-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Imu paskolą namo statybai. Ar galiu nusipirkti ir automobilį?

Imu paskolą namo statybai, bet svarstau iš likusių pinigų įsigyti ir automobilį. Ar galėsiu? To 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytojas Mantas.
Vieta Žirmūnuose, kur planuojamos daugiabučio statybos
Vilnius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Citadele“ atsakymas:

Būsto kreditas negali būti naudojamas jokiai kitai paskirčiai, todėl automobilio įsigijimas būtų laikomas kredito sutarties sąlygų pažeidimu. Jei asmuo pageidauja pasiskolinti lėšų automobiliui įsigyti, jis gali pasinaudoti specialiai tam skirto finansavimo sprendimais. „Citadele“ bankas šiam tikslui siūlo automobilio lizingą arba vartojimo kreditą automobiliui.

Atsako Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė, SEB atstovė:

Paskolą galima gauti atskirai namo statybai ir atskirai automobiliui – pagal poreikius imti lizingą ar vartojimo paskolą automobiliui įsigyti. Kai paskola suteikiama tam tikram tikslui, pavyzdžiui, namo statyboms, klientams ir įsipareigoja ją naudoti šiam konkrečiam tikslui.

Dar viena galimybė – imti kreditą su įkeitimu, t. y. įkeisti jau turimą nekilnojamąjį turtą ir gautus pinigus naudoti įvairioms vartojimo reikmėms.

Visais atvejais, planuojant skolintis namo statyboms ir automobiliui, svarbu žinoti, kad suteikdami kreditus bankai vadovaujasi Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatais. Remiantis jais, kliento finansiniai įsipareigojimai neturi viršyti 40 proc. nuolatinių pajamų. Kiekvienas kredito suteikimo atvejis yra individualus ir sprendimas priimamas atsižvelgiant į su konkrečiu atveju susijusių aplinkybių visumą.

Atsako Andrius Kvakšys, „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas:

Būsto paskola yra skirta būtent būstui įsigyti, tad šios paskolos lėšos negali būti naudojamos niekam kitam.

Jeigu klientui leidžia jo finansinės galimybės, automobiliui įsigyti reikėtų sudaryti atskirą lizingo sutartį arba pasinaudoti vartojimo paskola.

Atsako „Swedbank“ banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius:

Svarbu pasakyti, kad kiekviena paskola turi tikslinę paskirtį, kuri yra nurodoma kredito sutartyje, o klientas įsipareigoja pinigus panaudoti pagal kredito sutartyje numatytą paskirtį. Tad jei skolinamasi namui įsigyti ar jo statyboms, gautas finansavimas ir turi būti panaudotas tam tikslui. Norint įsigyti automobilį galima pasitelkti lizingo paslaugą arba paskolą automobiliui, atsižvelgiant į planuojamo pirkti automobilio kainą, jo amžių ir kitus veiksnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius