-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atliktas „Galintos“ vadovo žemės sklypo ribų patikrinimas: galimai užimta 158 kv. m valstybinės žemės

Gruodžio 29 d. aplink žymaus Kauno verslininko Marijaus Mazucho, valdančio grūdų įmonę „Galinta“, namus sukiojosi Nacionalinės žemės tarnybos specialistai. Atlikę žemės sklypo ribų patikrinimą, jie nustatė, kad verslininkas galimai yra užėmęs apie 158 kv. m valstybinės žemės. Specialistus nustebino tai, kad pats M.Mazuchas patikrinime nepasirodė. Verslininkas tikina negavęs jokio pranešimo.
Komisija prie galimai nelegalių statinių
Komisija prie galimai nelegalių statinių / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Istoriją apie tai, kaip besibaigiant 2017-tiems metams Dievogalos Kerupės gatvėje išdygo M.Mazucho ir kaimyno namus apjuosę, bendro naudojimo praėjimą link upelio kitiems gyventojams užtvėrę vartai, 15min aprašė gruodžio 14 d. straipsnyje „Garsus Kauno verslininkas valstybinės žemės lopinėlį pavertė privačiu kiemu: užtvėrė priėjimą prie upelio“. Į šią situaciją suskubo reaguoti ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

NŽT Kauno rajono skyriaus specialistai, pagal 2017 m. gruodžio 8 d. gautą Kauno rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus raštą „Dėl neteisėtai užtverto kelio“ ir 2017 m. gruodžio 11 d. gautą sodininkų bendrijos „Vandenis“ gyventojų pranešimą, 2017 m. gruodžio 29 d. atliko žemės sklypo, esančio Kerupės g., Dievogalos kaime, Kauno rajone, ribų patikrinimą vietoje ir surašė Žemės naudojimo patikrinimo aktą.

Pažeidžiant pietinę žemės sklypo ribą, galimai savavališkai užimta ir naudojama apie 158 kv. m valstybinės žemės, t.y. bendro naudojimo pravažiavimo, kuris iš dviejų pusių yra atribotas įrengtais metaliniais vartais.

Patikrinimo metu, naudojant geodezinę įrangą, nustatyta, kad faktiškai naudojamos žemės sklypo ribos neatitinka 2013 m. žemės sklypo kadastrinių matavimų plane nurodytų ir Nekilnojamojo turto registre įregistruotų ribų. Pažeidžiant pietinę žemės sklypo ribą, galimai savavališkai užimta ir naudojama apie 158 kv. m valstybinės žemės, t.y. bendro naudojimo pravažiavimo, kuris iš dviejų pusių yra atribotas įrengtais metaliniais vartais. Anksčiau šiuo pravažiavimu, norėdami greičiau nuvykti į Kačerginę, naudojosi sodų bendrijos gyventojai, poilsiautojai, dviratininkai. Atitverta vartais nuo sodų bendrijos liko ir siurblinė. Dievogalos gyventojams užkirstas kelias prieiti prie šalia tekančio upelio.

Kaip konstatuoja NŽT atstovai, galimai savavališkai užimta ir naudojama bendro naudojimo pravažiavimo dalis yra išklota trinkelėmis su apie 0,7 metro dekoratyvinės skaldos kraštais. Ribos posūkio taškuose riboženkliai nerasti, neišlikę.

Prašo geranoriškai pašalinti vartus

Matavimus atlikę specialistai stebėjosi ir tuo, kad verslininkas patikrinimo metu taip ir nepasirodė, nors apie patikrinimą šalia jo namų buvo informuotas. Patekti šalia jo namų valdos tikrintojams teko per svetimą kaimynų kiemą. NŽT darbuotojai užsiminė, kad ir M.Mazucho pastatyta būdelė gali būti pažeidusi sklypo ribas, tačiau tikslesnių duomenų apie tai vėliau nepateikė.

„Patikrinimo metu nustatytos aplinkybės atitinka administracinio teisės nusižengimo, numatyto Administracinių nusižengimų kodekso 110 straipsnio 1 dalyje (Savavališkas žemės, miško vandens telkinių užėmimas, naudojimas ir vengimas juos grąžinti), požymius. Sankcijoje numatyta, kad savavališkas žemės, miško, vandens telkinių užėmimas užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų. Kauno rajono skyrius dėl galimai padaryto administracinio nusižengimo pradėjo administracinio nusižengimo tyrimą. Sklypo savininkas iškviestas sausio 23 d. atvykti į Kauno rajono skyrių“, – 15min informavo NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aušrinė Lisauskienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Komisija prie galimai nelegalių statinių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Komisija prie galimai nelegalių statinių

Pasak jos, skyrius taip pat paprašė sklypo savininko M.Mazucho geranoriškai iki 2018 m. kovo 5 d. pašalinti minėtus galimus žemės naudojimo tvarkos pažeidimus, t. y. atlaisvinti galimai savavališkai užimtą ir naudojamą apie 158 kv. m ploto valstybinę žemę – bendro naudojimo pravažiavimą. Paprašyta nukelti metalinius vartus, pašalinant iš valstybinės žemės trinkeles ir atstatyti žemės sklypo ribų posūkio taškuose neišlikusius riboženklius.

NŽT Kauno rajono skyrius, siekdamas nustatyti, ar geranoriškai pašalinti patikrinimo metu nustatyti pažeidimai, 2018 m. kovo 6 d. žada atlikti pakartotinį patikrinimą vietoje.

VIDEO: Kerupės gatvės gyventojas užsitvėrė gatvę

M.Mazuchas: „Apie patikrinimą nežinojau“

15min susisiekė su šiuo metu užsienyje esančiu M.Mazuchu. Šis patikino, jokios informacijos apie būsimą patikrinimą vietoje iš NŽT ar Kauno rajono savivaldybės, kurios atstovai patikrinime vietoje taip pat dalyvavo, negavęs. Nors jis pats ir nebūtų galėjęs dalyvauti – gruodžio 27 d. išvyko iš Lietuvos, jo interesus būtų atstovavusi advokatė.

„Ir dabar aš nesu gavęs jokių raštų dėl to patikrinimo rezultatų, tad ką galiu spręsti? Kam čia mums tarpusavyje kalbėtis? Stovės dar 10 metų ta tvora. Kol nėra teismo sprendimo, tol ir nesiimsim jokių priemonių. Nebeskambinkit man dėl tos tvoros, viskas“, – rėžė M.Mazuchas.

Jis priminė, jog Dievogaloje stovi dar vieni nelegalūs vartai – jais teritoriją apsitvėrė pati skundą pateikusi sodų bendrija „Vandenis“.

„Tai kaip čia taip yra: patys užsitvėrę neteisėtai ir mane skundžia? Kodėl tikrina vienus vartus, o į kitus niekas nekreipia dėmesio? Reikia skundo? Atsiųskit savo el. pašto adresą, atsiųsiu tą skundą“, – piktinosi verslininkas.

Netrukus su 15min susisiekė ir „Galintos“ advokatė Žydruolė Glebavičiūtė. Ji dar kartą patikino, jog nebuvo gautas joks raštas dėl gruodžio 29 d. vykusio patikrinimo vietoje. Negautos ir jokios patikrinimo išvados ar M.Mazuchui adresuotas prašymas atvykti į NŽT Kauno rajono skyrių.

„Kai gausime oficialų raštą, patikrinimo vietoje rezultatus, su jais susipažinsime, tuomet ir galėsime pakomentuoti situaciją“, – patikino advokatė, leidusi suprasti, jog sprendimą, kad galimai yra užgrobta dalis valstybinės žemės, žada skųsti.

Anksčiau Kerupės gatvę pats savo asmeninėmis lėšomis išasfaltavęs M.Mazuchas 15min teigė, kad vartus pastatė dėl visų Dievogalos gyventojų saugumo: norėjo užkirsti kelią pavojų keliančių motociklų bei keturračių lakstymui pro jo ir kaimynų namus.

„Visi artimiausi kaimynai sutarėm ir užsitvėrėme, kad būtų saugiau. Nes per tą upelį, per pastatytą avarinės būklės tiltelį, iš Kačerginės pusės vasarą atvažiuoja su keturračiais, krosiniais motociklais. Pralekia pro mūsų kiemus 60–80 km/val. greičiu. Juk yra mažų vaikų. Pradėjo darytis bardakas ir apsitvėrėm. Norėjau, kad būtų tvarka. Norėjau savanoriškai savo kaimynystę apsaugoti. Gerą padaryti.

Negana to, neseniai nukentėjau nuo vagių. Tad aš savo turtą ginsiu ir prižiūrėsiu. O ir nėra ten ko vaikščioti, nes už upelio yra žemės ūkio paskirties nuosava žemė“, – praėjusių metų gruodį vartų pastatymo priežastį įvardijo 38-erių metų M.Mazuchas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius