-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas labiau nori modernizacijos – pensininkai ar jaunimas?

Visuomenėje dažnai vyrauja nuomonė, kad jauni žmonės yra imlesni naujovėms, taigi ir labiau linkę imtis įgyvendinti būsto modernizacijos projektus pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizacijos) programą. Tačiau ar iš tikrųjų tokia nuomonė yra pagrįsta? Savo požiūriu apie tai, kurios amžiaus grupės gyventojai labiau nori vykdyti daugiabučio namo renovaciją, pasidalijo su tuo nuolatos dirbantys Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai ir renovaciją inicijavęs gyventojas.
Renovuotas daugiabutis, Molėtai
Renovuotas daugiabutis, Molėtai / BETA

Sunku įžvelgti aiškią tendenciją

Labiau perspektyvą mato jaunesni žmonės, nori gyventi naujame name, tačiau vyresnius žmonės dažnai skatina tai, kad jie turi vaikų, kuriems nori palikti tvarkingą, ekonomišką ir išvaizdų būstą. 

Vilniaus regiono BETA specialistė Lina Balčiūnienė teigė, kad yra sunku įvertinti ir rasti aiškų atsakymą į šį klausimą, nes senuose namuose dauguma gyventojų yra vyresni, o jaunimas butus įprastai perka naujos statybos daugiabučiuose namuose.

„Yra buvę atvejų, kai būtent pagyvenę žmonės siekia renovuoti namą, o vienas jokių pokyčių nenorintis jaunas gyventojas priešinasi. Iš esmės viskas priklauso nuo situacijos – visi žmonės yra skirtingi, todėl yra sunku įžvelgti kažkokią tendenciją.

Galbūt dažniau būna taip, kad bendrijose jauni žmonės yra linkę organizuoti namo atnaujinimą, bet ne visus pensininkus jiems pavyksta įtikinti. Kai kurie iš jų renovacijos procesą sieja su savo pačių gyvenimo lūkesčiais teigdami, kad jiems jokių naujovių nebereikia. Kita vertus, yra senjorų, kurie savo vaikams, anūkams nori palikti sutvarkytą ir taupų būstą.“ – pasakojo Lina Balčiūnienė.

Taip pat skaitykite: Gyventojus atnaujinti namą įtikinėjo metus

Renovacijos nori dauguma

Anot BETA specialistės, dirbančios Alytaus regione, jaunimas renovacijos norėjo tiek anksčiau, tiek ir dabar. Labai teigiamai į tokią galimybę žiūri pensinio amžiaus žmonės, gaunantys kompensacijas už šildymą ir turintys galimybę programoje dalyvauti nemokamai – valstybė dengia tiek kreditą, tiek palūkanas.

„Skirtumas tik tas, kad skirtingas amžiaus grupes skatina skirtingos priežastys. Visgi didžioji dauguma nori renovacijos – mažesnės kainos, šiluma, graži aplinka, didesnės pardavimo galimybės ir aukštesnės butų kainos – visa tai skatina žmones.“ – teigiamu gyventojų požiūriu džiaugėsi BETA ekspertė Rasa Bazarauskienė.

BETA specialistui Tomui Giedriui ir jo kolegoms dažniau visą procesą tenka aiškinti pensinio amžiaus žmonėms. „Jauni žmonės dažniau patys pasiskaito ir supranta renovacijos ypatumus. Galima būtų sakyti, kad labiau perspektyvą mato jaunesni žmonės, nori gyventi naujame name, tačiau vyresnius žmonės dažnai skatina tai, kad jie turi vaikų, kuriems nori palikti tvarkingą, ekonomišką ir išvaizdų būstą.

Taip pat skaitykite: Skirtingų aukštų mąstymo ypatumai

Negalima teigti, kad vieni remia renovaciją labiau nei kiti. Sakyčiau, kad polinkis vykdyti renovaciją yra labai panašus, tiesiog skirtingo amžiaus grupės skirtingai mato naudą. Jauni žmonės galbūt yra labiau linkę „užkurti“ visą renovacijos procesą ragindami kitus gyventojus.“ – skirtumus vardijo ekspertas.

Vyresni gyventojai netapo kliūtimi renovacijai

Sostinės Lazdynų rajone gyvenančio Silvestro Staliūno teigimu, nors didelę dalį gyventojų name sudaro pensinio amžiaus žmonės, tai nesutrukdė per rekordiškai trumpą laiką įvykdyti renovacijos. „Buvo toks mitas – kur daug pensininkų, ten nenorima atlikti renovacijos. Pas mus 60 proc. butų priklauso pensinio amžiaus žmonėms, tačiau procesas vyko be stabdžių.“ – patirtimi dalijosi iniciatyvus gyventojas.

BETA-mazas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius