Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai papasakojo apie naująją Lietuvos banko būstinę – virš kalvos sklendžiantį kubą

Lietuvos banko skelbtą naujosios būstinės architektūros konkursą laimėjo bendrovės „Cloud architektai“ projektas „S+S+S“. Architektai 15min papasakojo šiai teritorijai parinkę virš kalvos sklendžiančio kubo formą bei atskleidė daugiau detalių apie projektą.
„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei
„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei / „Cloud architektai“

Prie Lietuvos banko būstinės projekto dirbo architektai Jovilė Porvaneckaitė-Dagelienė, Antanas Dagelis, Simonas Čalnaras, Agnė Zenkevičiūtė.

„Cloud architektai“ Lietuvos bankui pasiūlė 9 aukštų, beveik 22,7 tūkst. kv. m ploto pastato projektą. Iš viso jame numatomos 565 darbo vietos, o kiek bus konferencijų, pasitarimų kambarių, paaiškės projektavimo metu.

Konkursą laimėjusį projektą apibūdina devizas „S+S+S“, kuris, kaip 15min sakė architektai, reiškia pagrindines banko funkcijas – saugumą, stabilumą, skaidrumą.

Sklendžiantis kubas

Antanas Dagelis, „Cloud architektų“ vadovas, 15min pasakojo, kad prieš pradedant projektuoti architektams pasirodė, jog šioje vietoje urbanistiškai derėtų kubas.

„Galvodami apie šį pastatą, atsirėmėme į banko, kaip saugyklos funkciją – taip gimė idėja palikti atviras metalines fasado konstrukcijas, o administracijos atriumui per medžiagiškumą suteikti aukso luitų vaizdą“, – kalbėjo jis.

M. Rudzinsko nuotr./Antanas Dagelis ir Jovilė Porvaneckaitė
M. Rudzinsko nuotr./Antanas Dagelis ir Jovilė Porvaneckaitė

A.Dagelis aiškino, kad jis kartu su kolektyvu norėjo sukurti virš kalvos sklendžiančio kubo įvaizdį. Apačioje dominuoja želdintas stogas, įpjovos, kurios skirtos patekti į pastatą, o viršuje atviros fasado konstrukcijas sukuria seifo, saugyklos iliuziją.

Jis taip atskleidė, kad pastato vidus bus padalintas į dvi dalis – administracinę ir visuomeninę.

„Administracinėje dalyje siekėme solidaus jaukumo, todėl pasirinkome naudoti daug medžio, kurio gelsva spalva ir pats atriumo laiptuotas išdėstymas sudaro aukso luitų iliuziją. Visuomeninėje dalyje akcentuojamas monumentalumas ir solidumas, todėl bus naudojama daugiau akmens, marmuro“, – sakė jis.

„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei
„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei

Norėjo simbolio

A.Dagelio teigimu, Lietuvos banko būstinė turi būti gerai matoma. Dėl to, kad ateityje statinys nebūtų aplinkinių sklypų užstatytas, pagrindinį tūrį architektai pastūmė arčiau Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžos.

„Siekėme šioje vietoje sukurti naują simbolį, tačiau Žirmūnuose dominuojantys griežtų formų pastatai neleido rinktis plastiškų formų sprendimų. Be to, labai svarbu, kad bus išsaugotos žaliosios erdvės, kas yra būdinga šiam rajonui“, – tikino jis.

Pasak A.Dagelio, bus griaunama visa administracinė pastato dalis, vietoje jos iškils naujoji, 9 aukštų, pastato dalis. Taip pat naujai bus statoma antžeminė ir požeminė automobilių saugykla, kurioje turėtų būti įrengta 300 vietų.

„Kita pastato dalis bus rekonstruojama – jos fasadai bus atnaujinti, kad derėtų tarpusavyje, be to, taip bus pagerinamas senosios dalies energetinis efektyvumas“, – aiškino architektas.

Naujo pastato energinė klasė turėtų pasiekti A++, o rekonstruojamo – B.

„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei
„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei

A.Dagelio nuomone, unikaliausia šio pastato erdvė – kampinis administracinės pastato dalies atriumas. Toks sprendimas, kaip 15min teigė architektas, kol kas vienintelis visose Baltijos šalyse.

„Žinoma, kad projektuojant centrinio banko būstinę reikia atsižvelgti į griežtus saugumo ir funkcinius reikalavimus, bet negalime to plačiau komentuoti“, – sakė pašnekovas.

Architektas pasakojo, kad Lietuvos bankas vis dar sprendžia, ar į naująją būstinę perkelti pinigų muziejų – jei taip, tai bus pagrindinė lankytojams prieinama erdvė.

„Privalome turėti omenyje, kad šis pastatas yra padidinto saugumo objektas, todėl yra ganėtinai sudėtinga atverti šį objektą visuomenei, bet mes matome galimybių užtikrinti ir saugumo režimą, ir padaryti visuomenei prieinamas tam tikras žaliąsias zonas“, – įsitikinęs A.Dagelis.

„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei
„Cloud architektai“/„Cloud architektai“ pasiūlymas Lietuvos banko būstinei

LB išsikelia iš centro

Primename, kad architektūros konkursą bankas paskelbė šių metų vasarį. Jame siekta išrinkti geriausią projektą pastatų komplekso Žirmūnų gatvėje statybai.

Skelbta, jog 1,74 ha ploto sklype planuojamas naujas 13–16 tūkst. kv. m ploto aštuonių aukštų pastatas ir ketinama rekonstruoti apie 5,8 tūkst. kv. m ploto pastatus. Juose galėtų dirbti apie 600 žmonių. Naujoje banko būstinėje numatoma įrengti konferencijų centrą, valgyklą, posėdžių sales, pinigų saugyklas ir kitas specialiąsias patalpas.

BNS skelbė, kad 2018 metų vasarą Lietuvos bankas jau buvo paskelbęs 23 mln. eurų vertės pastatų komplekso sostinės Žirmūnuose rekonstrukcijos darbų konkursą, tačiau rekomendavus Viešųjų pirkimų tarnybai, pastato projektavimui ir statybai nuspręsta skelbti atskirus konkursus.

Žirmūnų komplekso rekonstrukciją planuota baigti 2020-ųjų gruodį, tačiau dėl naujai skelbiamų pirkimų persikėlimas vėlinamas iki 2022 metų.

Į šį kompleksą ketinama perkelti Lietuvos banko būstinę iš Gedimino prospekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius