Jolie keliauja, jis prižiūri visus šešis jų vaikus. Kai jis keliauja, vaikus prižiūri Angelina. Tai siunčia visai kitokį signalą apie tai, kas iš tiesų yra ikona, kino žvaigždė, vyras lyderis.“

B.Pittas, nors dažniausiai matomas garsenybių žurnaluose, simbolizuoja besikeičiantį visuomenės požiūrį į vyrus. Ir tai yra reikšminga moterims.

Moterims pasiekiama dar ne viskas

Maždaug prieš pusantrų metų A.M.Slaughter buvo mažai kam žinoma mokslininkė. 2012 metais ji „The Atlantic“ parašė straipsnį „Why women still can't have it all“ („Kodėl moterims pasiekiama dar ne viskas“). Publikacija tapo leidinio skaitomiausiu straipsniu ir per 224 tūkst. žmonių istorija pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Kodėl publikacija susilaukė tokio pasisekimo? Autorė pasakojo apie savo sprendimą palikti pareigas JAV valstybės departamente, kur ji buvo pirmoji politikos planavimo direktorė. Postą ji paliko po dvejų metų darbo su Hilary Clinton.

Ji kiekvieną savaitę kasdien važiuodavo į darbą iš Naujojo Džersio į Vašingtoną . Ji keldavosi 4 val. 20 min. pirmadieniais ir namo grįždavo vėlais penktadienio vakarais. Tuo metu jos paauglys sūnus turėjo problemų mokykloje. Todėl ji nusprendė palikti darbą ir pradėjo dėstyti Prinstono universitete.

„Aš troškau būti su savo šeima ir supratau, kad eiti aukšto lygio pareigas vyriausybėje ir auginti du paauglius sūnus yra nesuderinama“, – rašė ji.

Dabar moteris daug kalba apie lyčių lygybę.

„Diskusijoje apie lyčių lygybę pernelyg pabrėžiami moterų klausimai, moterų problemos. Tai yra svarbūs klausimai. Bet kur kas opesnis klausimas yra šeimos maitintojo ir globėjo vaidmuo“, – sakė A.M.Slaughter.

Pasak jos, vyrų pasirinkimų galimybės yra labiau ribotos nei moterų. Moterys nebeprivalo būti namie ir tiki, kad jų vieta yra biure.

Fotolia nuotr./Namų šeimininkė
Fotolia nuotr./Namų šeimininkė

„Jeigu mes iš tiesų norime lygybės tarp vyrų ir moterų, negalime jos matuoti vien tuo, kaip moterims sekasi elgtis kaip vyrams. Mes turime lygybę matuoti pagal tai, kokius pasirinkimus turi moterys ir vyrai“, – sakė  A.M.Slaughter.

Maždaug 20 proc. atsiliepimų apie jos straipsnį „Why women still can't have it all“ buvo gauta iš vyrų.

„Jie sakė – „aš noriu įsitraukti į tėvystę“ arba „noriu leisti daugiau laiko su savo senstančiais tėvais“, „Jeigu manote, kad moterims sunku prašyti lanksčių darbo valandų, dirbti iš namų arba dirbti ne visą darbo dieną, tai vyrai, paprašę tokių sąlygų, yra laikomi neatsidavę savo karjerai“, – pasakojo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius