-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kaip paruošti pagrindą grindų dangos klojimui?

Prieš klojant grindų dangą, ją reikia paruošti. Bet kaip? 15min „Būsto ABC“ paklausė, kaip paruošti grindis parketo, laminato, vinilo klojimui?
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Namų apdailos centro „Unideco“ statybos rangos darbų partneris, „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius sakė, kad grindų dangą galima klijuoti specialiais klijais prie betoninio pagrindo, plokštės arba kloti plaukiojančiu būdu.

„Prieš klojant dangą būtina įvertinti esamo pagrindo ir patalpų drėgmės santykį. Klojant grindis šildomo betoninio pagrindo drėgnumas neturi viršyti 1,5 proc. (klojant ant nešildomo pagrindo betono drėgnumas gali siekti 2,8 proc.)“, – sakė jis.

Anot V.Misiaus, prieš klijuojant grindis paruoštas pagrindas yra gruntuojamas, kad geriau kibtų klijai, neliktų dulkių ir mažų akmenėlių.

„Tuomet tepasi klijai, ant jų klijuojamos parketlentės, lentos ar kita danga. Labai svarbu prieš klijuojant dangą ją palikti toje patalpoje, kurioje ji bus dedama tam, kad suvienodėtų temperatūriniai rėžimai ir drėgmės santykis. Tai ypač svarbu medinėms grindims. Jas reikėtų palikti bent 2–3 dienas. O laminatui užtenka ir pusdienio“, – sakė jis.

Pasak V.Misiaus, tais atvejais, kai medinių grindų danga ilgesnė nei 6 m, reikėtų pasitikslinti su gamintojais dėl deformacinių siūlių įrengimo. Deformacinės siūlės yra tarpas, leidžiantis medinėms grindims „vaikščioti“, t. y. esant temperatūriniams skirtumams plėstis ar trauktis. Jos įrenginėjamos perimetru palei sienas ir dažniausiai jų dydis svyruoja nuo 8 iki 12 mm. Jeigu tokių siūlių neįrengsime, gali atsirasti įražos, be to, grindys pradės deformuotis.

„Jeigu danga bus klijuojama prie šildomų grindų, labai svarbu prieš klojimą išjungti šildymą. Reikia suvienodinti dangos ir grindų pagrindo temperatūrinius skirtumus. Šildymas išjungiamas todėl, kad priešingu atveju klijai pridžius ir danga nebus tvirta, nesilaikys. Populiarios grindų rūšys – parketlentės, laminuotos grindys, masyvo grindys, vienetinis parketas, PVC dangos, plytelės. Pastarosios turi geriausią laidumą – ši savybė aktuali įsirengiant šildomas grindis. Jos taip pat atspariausios braižymui. Parketlentės taip pat yra geras pasirinkimas įsirengus šildomas grindis, kadangi turi geras šiluminės varžos savybes, nors ir reikalauja kiek daugiau priežiūros nei plytelės. Ir netgi jau įrengus grindis, yra numatomi tam tikri reikalavimai – neperkaitinti, tolygiai kelti temperatūrą, šildyti visame plote, kad vėliau nekiltų deformacijų“, – rekomendavo jis.

VIDEO: Išskirtinis butas su netikėta detale kambario centre. Ryškios spalvos ir neeiliniai dizainerio sprendimai už ketvirtį milijono
VIDEO: „Viktorija perka“: vieno miegamojo butas „Vilniaus vartuose“ už 420 tūkst. eurų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius