Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aistros dėl daugiabučio šalia Neries: statybas palaiminusiam valdininkui – kaltinimai

Kultūros paveldo departamentas (KPD) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas ištirti, ar teisėtai išduotas statybos leidimas projektui Žygimantų gatvėje. Departamentas mano, kad „buvo vykdoma sisteminga, organizuota ir galimai nusikalstama veikla prieš kultūros paveldą“. Todėl prokurorų prašoma pradėti tyrimą dėl departamento buvusio Vilniaus skyriaus vedėjo Vito Karčiausko veiklos. Paskutinę savo darbo dieną naujai statybai pritaręs valdininkas ginasi, kad viską darė teisėtai.
Projektas Žygimantų gatvėje
Projektas Žygimantų gatvėje / Bendrovės vizualizacija

V.Karčiauskas atleidimą apskundė teismui ir tvirtina ketinantis grįžti į darbą. Tačiau kol kas jam reikės atremti buvusios darbovietės kaltinimus.

„Jau kurį laiką kartojasi įvairios iniciatyvos stengiantis, kad būtų peržiūrėtos vertingosios savybės, susijusios su objektais Žygimantų g. 12 ir 12A, ir stengiantis suderinti įvairius projektus teritorijoje, tokiu būdu atveriant kelią naujai statybai“, – skelbia Kultūros paveldo departamentas.

Šiuo metu Žygimantų g. 12 ir 12A stovėję pastatai yra nugriauti. Departamentas siekia, kad neteisėtai nugriauti statiniai būtų atstatyti.

Paveldosaugininkai įsitikinę, kad naujas projektas, kuriam suteiktas leidimas, „negrįžtamai pažeistų Vilniaus senamiesčio vertingąsias savybes ir užkirstų kelią atstatyti nugriautus kultūros paveldo statinius ateityje“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kultūros paveldo departamento pastato iliustracijos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kultūros paveldo departamento pastato iliustracijos

Žygimantų gatvėje – prabangus projektas

KPD kalba apie planuojamą daugiabučių projektą sostinės Žygimantų gatvėje, kurį ketina įgyvendinti nekilnojamojo turto plėtotoja „REWO“. Į projektą bendrovė ketina investuoti 16,8 mln. eurų.

Jame bus įrengti 73, 2–6 kambarių butai. Po namu ketinama įrengti automobilių stovėjimo aikštelę.

Plėtrai sostinės Žygimantų g. 12A statytoją valdanti įmonė „REWO“ metų pradžioje rengė architektūros konkursą, o rugpjūčio viduryje jį laimėjusi bendrovė „Architektūros kūrybinė grupė“ parengė projektinius pasiūlymus.

Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje
Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje

Praėjusių metų rugsėjo pradžioje BNS skelbė, kad Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba patikslino Senamiesčio vertingąsias savybes, todėl, pasak departamento atstovės spaudai Rūtos Evelinos Šutinytės, teritorijoje tokia plėtra, kokia numatyta, nebebus galima.

Tuomet paveldosaugininkai teigė, kad būtina išsaugoti panoramą, kuri atsiveria nuo dešiniajame Neries krante esančio pėsčiųjų pasažo, jungiančio Kalvarijų gatvę su viešbučio „Radisson Blu Lietuva“ prieigomis. Kairiajame upės krante, Žygimantų gatvėje, planuojamas daugiabutis užstotų senamiesčio panoramą.

Tačiau tada bendrovė teigė, kad apie pasikeitusias sąlygas plėtrai ji nebuvo oficialiai informuota.

Praėjusią savaitę „REWO“ direktorius Edvinas Malevskis 15min teigė, kad šiuo metu vyksta teisminiai ginčai, bet jie neturi įtakos projekto plėtrai.

„Išduoti statybos leidimą sutiko ir atsakingos paveldosaugos institucijos – Vilniaus miesto Plėtros departamento paveldosaugos skyrius bei Kultūros departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius“, – 15min atsakė jis.

Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje
Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje

Pritarimas projektui – paskutinę darbo dieną

KPD teigia mananti, kad buvęs KPD Vilniaus skyriaus vedėjas V.Karčiauskas žinodamas visas aplinkybes ir susipažinęs su vykstančiais teisminiais procesais bei KPD vadovybės pozicija negriauti statinių buvusių teritorijoje, vis tiek suderino naujos statybos projektą informacinėje sistemoje „Infostatyba“.

„Jis tai padarė pirmą dieną grįžęs iš po ligos ir paskutinę savo darbo dieną departamente“, – pranešime aiškina Departamentas.

15min nuotr./Vitas Karčiauskas
15min nuotr./Vitas Karčiauskas

V.Karčiauskas 15min patvirtino, kad pritarimą projektui jis suteikė paskutinę savo darbo dieną. Tačiau esą tai padarė žinodamas visas aplinkybes, matydamas pateiktas pastabas ir pritardamas projektui prisiėmė asmeninę atsakomybę.

„Žinodamas, kad yra suderinti projektiniai pasiūlymai, žinodamas, kad tai buvo mano paskutinė diena projektui pritarti arba nepritarti ir žinodamas, kad mano ligos metu buvo surašytos pastabos, ką reikia pataisyti, ir žinodamas, kad visos pastabos ištaisytos, kad nepažeidžiamos jokios vertingosios savybės, o darbuotoja, kuri turėjo nagrinėti projektą, nedirbo tą dieną, sirgo, aš priėmiau asmeninį sprendimą pritarti projektui.

Negaliu kalbėti apie statybos leidimo išdavimą, bet Departamento pritarimas buvo teisėtas ir teisingas. Vilniaus skyrius pritarė Departamento vardu“, – kalbėjo jis.

Prašys pradėti prokurorų tyrimą

KPD pranešė, kad prašys prokuratūros pradėti tyrimą dėl baudžiamosios atsakomybės buvusiam Vilniaus skyriaus vedėjui Vitui Karčiauskui ir susijusiems asmenims bei kreiptis į teismą dėl viešo intereso gynimo panaikinant išduotą statybos leidimą.

„Prašom, manęs jau nė kiek negąsdina. Jie jau nuolat prašo įvairiausiais atvejais ir ne vienas, ir ne pirmas čia prašymas. Kadangi aš nesutinku, kad būtų tyčiojamasi ir iš žmonių, ir iš paveldo“, – atsikirto V.Karčiauskas.

15min nuotr./Spaudos konferencija „Ar leisime darkyti Šv. Pilypo ir Jokūbo istorinį kompleksą“
15min nuotr./Spaudos konferencija „Ar leisime darkyti Šv. Pilypo ir Jokūbo istorinį kompleksą“

V.Karčiauskas negailėjo kritikos Departamento vadovybei, esą visi skyriai turi elgtis taip, kaip paliepia vadovai.

„Departamento poziciją reiškia Vilniaus skyrius, kuris kalba Departamento vardu ir toli gražu ne vadovams spręsti, kaip Vilniui elgtis“, – kalbėjo jis.

Departamente – didžiulė korupcijos rizika

Anot V.Karčiausko, tai, kas trečiadienį buvo pasakyta Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje – visiška tiesa. Posėdyje buvo nagrinėjama KPD nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų veikla. Aiškėja, kad beveik visi tarybų, kurios priima sprendimus dėl objektų pripažinimo kultūros vertybėmis, nariai nepateikė interesų deklaracijų arba nenurodė dirbantys kitose organizacijose.

„Tai, kas vyksta Departamente vadovybės lygmeniu, manau, geriausiai įvardijo Seimo Antikorupcijos komisija. Kadangi aš keliu korupcijos ir rizikos, kurias sukelia neteisėti veiksmai, klausimus, buvau atleistas būtent dėl šių klausimų kėlimo. Tokiais būdais bandoma mane nutildyti“, – tikino jis.

Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje
Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje

Bandys grįžti į darbą

Šių metų gegužės pradžioje V.Karčiauskas sulaukė nepatenkinamo įvertinimo kasmetinėje atestacijoje. Jį buvo siūloma pažeminti pareigose. Tuomet, kaip BNS informavo KPD direktorės pavaduotojas Audrius Skaistys, jis, kaip tiesioginis vadovas, V.Karčiauską pasiūlė neigiamai įvertinti dėl kai kurių vedėjo neatliktų darbų ir kitų trūkumų. V.Karčiauskas 15min sakė, kad žemesnių pareigų atsisakė ir dėl to buvo atleistas.

„Aš atsisakiau, nes pasiūlyta nenurodant priežasčių. Praėjusių metų gruodį turėjau sunkią operaciją ir keletą mėnesių gydžiausi. Grįžus po to eilinė atestacija buvo ne metų pradžioje, o gerokai vėliau. Tiesioginis vadovas, Departamento direktoriaus pavaduotojas, įvertino nepatenkinamai veiklą nenurodydamas pažeidimų. Atitinkamai man buvo pasiūlyta pereiti į žemesnes pareigas. Aš, aišku, jų atsisakiau“, -aiškino situacija buvęs KPD Vilniaus skyriaus vadovas.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Vitas Karčiauskas
Kultūros paveldo departamento nuotr./Vitas Karčiauskas

Kodėl jo veikla buvo įvertinta nepatenkinamai? V.Karčiausko teigimu, jis buvo atleistas ir dėl klausimų kėlimo, ir dėl nepaklusimo Departamento vadovybei. Tiesa, KPD vadovybė V.Karčiauskui yra skyrusi tris papeikimus 2017-aisiais dėl statybų derinimų Užupyje, Antakalnyje ir kitų sprendimų, viena nuobaudų sustabdyta, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Kadangi aš tarnauju ne viršūnei ir ne nomenklatūrai, o valstybei ir paveldui, ir pirmiausiai žmonėms, todėl aš negaliu kitaip, sąžinė neleidžia kitaip elgtis. Pavyzdžiui, skirstyti investuotojus į teisingus ir neteisingus, o toks skirstymas yra labai aktualus. Tas vykdoma atvirai: vieni yra pripažįstami teisingais, ką bedarytų, kiti neteisingi, nes neaišku, kas jie tokie. Jeigu čia būtų statęs kas kitas, koks garsus investuotojas, neabejoju, kad patys vadai būtų bandę suderinti projektus“ – 15min aiškino V.Karčiauskas.

V.Karčiausko teigimu, darbą jis baigė liepos pabaigoje ir per paskutinę dieną davė pritarimą dar keliems projektams.

„Visiems projektams, kurie buvo tuo metu, ne tik šis, ir visi, kurie atitiko reikalavimus, tai buvo apie 10 projektų, aš jiems pritariau“, – kalbėjo jis.

Buvęs KPD Vilniaus skyriaus vedėjas nepatenkinamą veiklos vertinimą ir jo atleidimą yra apskundęs Vilniaus apygardos administraciniam teismui

„Siekiu grįžti į pareigas“, – tikino V.Karčiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius