Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsamanoję, bet griūties išvengę Sabonio boteliai Preiloje ruošiami naujam gyvenimui

Pelėsiais ir kerpėm apaugę vadinamieji Sabonio boteliai greitu metu gali būti prikelti naujam gyvenimui. Bendrovė „Preilos uostas“ planuoja rekonstruoti namelius ir pastatyti uostą aptarnausiantį administracinį pastatą. Jei viskas klostysis gerai ir bus gauti visi reikalingi leidimai, nameliai bus apgyvendinti per dvejus metus.
Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje
Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje / Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr.

15min apsilankė į skandalų verpetą įsuktuose nameliuose. Bandymai nušluoti juos nuo žemės paviršiaus, regis, taip ir liko kalbomis. Tačiau jie bus rekonstruoti, kaip ir žadėta.

Bene dvylika metų Kuršių nerijoje, Preilos gyvenvietėje, stovėję spalvingi nameliai pagaliau turėtų sulaukti ir svečių, ir nuolatinių gyventojų. Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Preilos uostas“ (buv. „Sabonio klubas ir partneriai“), vadovaudamasi 2013 metais pasirašyta taikos sutartimi, parengė namelių rekonstrukcijos, infrastruktūros, būtinos žvejų ir mažųjų laivų uosto veiklai, projektą.

Negali net žolės pjauti

Bendrovės „Preilos uostas“ vadovas Darius Dzidzevičius teigė, kad nuo 2005-ųjų stovintys vadinamieji Sabonio boteliai bus rekonstruoti. Planuojama tvarkyti jų apdailą, keisis jų architektūrinė išraiška, tačiau nameliai nebus griaunami ar kitaip perstatyti, kaip anksčiau manyta.

„Jie bus rekonstruojami. Išduotas namelių rekonstrukcijos statybos leidimas. Viskas bus įgyvendinta pagal taikos sutartį. Bus tvarkoma apdaila, verandos, langų detalės. Ten daug dalykų aplimpa. Tai rekonstrukcija, jie nebus griaunami ar perstatomi, nes taikos sutartyje numatyta juos ne griauti, o pritaikyti, kad atitiktų dokumentus“, – 15min teigė įmonės vadovas.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje

Apsilankius prie namelių galima susidaryti įspūdį, kad kai kuriuose jų jau gyvena žmonės: stovi baldai, smulki buitinė technika, langai uždengti užuolaidomis ir toršerais. D.Dzidzevičius patikino, kad juose tikrai niekas negyvena – esą, prieš prasidedant teismų maratonui, keli boteliai buvo įrengti ir palikti.

„Jie nėra apgyvendinti. 2005 metais kai kurie nameliai buvo įrengti ir iki dabar jie tokie yra, taip ir palikta. Niekas ten nedaroma, net žolės negalima pjauti“, – komentavo pašnekovas.

Skaudina nelegalių statybų šešėlis

Anot jo, šiuo metu bendrovė gavusi leidimą rekonstruoti namelius, tačiau laukia, kol gaus dar du – administracinio pastato ir aikštelės darbams. Kada galėtų prasidėti darbai ir kiek jie kainuos – kol kas neaišku.

„Dabar gautas statybos leidimas nameliams, jų rekonstrukcijai. Kadangi tai yra kompleksas, į kurį įeina administracinis pastatas ir kiemo statiniai, dar reikalingi du statybos leidimai. Kai bus gauti šie leidimai, dabar jie yra derinami, tada prasidės realūs darbai. Dar projekto neturime, todėl negalime dar skaičiuoti. Esame jau apsvilę ir tokių dalykų nedarome į priekį. Jeigu gausime leidimus birželį, galima drąsiai galvoti, kad jis bus įgyvendintas per dvejus metus“, – pasakojo jis.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Būsimas uosto administracinis pastatas
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Būsimas uosto administracinis pastatas

D.Dzidzevičiaus teigimu, nameliai nėra nelegalūs, jie įregistruoti, tačiau dėl teismų proceso jie pradėti vadinti nelegaliais. Esą tai, kas dabar daroma, galima buvo padaryti iškart kilus nesklandumams.

Ne per naktį padarėme projektą. Visi matė ir žinojo, – teigė D.Dzidzevičius.

„Tie nameliai yra įregistruoti. Suprantat, galime žodžiais mėtytis, bet istorija tokia, kad buvo paruošti detalūs planai, gauti statybos leidimai, dvejus metus vyko statybos, visiems viskas tiko, viskas gerai. Kaip galima vadinti nelegalia statyba, jei dirbame su projektu, statome? Ne per naktį padarėme projektą. Visi matė ir žinojo. Taip, teismai po to viską naikino, bet privertė pasirašyti taikos sutartį ir nauji dokumentai, kurie buvo anksčiau padaryti, turėjo atgimti iš naujo. Ta pati dokumentacija atgimsta, bet praėjo dvylika metų, skirtumas tik toks“, – teigė įmonės vadovas.

Paklausus, ar neplanuoja teistis dėl užvilkinto projekto, įmonės vadovas patikino, kad tikrai ne.

„Čia man pilat druskos ant žaizdos. Neplanuojam. Numirsime gi mes, kas iš to. Norisi padaryti tai, ką norėjome 2005 metais. Tą padarysime 2019, gal 2020“, – svarstė D.Dzidzevičius.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Teritorija prie Sabonio botelių
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Teritorija prie Sabonio botelių

Jau pateiktas projektas

Botelių projektą planuojama plėtoti keliais etapais. Pirmiausia turėtų iškilti mažųjų laivų ir žvejų uosto aptarnavimo pastatas, sutvarkyti boteliai. Antrajame etape planuojamas pastatas, kur būtų galima laikyti verslinės žvejybos įrankius, po to – automobilių stovėjimo aikštelė.

Šiuo metu Preilos įlanka naudojama kaip žvejų uostas, tačiau jokios įrangos ten nėra – laivai švartuojami tiesiai į Kuršių marių kranto smėlį.

„Žvejų ir mažųjų laivų uosto aptarnavimo poreikiams bus naudojamas projektuojamo sklypo šiaurinis įvažiavimas. Pravažiavimo pabaigoje projektuojamas laivų nuleidimo slipas, žvejų poreikiams skirtas žvejų įrangos krovimo, sandėliavimo statinys – aikštelė. Šioje sklypo dalyje projektuojamas žvejų ir mažųjų laivų uosto aptarnavimo administracinis pastatas su lauko terasa ir greta projektuojama uosto aikšte. Aikštėje greta pastato numatomi vėliavų pakėlimo stiebai, dviračių stovai ir kitos mažosios architektūros formos“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje

Numatoma, kad uosto administracinis pastatas bus vieno aukšto su mansarda. Pastate planuojama įrengti apžvalgos bokštelį – švyturį, į kurį bus galima patekti per atskirą įėjimą.

Pagal Taikos sutartį, „Preilos uostas“ jau parengė uosto statinių projektinius pasiūlymus. Projektavimą ir statybą turės atlikti Neringos savivaldybė.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vadinamieji Sabonio boteliai Preiloje

Istorija tęsiasi daugiau nei dešimtmetį

Šlaitinio stogo nameliai, pavadinti boteliais, buvo pastatyti 2005-aisiais. Tačiau juose taip nė karto ir neapsistojo poilsiautojai ar juo labiau žvejai. Susirūpinta, kad statiniai neatitinka Kuršių nerijos nacionalinio parko generalinio plano.

Teismai buvo nurodę nugriauti Preiloje esančius botelius. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas dar 2010 metų balandį įpareigojo įmonę per pusę metų nugriauti 14 neteisėtai pastatytų botelių, bet tai nebuvo padaryta. 2013 metais įsikišo Vyriausybė ir priimtas sprendimas sudaryti taikos sutartį. Tada kalbėta, kad namelius išgelbėjo tik legendinio krepšininko, kuris ir investavo į projektą, pavardė.

Pastatytų statinių vertė 2006 metais siekė 23 mln. litų (6,6 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius