-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kas pirmiau: būsto vertinimas ar paskolos paraiška?

Esant tokiai aktyviai būsto rinkai, pirkėjai gali sutrikti radę jiems tinkamą būstą – ką daryti, kreiptis į banką ar pirmiau atlikti jo vertinimą? 15min „Būsto ABC“ paklausė bankų, ką šie mano.
Projektas „Renesanso“
Daugiabutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė:

Iš praktikos matome, kad tuo atveju, kai gyventojas pirmiausia dėl būsto paskolos kreipiasi į banką, galime ne tik aptarti jo ar šeimos finansinę padėti, norimą įsigyti būstą, galimybes, reikalavimus, bet ir patarti, koks bus paskolos suteikimo procesas, ar reikės atlikti atskirą turto vertinimą, užsisakant išorinį turto vertintoją, ir pakonsultuoti kitais su būsto įsigijimu susijusiais rūpimais klausimais. Tokių konsultacijų dėl būsto paskolos šiuo metu gyventojai dažniausiai kreipiasi nuotoliniu būdu – internetu. Vaizdo konsultacijos metu arba po jos klientas gali užpildyti ir būsto paskolos paraišką.

Komentuoja Andrius Kvakšys, „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas:

Paprastai būstas įsigyjamas ilgam laikotarpiui, o paskola jam – ilgalaikis ir svarbus finansinis įsipareigojimas, todėl šiame procese nereikėtų labai skubėti. Derėtų atsakingai įvertinti savo finansinę padėtį, lūkesčius bei galimybes ir tik tuomet imtis konkrečių žingsnių.

Kaip vieną iš tokių įsivertinimo etapų rekomenduotume konsultaciją su banku dėl paskolos gavimo galimybių. Taigi, užpildykite paraišką, aptarkite savo galimybes su banko konsultantu ir tik tuomet pradėkite būsto įsigijimo žingsnius, tokius kaip avansiniai mokėjimai pardavėjui ar turto vertinimas.

Atsako „Swedbank“ banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius:

Pirma vertinimas, vėliau paskolos paraiška. Perkamą ir įkeičiamą turtą turi įvertinti kvalifikuoti specialistai – nepriklausomi turto vertintojai. Užsisakius turto vertinimą, suderinus turto apžiūros laiką, atlikti vertinimo ataskaitai dar prireiks kelių darbo dienų.

Vertinimo paslaugų kaina priklauso nuo:

  • turtą vertinančios agentūros įkainių;
  • vertinimo darbų apimties;
  • vertinamo turto būklės, turto individualių savybių ir jo buvimo vietos;
  • pageidaujamo gauti vertinimo ataskaitą termino.

Teikdami paraišką kreditui gauti, turėsite pateikti:

  • nekilnojamojo turto vertinimo ataskaitą;
  • tam tikrais atvejais ir dokumentus apie pajamas bei papildomus dokumentus, priklausomai nuo indi­vidualios situacijos.

Prašomi dokumentai apie gaunamas pajamas priklauso nuo pajamų struktūros, tai gali būti: metinės pajamų ir mokesčių deklaracijos, pajamų apskaitos žurnalai ir kt. Kiekvienu atveju apie reikiamus papil­domus dokumentus jus informuos mūsų specialistas.

Atsako „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Suteikiant būsto paskolą, kai įkeičiamas būstas, atlikti jo vertinimą yra būtina sąlyga, kad bankas galėtų pateikti įpareigojantį pasiūlymą dėl kredito suteikimo.

Kai yra įsigyjamas naujas būstas iš nekilnojamojo turto vystytojų, bankai daugeliu atveju patys atlieka turto vertinimą. Kai būstas įsigyjamas iš fizinių asmenų, t. y. perkamas antrinėje rinkoje, būsto vertinimą užsako ir išlaidas padengia pats būsto paskolos gavėjas. Prieš atliekant būsto vertinimą pirmiausia patartume susisiekti su banko specialistais ir pasikonsultuoti dėl galimybės pasiskolinti pageidaujamą sumą. Jei bankas negalės suteikti būsto kredito, kokio tikitės, išvengsite papildomų išlaidų.

Taigi mūsų patarimas būtų pirmiausia susisiekti su banko specialistais ir pasikonsultuoti dėl galimybės gauti finansavimą ir tik tuomet atlikti išsirinko būsto vertinimą bei pateikti paraišką kreditui gauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius