Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia leido D.Libeskindui sostinėje vietoje 9 aukštų į dangų iškelti net 21

Vilniuje, dešiniajame Neries krante, greta Baltojo tilto, nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas „Lords LB Special Fund I“ nori statyti žymaus architekto Danielio Libeskindo kurtą pastatą. Tačiau, pagal dabar galiojančius teisės aktus, šiame sklype galima statyti tik 9 aukštų pastatą, o pastarąjį kartą skelbtuose priešprojektiniuose siūlymuose pastatas turėtų būti 21 aukšto. Tam trečiadienį vykusiame posėdyje pritarė ir išimtines teises suteikė Vilniaus miesto taryba. Tačiau galutinį pastato projektą vis tiek dar kartą turės patvirtinti sostinės taryba.
Naujos projekto k18b vizualizacijos
Naujos projekto k18b vizualizacijos / Studio Libeskind nuotr.

Pagal dabar galiojantį miesto bendrąjį planą, šiame sklype gali būti statomi ne aukštesni nei 35 metrų pastatai. Pernai Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos architektų sąjungos bei „Lords LB Asset Management“ surengtą tarptautinį architektūrinį konkursą laimėjo „Studio Libeskind“ projektas, kuris yra aukštesnis nei 35 metrai.

Be to, prieš metus D.Libeskindo architektų pasiūlytas ir konkursą laimėjęs pastatas buvo 18 aukštų, tačiau atnaujintuose priešprojektiniuose siūlymuose skelbiama, kad teritorijoje planuojama statyti dviejų pastatų – 6 ir 21 aukšto – kompleksą.

Kadangi šiuo metu teritorijoje leidžiama statyti ne aukštesnius kaip 9 aukštų pastatus, Vilniaus miesto savivaldybė turėjo pritarti pastatų aukštingumo ir užstatymo tankio padidinimui. Išimtis gali būti pritaikyta, jei projekto plėtotojai pagrindžia, kad statinys atitiks viešąjį interesą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danielis Libeskindas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danielis Libeskindas

Iki šiol tokias pat išskirtines sąlygas yra gavęs greta stovintis architekto A.Ambraso projektuotas „Swedbank“ būstinės pastatas, kuriam taip pat galiojo ribojimas statyti aukštesnį nei 35 m statinį.

Trečiadienio popietę susirinkusi Vilniaus taryba svarstė ir pritarė šiam sprendimo projektui.

M.Pakalnis: projektą dar kartą svarstys Taryba

Vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis, pristatydamas projektą, teigė, kad dėl šio projekto papildomai buvo informuotos Kultūros ministerija ir Kultūros paveldo departamentas.

„Papildomai informavome apie projektą Kultūros ministeriją, kuri atsakinga už tai, kad būtų informuojamas Pasaulio paveldo centras apie projektus, kurie gali daryti įtaką senamiesčio panoramai. Taip pat buvo užklausta ir Kultūros paveldo departamento, kurie atsakė, kad vertindami šį projektą vadovausis ICOMOS ekspertų pateiktomis ataskaitomis“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Nors ir gavę Tarybos pritarimą, vystytojai „k18B“ projektą dar turės derinti su paveldosaugininkais, visuomene, bus diskutuojama dėl jo galutinio įvaizdžio bei aukštingumo.

„Kadangi tai labai svarbus projektas miesto savitumo formavimo prasme ir turės didelę įtaką miesto centrinės dalies įvaizdžiui, detaliojo plano sprendiniai, prieš juos teikiant tvirtinti savivaldybės administracijos direktoriui, bus dar kartą pristatyti tarybai. Tada matysime galutinį variantą, kuris bus aptartas su Kultūros paveldo institucijomis, pristatytas visuomenei, ir galėsime pamatyti paskutinius sprendinius. Taryba galės dar kartą dėl jų pasisakyti“, – kalbėjo M.Pakalnis.

Liutauras Stoškus: dėmesys nukreipiamas kitur

Vilniaus miesto tarybos narys Liutauras Stoškus tikino, kad siūloma viešąja erdve ir jungtimi tarp Baltojo tilto bei Konstitucijos pr. nustelbiama pagrindinė projekto problema – pastato aukštingumas.

„Šio projekto problema – pastato aukštingumas, o ne būti, ar nebūti pėsčiųjų jungčiai nuo Baltojo tilto per Upės gatvę, taip, kaip bandoma išversti šį klausimą. Jeigu tą pasakytume ne normine, o civilizuota lietuvių kalba, tai šis atvejis yra klasikinis whataboutizmo pavyzdys politiniame lygmenyje. Nes svarstymas, kokio aukščio pastatas nepažeistų senamiesčio apsaugos zonos, kokias pasekmes priimtas sprendimas turėtų gretutinių teritorijų išvystymui ir, apskritai, šio kvartalo tolesniam vystymui, įskaitant susisiekimo sistemą, yra pakeičiamas svarstymu, reikia ar nereikia nepertraukiamos pėsčiųjų jungties per upės gatvę. Tiesą pasakius, net ne svarstymo, o įtikinėjimo, kad iš esmės miestui paranki proga išspręsti šį klausimą“, – kalbėjo L.Stoškus.

Vilniaus tarybos narys siūlė padaryti šio sprendimo priėmime pertrauką, tačiau taryba tam nepritarė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Stoškus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Stoškus

Sprendimas: projektas atitinka viešojo intereso kriterijus

Sprendimo projekte, kurį inicijavo „Lords LB Special Fund“ antrinė bendrovė „Investmira“, rašoma, kad, „atsižvelgus į ekspertų atliktus nagrinėjamos teritorijos urbanistinius, paveldo apsaugos, ekonominius-socialinius, transporto ir pėsčiųjų ryšių vertinimus, (miesto tarybai siūloma – 15min) pritarti bendrajame plane nustatytų aukščio ir užstatymo intensyvumo rodiklių viršijimui teritorijoje Konstitucijos pr. 18B (...), kai yra aiškiai deklaruotas viešasis interesas, ypatinga urbanistinė situacija, išskirtinis pagrindimas“.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Newsec advisers“ ekspertų analizėje rašoma, kad „plėtojant nagrinėjamą teritoriją būtų sutvarkytos ir šiuolaikinius standartus atitinkančiai funkcijai pritaikytos ypatingą reikšmę Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams turinčios viešosios erdvės“.

Tačiau ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto sudarytos ekspertų darbo grupės ekspertai, išanalizavę konkursinio varianto ir išvystyto varianto sprendinius, rekomenduoja nedidinti konkursiniame projekte numatyto pastato aukščio, artimo greta esančio viešbučio „Radisson Blue“ aukščiui. Taip pat pritariama išvystyti žemesniąją, viešąją pastato erdvę, kurią mainais už aukštingumą siūlo plėtotojai.

Tarybos sprendimo projekte teigiama, kad projektas „k18B“ turi išskirtinę svarbą viešajam interesui, nes urbanistiškai nebaigtą, nedarnią, funkciškai prastai organizuotą esamą situaciją pakeistų išraiškingos architektūros, reprezentatyvus daugiafunkcis pastatas.

„Pastate kurtųsi aukštą pridėtinę vertę kuriančių įmonių darbo vietos, o pasikeitusi teritorijos naudotojų socialinė struktūra lemtų kitokio pobūdžio prekių ir paslaugų paklausą projekto gretimybėse. Numatomo pastato funkcija – biurai ir viešbutis – labiausiai atitiktų miesto ekonominius, reprezentacinius ir socialinius interesus“, – teigiama projekte.

Be to, pabrėžiama, kad dabar aptarinėjami priešprojektiniai pasiūlymai nėra pastato galutinis techninis projektas, pagal kurį statomas statinys. Ateityje jį planuojama tobulinti pagal ekspertų rekomendacijas.

„Statytojas garantiniu raštu patvirtino, kad supranta, jog konkreti pastato architektūra bus derinama vėlesniame etape ne tik Tarybai pritarus sprendimo projektui, bet ir parengus detaliojo plano korektūrą. Atlikus minėtus veiksmus, pastato architektūra bus derinama su Kultūros paveldo departamentu, Kultūros ministerija ir savivaldybe“, – rašoma sprendimo projekte.

15min anksčiau skelbė, kad iki 2020 metų dešiniajame Neries krante, Konstitucijos prospekte, bus statomas D.Libeskindo vadovaujamos kompanijos „Studio Libeskind“ projektuotas biurų ir viešbučio pastatas pavadinimu „k18B“. Teigiama, kad apie 19 tūkst. kv. m ploto pastate dirbs daugiau kaip tūkstantis žmonių, taip pat jame veiks 300 kambarių 4 žvaigždučių viešbutis „Radisson Red“. Į komplekso statybas ketinama investuoti daugiau nei 40 mln. eurų.

„Lords LB Asset Management“ akcininkai yra Mindaugas Marcinkevičius, Andrius Stonkus ir Antanas Vainauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius