Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidiniai įmonės mokymai: iš studento į profesionalą

Ką daryti, kai tinkamo darbuotojo rinkoje tiesiog nėra? Specifiniuose sektoriuose, tokiuose kaip aviacija, dirbančios įmonės nuolat susiduria su profesionalų trūkumu ir jau rado būdą, kaip suburti entuziastingą ir kvalifikuotą komandą – jaunus specialistus užsiaugina patys.
Lėktuvas
Asociatyvi nuotr. / Partnerio nuotr.

Tikslinė auditorija – studentai

Kol daugelis darbdavių vis dar ieško darbuotojų, turinčių bent dvejų metų patirtį, orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonė „Litcargus“ sau darbuotojų žvalgosi karjeros dienų renginiuose ar bendradarbiaudama su studentų atstovybėmis, universitetų karjeros centrais.

UAB „Litcargus“ personalo direktorė Ineta K. Tratsinnikava sako, kad tokį sprendimą nulėmė ribota darbuotojų pasiūla. „Dirbame labai specifinėje srityje, jau paruoštų specialistų pasirinkimo nėra, todėl didelį dėmesį skiriame tam, kad nauji komandos nariai tokiais taptų“.

Studentai, kuriuos tikimasi ateityje įdarbinti, įtraukiami į įvairias įmonės veiklas: organizuojamos ekskursijos, kurių metu jie supažindinami su „Litcargus“ veikla, suteikiama galimybė pamatyti oro uoste vykstančias operacijas, o prieš pusmetį sėkmingai startavo „Atvesk draugą į darbą” iniciatyva.

Darbuotojus ruošia mokymo instruktoriai

Tam, kad darbo patirties neturinčio darbuotojo integracija darbovietėje būtų kuo sklandesnė, jo įtraukimas ir mokymai pradedami nuo pirmos įdarbinimo dienos.

„Darbo pokalbiuose kandidatai dažniausiai tikisi geros atmosferos darbe, vieningos komandos jausmo, galimybės tobulėti. Į šiuos lūkesčius stengiamės atsižvelgti, todėl su nauju komandos nariu nuolat dirba tam specialiai paruošti vidiniai mokymo instruktoriai, kurie dėsto ne tik teoriją – daug laiko skiriama būtent praktiniam darbui bei palaikymui, pradėjus dirbti savarankiškai“, – patirtimi dalinosi bendrovės personalo direktorė.

Įmonės atstovė pabrėžia, kad kalbant apie darbuotojų mokymus, svarbiausia yra ne kiekybė, bet mokymų turinys ir jų kokybė. „Didžiausią dėmesį skiriame praktinei profesinių mokymų daliai, siekiame suformuoti tinkamus įgūdžius ir padėti naujam komandos nariui savo darbe jaustis užtikrintai, nebijoti priimti sprendimų. Organizuojant vadybinius mokymus, atsižvelgiame į lektoriaus patirtį ir profesionalumą“.

Beveik 300 darbuotojų turinčios įmonės atstovė tvirtina, kad vadybiniai ir profesiniai mokymai ne tik padeda darbuotojams tobulėti kaip profesionalams, kilti karjeros laiptais, bet ir išvengti sisteminių ir atsitiktinių klaidų, išlaikyti aukštą paslaugų kokybę.

„Klausimo, ar mokymų išvis reikia, niekada nekėlėme. Mokymai mūsų organizacijoje vyksta nuolat, tai yra nenutrūkstamas procesas: į veiklas įtraukiame naujus darbuotojus, keliame patyrusių darbuotojų kvalifikaciją, stipriname vadybines kompetencijas. Mūsų darbe mokymai labai stipriai sąveikauja su paslaugos kokybe, todėl nuolat stebime, ar kolegos moka ir žino, kaip geriausiai atlikti savo darbą“, – teigia Ineta K. Tratsinnikava.

Darbuotojas – įmonės ambasadorius

„Litcargus“ atstovė tvirtina, kad įmonės komandos narius vienija meilė aviacijai, tačiau prisijungus naujiems kolektyvo nariams, itin svarbu išlaikyti jų motyvaciją darbui ir susidomėjimą atliekamomis veiklomis.

„Skiriame didelį dėmesį darbuotojų įsitraukimui ir savijautai darbe – tikime, jog mylintys savo darbą žmonės bus patys geriausi ambasadoriai rinkoje. Stiprindami komandos jausmą, skatiname įvairias darbuotojų iniciatyvas, pavyzdžiui, neseniai kilo idėja visiems, kurie mėgsta laisvalaikiu bėgioti, susiburti į komandą ir kartu dalyvauti maratonuose. Darbuotojų krepšinio komanda Vilniaus krepšinio lygoje šiais metais užėmė trečią vietą, o moterys pirmą kartą dalyvavo ralyje“, – pasakoja Ineta K. Tratsinnikava.

ES investicijos darbuotojų mokymams

Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“ suteikia įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams tuo metu, kai jų reikia ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės. Vienai įmonei galima skirti finansavimo suma darbuotojų mokymams yra 4 500 Eur 12 mėnesių laikotarpiui. Įmonėms finansuojama iki 80 procentų mokymų išlaidų.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ galima rasti Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius