Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai: „Rimi“ parduotuvės pastatas Vilniaus Linkmenų gatvėje yra saugus

Dėl statybos defektų uždarytos „Rimi“ parduotuvės pastatas sostinės Linkmenų gatvėje buvo ir yra saugus, – tokias išvadas pateikė bendrovė „Ekspertika“, atlikusi parduotuvės ekspertizę. Apie tai žiniasklaidai pranešė prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė. Planuojama parduotuvę atidaryti dar šių metų pabaigoje.
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ekspertų išvadoje teigiama, kad pastatas nebuvo avarinės būklės, tačiau turėjo avarinės būklės požymių, buvo nustatyti tam tikri pamatų ir grindų defektai. Nors nustatyti defektai pastato uždarymo metu nekėlė grėsmės pastato sugriuvimui, tačiau sprendimas sustabdyti pastato eksploataciją ir pašalinti trūkumus buvo teisingas bei priimtas laiku. Tai užtikrins saugią ir ilgalaikę pastato eksploataciją“, – išplatintame komentare teigia G.Bielskytė.

Anot jos, parduotuvės pastatas buvo ir yra saugus. Pastato savininkas, bendrovė „BM būstas“, paraleliai ekspertizei vasarą objekte atliko papildomus pastato pamatų tvirtinimo darbus pagal parengtą pamatų stabilizavimo projektą, kuriam pritarė ekspertai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje

„Ekspertikos“ specialistai nurodo, kad deformacijos pastate atsirado, nes nebuvo atlikti išsamūs inžineriniai geologiniai tyrimai, rengiant statinio konstrukcijų darbo projektą, kaip to reikalauja teisės aktai.

„Pagal išsamių geologinių tyrimų rezultatus ir ekspertų rekomendacijas pastato savininkas „BM būstas“ sudarė ir įgyvendino pamatų sutvirtinimo planą. Tokie sutvirtinimai išsprendė geologijos tyrimų trūkumų problemą, todėl ekspertai pripažino pastatą saugiu“, – sako G.Bielskytė.

Artimiausiu metu „Rimi Lietuva“ planuoja kreiptis į Vilniaus miesto Savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamentą prašydama leisti atnaujinti pastato eksploataciją.

Parduotuvės veiklą atnaujinti planuojama iki šių metų pabaigos. Iki to laiko planuojama atlikti apdailos darbus, prasidės kiti pasiruošimo atidarymui darbai.

15min primena, kad „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje netikėtai buvo uždaryta balandžio 5 dieną dėl pastebėtų įtrūkimų. Uždarius parduotuvę sukviesti ekspertai, kad įvertintų pastatą. Tuomet skelbta, kad vienoje iš pastato zonų deformavosi grindys.

Iš pradžių teigta, kad parduotuvė uždaryta laikinai iki balandžio 7 d. Tačiau tądien „Rimi“ pranešė, kad uždarymas pratęstas iki balandžio 9 dienos imtinai. Balandžio 10 dieną parduotuvė turėjo veikti, tačiau jos nuspręsta neatidaryti, kol nėra aiškios ekspertų išvados. Tada atidarymo data buvo nukelta iki balandžio 24 dienos. Pastarąjį kartą skelbta, kad parduotuvė liks uždaryta iki gegužės 5 dienos. Gegužės 4 dieną „Rimi“ atstovė spaudai pranešė, kad parduotuvė uždaroma neribotam laikui.

„Minėtame pastate (Linkmenų g. 22 – 15min past.) lankėsi Vilniaus savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros poskyrio specialistai, o vakar gavome jų raštą, kuriame nurodyta, jog pastato negalima eksploatuoti iki savivaldybės atskiro sprendimo ir kad yra būtina atlikti viso pastato ekspertizę, išsamiai įvertinti pastato konstrukcijų deformacijų atsiradimo priežastis bei jų įtaką visoms pastato konstrukcijoms“, – tuomet žiniasklaidą informavo G.Bielskytė.

Pastatą statė bankrutuojanti bendrovė „Lakaja“, o jį valdo Igorio Leontjevo valdoma įmonė „BM Būstas“. Uždarius parduotuvę I.Leontjevas BNS teigė, kad didelės grėsmės pastato saugumui šiuo metu nėra.

Gegužės viduryje 15min kalbino architektūros bendrovės „Tiksli forma“, kuri projektavo pastatą, direktorių Kęstutį Mikulskį, tačiau tuomet jis atsisakė plačiau komentuoti situaciją. Tada projektavimo įmonės vadovas buvo įsitikinęs, kad Rygos scenarijus, kai įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas, tikrai nepasikartos.

„Negaliu dar komentuoti tų dalykų, nes ryškumo nėra iki galo. Draudikai dabar šnekasi su prekybos centro savininku ir kol kas negaliu komentuoti“, – gegužę kalbėjo K.Mikulskis.

Po 2013-ųjų pabaigoje įvykusios tragedijos Rygoje, kai, įgriuvus parduotuvės stogui, žuvo 54 žmonės, Lietuvoje Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) tikrino visų Lietuvos prekybos centrų ir visuomeninių objektų saugumą ir daugiau nei 50-yje jų rado pažeidimų.

Parduotuvė Linkmenų gatvėje atidaryta 2015 metų lapkritį. 5,6 tūkst. kv. m ploto pastate kartu atsidarė ir 16 įvairias paslaugas teikiančių parduotuvių. Investicijų į ją prekybos tinklas neatskleidė.

Prekybos tinklas „RIMI Lietuva“ yra pastato naudotojas, pastato statytojas ir savininkas – bendrovė „BM būstas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius