-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikų idėja apdovanoti būstą perkantį jaunimą mažesniu PVM sulaukė kritikos ir perspėjimų

„Tai gali būti vienas iš veiksnių, kuris įpiltų žibalo į ugnį“, – apie socialdemokratų Juozo Oleko ir Rasos Budbergytės pasiūlymą kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Seimo nariai pasiūlė sumažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą iki 5 proc. jauniems žmonėms, perkantiems pirmą būstą, tačiau tai neigiamai įvertino ne tik Lietuvos bankas, bet ir nekilnojamojo turto analitikai. Patys įstatymo projekto autoriai mano, kad rizika – suvaldoma.
Jauna šeima
Jauna šeima / 123rf.com nuotr.

V.Vasiliauskas antradienį spaudos konferencijoje teigė jokių nekilnojamojo turto kainų burbulo požymių nepastebintis. Tačiau jam didelį nerimą kelia siūlymas taikyti 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio lengvatą būsto įsigijimui asmenims iki 30 metų.

„Man keista matyti tokį lengvatos projektą, būtų baugu, jeigu tai įgautų pagreitį. Kam tos lengvatos neša daugiausia pelno? Iš principo, tarpininkams. Esu gana skeptiškas lengvatų atžvilgiu, ypač kalbant apie pridėtinės vertės mokestį. Tai gali būti vienas iš veiksnių, kuris įpiltų žibalo į ugnį. To nereikia, nes rinka vystosi gana nuosekliai ir stabiliai“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Žada atpigimą, bet nežino, kiek parduodama butų

Tokį įstatymo projektą įregistravę socialdemokratai R.Budbergytė ir J.Olekas mano, kad lengvata butus atpigintų maždaug 16 procentų. Įstatymo teikėjų nuomone, jauni žmonės diskriminuojami pagal gyvenamąją vietą. Taip pat jų nuomone, neseniai Vyriausybės svarstytas ir priimtas įstatymo projektas dėl paramos jaunoms šeimoms regionuose, tiesiog įkalintų jaunimą šalies pakraščiuose.

„Vyriausybės siūlymuose kalbama apie paramą šeimoms, o ne jauniems žmonėms. Todėl valstybė diskriminuotų jaunus žmones ne tik pagal gyvenamąją vietą, bet ir pagal šeiminį statusą“ – aiškino Seimo narė Rasa Budbergytė.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas 15min paklaustas, ar nesibaimina, kad tuos 16 proc. tiesiog pasiliks plėtotojai ir pardavėjai, sakė, kad tokia galimybė dar nėra įvertinta ir neaišku, kaip tai reikėtų reguliuoti. Tačiau jis abejojo, kad būsto pardavėjai galėtų pasinaudoti lengvata.

„Manau, tai būtų sunkesnis variantas, reikia pasižiūrėti, kaip tą reguliuoti. Bet jeigu yra pastatomas arba statomas namas ir jame perkami butai, tai vienus butus įsigys vyresni žmonės, kitus jaunesni. Turėti dvi kainas, man atrodo, būtų labai sudėtinga, nes nekilnojamojo turto savininkai nelabai žinos, ar čia perka 31 metų ar 29 metų. Kainos skelbiamos, jas galima sužinoti, o jeigu ateis jaunesnis žmogus, jam tiesiog reikės mokėti mažesnį PVM“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Be to, jis nepritarė V.Vasiliausko nuogąstavimams, esą tokia lengvata galėtų pakenkti rinkos būklei tik tuomet, jei ji būtų skirta visoms amžiaus grupėms. Tačiau jis sutiko, kad rizika vis dėlto išlieka.

„Jeigu būtų visuotinai, taikoma visų amžiaus grupėms, gal kas nors panašaus ir atsitiktų. Dabar kalbame apie nedidelę gyventojų dalį ir manyčiau, kad tai neturėtų sukelti burbulo, nes butus įsigys ne tik vyresni, bet ir jaunesni ir tam tikras apribojimas bus. Jauni žmonės toli gražu ne visi įsigys. Tam tikros rizikos galbūt yra, bet manyčiau, kad ją galima suvaldyti“, – sakė J.Olekas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas

Kokią dalį rinkos tokia PVM lengvata galėtų paveikti, socialdemokratai kol kas nežino. Taip pat neaišku, kaip toks reikalavimas galėtų paveikti biudžeto įplaukas.

„Kol kas mes tokių konkrečių skaičių neturime, bet dabar esu užprašęs pasižiūrėti, kiek kasmet yra parduodama butų, tad galima būtų pabandyti pasiskaičiuoti, kiek tarp tų įsigyjančių yra jaunesnių žmonių“, – tikino J.Olekas.

Įvedus reikalavimą, galimas kainų kilimas

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovo Audriaus Šapokos teigimu, pirkėjų, kurie nėra sulaukę 30 metų, dalis būsto rinkoje yra didelė, todėl bent trumpuoju periodu tokia lengvata galėtų sukelti įtampą.

„Galimas netvarus sandorių augimas, išaugs kainos aktyviausiuose būsto segmentuose, taip pat galimos įvairios spekuliacijos ir t.t.“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Šapoka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Šapoka

A.Šapokos teigimu, būsto rinka didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir regionuose yra daugmaž sveika ir jokiomis dirbtinėmis priemonėmis, o juo labiau PVM lengvatomis, jos stimuliuoti nereikia. O minimą argumentą dėl 16 proc. galimai pigsiančių butų jis priima kaip politikų viešuosius ryšius.

„Juk bet kuriuo atveju pirkėjui pagal Lietuvos banko nuostatas reikės turėti numatytą 15 proc. turto kainos dalį, o emigracija stabdoma visiškai ne tokiais metodais“, – sakė jis.

A.Antanavičius: naudinga lengvata statytojams

A.Šapokai antrina ir įstaigos „Real Data“ vadovas bei nekilnojamojo turto analitikas Arnoldas Antanavičius, kuris taip pat mano, kad toks sprendimas sukeltų įtampą rinkoje ir kilstelėtų kainas.

„Jei šis sprendimas lemtų, kad dabar negalintys įpirkti būsto taptų paklausos dalimi, tuomet galimas paklausos ir butų kainų šuolis. Nekilnojamojo turto plėtotojai, pastebėję geresnį pardavimą, kainų nemažintų, tuomet visiems kitiems taptų sunkiau nusipirkti būstą“, – 15min sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius

A.Antanavičiaus nuomone, šis politikų pasiūlymas būtų naudingas tik nekilnojamojo turto plėtotojams, nes PVM galioja tik naujos statybos būstui. Tai ypač aktualu, nes didžioji dalis Lietuvoje parduodamų būstų yra senos statybos.

„Jei plėtotojai parduodami taikytų ne 21, o 5 proc. PVM ir jaunam žmogui parduotų pigiau, tuomet būtų gerai. Tačiau greičiausiai tai reikštų, kad plėtotojai išaugus paklausai pradėtų kelti pardavimo kainą. Toks dirbtinis paklausos skatinimas turėtų tik blogesnes pasekmes. Yra daug priemonių, kaip sumažinti kainas, tereikia priimti teisingą sprendimą, o dabar siūlomas pats paprasčiausias ir neteisingiausias būdas“, – apibendrino A.Antanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius