-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl skylančių sienų sunerimę daugiabučio sostinės centre gyventojai kreipėsi į prokurorus ir prezidentę

Dėl skylančių sienų pasiskundę sostinės Dainavos gatvės gyventojai ėmėsi kito žingsnio – kreipėsi į prokurorus, prezidentę bei kitas instancijas ir reikalauja pradėti ikiteisminį tyrimą dėl esą neteisėtai vykdomų statybos darbų, taip pat juos stabdyti.
Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skylinėja nuo šalia vykstančių statybų
Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min rašė, kad nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ greta Gedimino prospekto ir V.Kudirkos gatvės sankryžos stato pirmąjį Lietuvoje „Hilton“ viešbutį, biurus ir kelis daugiabučius. Tačiau šios statybos tapo galvos skausmu greta, Dainavos gatvėje, senuose daugiabučiuose gyvenantiems žmonėms. Ir nors institucijos bei statytojai aiškina, kad įtrūkimai namų sienose atsirado ne dėl greta vykdomų statybų, gyventojai su siaubu laukia pavasarinių liūčių.

Kreipėsi ir į prezidentę

Kovo 7 dieną daugiabučio namo savininkų bendrija kreipėsi ne tik į Vilniaus apylinkės prokurorus, bet ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) ir Seimo narį Naglį Puteikį.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė 15min informavo, kad „bendrijos pareiškimas prokuratūroje yra gautas ir šiuo metu nagrinėjamas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų

Pareiškime rašoma, kad dėl „Eikos“ vykdomų statybų, gretimame name, kuris yra ant sklypo ribos, grėsmingai pažeistos laikančiųjų išorinių namo sienų konstrukcijos, o namo butuose ir laiptinėse atsirado daugybiniai plyšiai, trūkiai ir deformacijos.

„Nurodytose statybos darbuose yra naudojama sunkiasvorė technika ir taikomos statybos technologijos sukelia vibraciją, galimai viršijančią teisės aktų nustatytas normas, o tai akivaizdžiai sukėlė sunkius padarinius gretimam namui – pavojingus minėtų gyvenamojo namo sienų ir vidaus patalpų pažeidimus“, – aiškina gyventojai.

Anot jų, greta daugiabučio iškasta 5 metrų gylio duobė ir iki namo sienos, kai kuriose vietose, nėra nė vieno namo. Dėl to žmonės bijo, kad dalis daugiabučio sienų smuks ar grius.

„Valstybinės įstaigos nereaguodamos į anksčiau siųstuose raštuose nurodytas grėsmes ir neteisėtai vykdomus darbus, savo neveikimu gali sukelti dar vieną tragediją, kuri gali baigtis liūdniau nei namo griūtis Šiaulių gatvėje, Vilniuje, įvykusi 2007 metais“, – rašoma gyventojų rašte.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų

Pareiškime gyventojai tvirtina, kad dėl vykdomų statybų nebuvo parengtas detalusis planas. Be to, Bendrijos užsakymu buvo atvykęs insoliacijos specialistas, kurio teigimu „Eika“ pažeidė higienos normų reikalavimus nesilaikydama būtinų atstumų užstatant Gedimo pr. 46 ir 48 namo butų langus.

Jie aiškina nesutikę, kad greta daugiabučio būtų vykdomos statybos, nesilaikant nustatytų atstumų iki žemės sklypo, besiribojančio su valstybine žeme, ribos.

„Pradėjus statybos darbus žemės sklypuose, adresu Dainavos g. 3 ir Dainavos g. 5, Vilniuje, Bendrija pastebėjo, kad visgi nėra laikomasi teisės aktais nustatytų atstumų, t.y. ne mažiau kaip 3 metrų atstumo iki Gedimino pr. 46 ir 48 namo“, – aiškina gyventojai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų

Taip pat pareiškime rašoma, kad Bendrija nesutinka su „Eikos“ nuomone, kad teritorijoje vykdoma rekonstrukcija. Esą vykdomų statybos darbų jokiu būdu neįmanoma pavadinti rekonstrukcija, buvę garažai buvo pastatyti ant betoninės plokštės, neturėjo pamatų, juo labiau jokių rūsių, o šiuo metu yra kasama du aukštai po žeme ir naujų pastatų plotas, lyginant su buvusiais sandėliukais padidėjo šimtus kartų.

„Šiuo atveju akivaizdu, kad yra bloginama esamų statinių būklė, nes Gedimino pr. 46 ir 48 namo butuose ir laiptinėse atsirado daugybiniai plyšiai, trūkiai ir deformacijos.

Nurodytos aplinkybės pagrindžia, jog aukščiau aptariami darbai vykdomi nesilaikant statybą leidžiančių dokumentų / projekto sąlygų, teritorijų planavimo, statybos dokumentai yra parengti ir valstybinių institucijų leidimai išduoti šiurkščiai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Tokie atliekami ir atlikti bendrovių „Eika“ ir „Partnerystės sprendimai“ ir valstybinių institucijų pareigūnų neteisėti veiksmai pažeidžia viešąjį interesą bei Gedimino pr. 46 ir 48 namo gyventojų bendruomenės interesus“, – rašo jie.

Gyventojai šiuo raštu reikalauja pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Eikos“ ir „Partnerystės sprendimų“ vykdomų galimai neteisėtų statybos darbų, taip pat dėl galimai neteisėtai ir pažeidžiant teisės aktus patvirtintų teritorijos planavimo ir statybos dokumentų išdavimo. Bendrija reikalauja sustabdyti vykdomus statybos darbus iki ikiteisminio tyrimo pabaigos bei įpareigoti „Eiką“ pateikti reikalingus dokumentus tam, kad insoliacijos ekspertas galėtų padaryti insoliacijos ekspertizę pagal teisės aktų reikalavimus.

„Eika“: statome pagal visus įstatymus

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika“ atstovė spaudai Jorūnė Juodžbalytė 15min sakė, kad statybos vykdomos pagal 2011 metais Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą detalųjį planą, kuris buvo viešai svarstytas su visuomene.

„Statybos vyksta pagal išduotus statybos leidimus ir vadovaujantis visais statybų reglamentais. Mes mielai bendradarbiausime su visomis institucijomis“, – aiškino ji.

Anksčiau J.Juodžbalytė tikino, kad kadangi dalis sklype esančių pastatų yra rekonstruojami, todėl pagal statybos techninį reglamentą rašytiniai besiribojančių žemės sklypų savininkų ar valdytojų sutikimai neprivalomi, jei nemažinamas esamas atstumas nuo rekonstruojamo statinio esamų konstrukcijų iki besiribojančių žemės sklypų ribų ir (ar) naujos konstrukcijos įrengiamos teisės aktų nustatytais atstumais iki besiribojančių žemės sklypų ribų.

„Be to, kaip buvo minėta prieš tai, rekonstruojamiems pastatams netaikoma 3 metrų atsitraukimo taisyklė, jei nėra aukštinama rekonstruojamo pastato besiribojanti dalis. Pažymėtina, kad statytojas prieš statybas su antstolių pagalba fiksuoja aplinkiniuose namuose būsto ir namo būklę. Šiuo atveju taip pat buvo užfiksuota, be to, aplinkinių namų būklė nuolat stebima, o gretimo namo pamatai nebuvo pajudinti“, – teigė J.Juodžbalytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos

Nurodė daugiabučio trūkumus pašalinti

Anksčiau VTPSI atstovė spaudai Ligita Luščiauskaitė 15min teigė, kad tarnyba buvo gavusi skundą dėl Dainavos gatvėje vykdomų statybos darbų ir dėl gretimuose pastatuose pažeistų statinių konstrukcijų. Anot jos, "atlikus patikrinimus adresu Dainavos g. 3 ir Dainavos g. 5 , pažeidimų susijusių su statybos darbais neužfiksuota".

„Patikrinimo metu nustatyta, kad išorinėje namo sienoje, pirmame aukšte, pastebėti kiauryminiai vertikalūs įtrūkimai. Laiptinėje atsivėrę plyšiai, ties kampu statybų aikštelės pusėje. Viršutiniame kampiniame bute pastebėti pavieniai įtrūkimai, keliuose butuose langų sąramos ties kampais ir per vidurį įtrūkusios. Namo techniniam prižiūrėtojui Vilniaus miesto savivaldybės administracija nustatė reikalavimus trūkumams pašalinti. VMSA informavo, kad kontroliuoja statinio techninės priežiūros akte įrašytų reikalavimų įvykdymą“, – raštu atsakė ji.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainavos gatvės gyventojų namų sienos skilinėja nuo šalia vykstančių statybų

Panašiai komentavo ir Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas. Anot jo, pastatai Dainavos gatvėje yra 1940 metų statybos, todėl matosi, kad kai kurie pastato sienų įtrūkimai yra seni ir atsiradę ne dėl šalia vykdomų statybų.

„Taip pat yra nežymių įtrūkimų, kurie galimai atsirado neseniai, jų atsiradimo priežastį turi nustatyti ekspertai. Apžiūros metu buvo užfiksuota, kad pastatų būklė pavojaus gyventojams nekelia“, – atsakė jis.

T.Varenbergas aiškino, kad savivaldybė įpareigojo šių pastatų techninį prižiūrėtoją bendrovę „Servico“, kuri yra atsakinga už tinkamą šių pastatų priežiūrą, pritvirtinti žyminius ant įtrūkimų, nuolat juos stebėti ir juos fiksuoti. Taip pat įmonė turi atlikti konstrukcijų ekspertizę, kad būtų nustatyta atsiradusių įtrūkimų priežastis, pateikti siūlymai statinių konstrukcijų būklei pagerinti ir vadovaujantis ekspertų išvadomis atlikti konstrukcijų stiprinimo darbai.

„Patikrinimo metu bendrovės „Eika“ atstovai informavo, kad prieš pradedant statybos darbus sklypuose Dainavos g. 3 ir 5 buvo atliktas gretimų pastatų būklės įvertinimas, o VTPSI patikrino vykdomus statybos darbus šiuose žemės sklypuose. Patikrinimo metu teisės aktų pažeidimų nenustatyta, statybos darbai vykdomi pagal suderintų projektų sprendinius“, – tikino jis.

Greta sostinės Gedimino prospekto ir V.Kudirkos gatvės sankryžos nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ stato daugiafunkcį centrą, kurio bendras plotas turėtų siekti apie 18 tūkst. kv. metrų. Jo statybas planuojama baigti kitų metų pavasarį. Čia įsikurs pirmasis Lietuvoje 4 žvaigždučių „Hilton Garden Inn“ viešbutis, verslo centras su prekybinėmis patalpomis ir daugiabučiai. Iš viso 75 arų sklype iškils penki pastatai. Į projektą bendrovė „Eika“ suplanavo investuoti 49 mln. eurų ir tai yra didžiausias visų laikų bendrovės projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius