Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LLRI: patvirtintas Darbo kodeksas Lietuvą pakėlė Darbo lankstumo indekse

Lietuva bendrame 41 ES ir EBPO šalies Darbo lankstumo indekse užima 27 vietą pagal duomenis, kurie remiasi dar senuoju Darbo kodeksu. Europos Sąjungos reitinge mūsų šaliai tenka 17-a vieta, pranešė Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).
Darbo kodeksas 45 Juliaus Kalinsko
Juliaus Kalinsko nuotr. / Darbo kodeksas

Perskaičiavus šį indeksą pagal liepą įsigaliojusias Darbo kodekso pataisas, Lietuva pakiltų iki devintos vietos tarp 28 ES narių ir į 16-ą vietą bendrame EBPO ir ES šalių reitinge.

„Darbo lankstumo indeksą 2018“ LLRI parengė su partneriais Lenkijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje Čekijoje ir Estijoje. Europos Sąjungos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių narių indeksas sudarytas remiantis Pasaulio banko metodologija ir kasmet skelbiamais „Doing business“ duomenimis.

Tiesa, tenka pastebėti, kad aukštyn Lietuvą pakelia iš esmės vienintelė sritis – atleidimo kaštai.

„Indeksas rodo, kad naujasis Darbo kodeksas yra žingsnis pirmyn, galintis padėti konkuruoti dėl investicijų. Tiesa, tenka pastebėti, kad aukštyn Lietuvą pakelia iš esmės vienintelė sritis – atleidimo kaštai. Sutrumpėjo atleidimo terminai ir sumažėjo išeitinės išmokos. Kitose vertinamose srityse situacija beveik nepasikeitė. Lankstumo trūkumas tiek Pasaulio banko metodologijos rėmuose, tiek ir už jos ribų ryškus kalbant apie darbo laiko reguliavimą, darbuotojo samdymą“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Indeksu vertinama daugiau kaip 30 Pasaulio banko renkamų darbo santykių reguliavimo rodiklių. Vertinamas darbo laiko, samdos ir atleidimo reguliavimas.

„Netrukus bus pusė metų, kai Lietuva gyvena su nauju Darbo kodeksu. Darbo santykių reguliavimas yra itin svarbus šalies ekonomikai. Indekse atsižvelgiama į įmonėms svarbius reguliavimus, kurie padeda arba, priešingai, trukdo steigtis, veikti ir plėstis. Tad jo tikslas – paskatinti objektyviais faktais pagrįstas diskusijas apie darbo rinkos reguliavimą, įvertinti kaip Lietuva atrodo kitų šalių kontekste“, – teigia tyrimo vadovė, LLRI analitikė Jurgita Čyžiūtė.

Lanksčiausiu darbo santykių reguliavimu iš 41 ES ir EBPO šalių išsiskiria Danija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Japonija. Toliau rikiuojasi Didžioji Britanija, Kanada, Airija, Naujoji Zelandija ir Čekija. Kiekviena šalis turi savų reguliavimo ypatumų, pavyzdžiui, suteikiamos galimybės dėl darbo sąlygų tartis kolektyviniuose susitarimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius